Ongeziene verhoogde veiligheidsmaatregelen voor Antwerpse Joden een maat voor niets

joods-antwerpenAntwerpse Joden zijn bang, hoewel: angst is altijd een slechte raadgever.

Laatst bijgewerkt: donderdag, 29 mei 2014 om 20u11'

Het zal de Antwerpse Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken dat de burgemeester van Antwerpen zoveel moeite en tijd, manschappen en materiaal steekt in een beveiligingsoperatie die in werkelijkheid haar doel compleet voorbij schiet. Intussen worden meer dan 200 extra manschappen de klok rond ingezet om scholen, synagoges en culturele centra te bewaken.

Bovendien hebben de politie rechercheurs kostbare tijd verloren door de aanslag aanvankelijk niet te beschouwen als antisemitisch, noch als een terreuraanslag. Elke speurder weet dat de eerste 48 uren na een misdaad, de belangrijkste zijn. Eens die tijd verstreken wordt de kans om de dader(s) nog te pakken nagenoeg tot nul herleidt. Het heeft ruim drie dagen geduurd vooraleer de recherche de aanslag correct interpreteerde.

Sinds de brutale aanslag in Brussel, is meteen de immer latent aanwezige angst onder Joden weer in alle hevigheid opgelaaid en het doel van die beveiligingsactie van politie en geheime diensten, richt zich dan ook in de eerste plaats om die volstrekt menselijke angst tot bedaren te brengen en dat op duidelijk zichtbare wijze: meer blauw op straat.

politieDaarvoor worden kosten noch moeite gespaard. Echter, iedereen weet dat extra beveiliging en massieve inzet van manschappen en materiaal, die tenslotte toch op de stadskas worden verhaald, onmogelijk lange tijd kunnen worden volgehouden.

Als inwoner van de wijk aan het Centraal Station, waar ik sinds begin jaren 1970 leef temidden van de Joodse orthodoxe gemeenschap van Antwerpen, geeft de aanblik van zoveel zwaar bewapend (politie)blauw in mijn woonwijk, mezelf en mijn echtgenote geen veiliger gevoel, integendeel.

“De zesendertig extra bewakingscamera’s die de stad Antwerpen de afgelopen maanden in de Joodse buurt liet plaatsen zijn versneld geactiveerd nadat het OCAD het dreigingsniveau heeft verhoogd”, vertelde Koen Geudens, de veiligheidsadviseur van de burgemeester in Joods Actueel.

Wie wil weten hoe effectief dergelijke camera’s wel zijn, kan beter de beelden bekijken die zijn genomen van de aanslag en waarop de dader werd gefilmd die enkel door een simpele goedkope pet te dragen en een onopvallende neutrale kledij, zich volkomen onherkenbaar maakte. Wie denkt dat dergelijke beroepskiller zich laat afschrikken door wel 36 erg dure kleurencamera’s, die ijlt.

De hele aanslag en moord op vier mensen heeft volgens de politieverslagen minder dan 60 seconden geduurd: binnengaan, schieten en weer buiten. Onvoorstelbaar. Op de beelden is te zien hoe de dader twee zwarte tassen bij zich droeg, waarvan hij er slechts één hoefde te openen en er een Kalashnikov uitviste, omdat er zich ‘maar’ vier totaal weerloze mensen in het museum bevonden.

Wat voor verrassing de dader in de andere tas klaar had, zullen we wellicht nooit te weten komen, maar het was wel duidelijk dat de dader zich op heel wat meer (tegenstand) had voorbereid. Je mag met stellige zekerheid zeggen dat indien er zich ipv 4 wel 20 mensen in het museum hadden bevonden, die in het beste geval bewaakt werden door 1 of meerdere goed gewapende veiligheidsagenten, geen enkele van hen het zou overleefd hebben.

Vandaar dat het veel beter en efficienter zou zijn om alle beschikbare manschappen en materieel ter beschikking te stellen aan het onderzoek en het vatten van de dader, ipv aan compleet zinloze beveiligingsoperaties die in het beste geval slechts symbolisch zijn, maar voor locale bestuurders een niet te versmaden politiek voordeel kunnen opleveren.

door Brabosh.com


Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Moord in Brussels Joods museum: Wanneer wordt iedereen wakker?; door Rolene Marks [lezen]
 • Vier doden tijdens brutale aanslag in het Joods Museum van België te Brussel [lezen]
 • Videobeelden van de aanslag Joods Museum: politie vraagt medewerking v/h publiek + 3 video’s [lezen]
 • Israël: terreuraanslag in Brussel resultaat van continu opruien tot Israëlhaat en Jodenhaat [lezen]
 • Pogrom in Brussels Joods Museum van België: Ik ben sprakeloos! [lezen]
 • Ongeziene verhoogde veiligheidsmaatregelen voor Antwerpse Joden een maat voor niets [lezen]

riva

Een gedachte over “Ongeziene verhoogde veiligheidsmaatregelen voor Antwerpse Joden een maat voor niets

 1. Het feit op zich dat er zoveel veiligheids mensen/maatregelen nodig zijn om 1 minderheidsgroep te bescheremen, nog geen 70 jaar na de Holocaust, is op zich al een grof schandaal en een bewijs van slechte wil van Europese overheden, die al eens eerder hun pluim verdienden als welwillende meelopers van de Nazi’s!

  Inplaats van de daders & hun supporters keihard aan te pakken wordt er een hypocriete gedoog politiek gehandhaafd!

  Maar, zoals de geschiedenis ons leert begint het altijd met de Joden, regeringen reageren laks of niet (want het zijn maar ‘die Joden), maar het eindigt altijd met verbrande aarde!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.