Leugenindustrie floreert: van ‘vreugdevuur’ via ‘boomgaard platgebrand’ tot ‘pogrom op Palestijnen’

bonfire-hebron4Het Israëlische extreemlinkse dagblad Haaretz blokletterde op 18 mei 2014: “Lag Ba’omer in Hebron: Kolonisten branden Palestijnse boomgaard plat.” Na een golf van protest zal Haaretz twee dagen later de titel vervangen door “Lag Ba’omer in Hebron: Kolonisten ontsteken vreugdevuur in Palestijnse boomgaard,” maar dan was de leugen twee dagen later tegen lichtsnelheid 5 triljard keer rond de aarde geraasd. De waarheid zal helaas diezelfde afstand per fiets moeten afleggen. 😦

Een echt reuzegroot obstakel die vrede tussen Israël en de Palestijnen verhindert, zijn de halve waarheden en hele leugens die over de woorden en daden van Israël en zijn bewoners circuleren. Iedereen op de hele wereldbol doet eraan mee en slikt kritiekloos om het even wat Arabische islamitische antisemieten en extreemlinkse Israëlbashers – ook in Israël! – rondbazuinen. Moesten zij hun journalisten code in acht nemen, zouden ze de moeite nemen om feiten en bronnen te checken op hun betrouwbaarheid en wellicht tot andere gevolgtrekkingen komen.

Pogrom in Hebron? Nou ja…
De gekende Israëlische journalist Ben-Dror Yemini (plaatje rechts) legt in een artikel in Ynet News (Yedioth Aharonoth) de leugen industrie bloot en geeft een recent voorbeeld hoe een  ‘vreugdevuur’ van ‘kolonisten’ wordt vertaald en geïnterpreteerd als ‘boomgaard afgebrand’ tot en met het bijzonder lasterlijke ‘pogrom op Palestijnen’ gepleegd.

Israëlische journalist Ben-Dror YeminiAanleiding tot deze falsificatie van de feiten, was de viering van het Joodse feest van Lag Ba’omer dat een groep Israëliërs in Hebron vierden door op zaterdagnacht 17 mei 2014 een vreugdevuur te ontsteken in een Arabische boomgaard.

Ben-Dror Yemini vertelt hoe hij werd opgebeld door een Joodse vriend in de Verenigde staten “om uitdrukking te geven aan zijn verontwaardiging over een pogrom die deze week werd gepleegd door Joden tegen Palestijnen. Een pogrom? Hij had hiervoor sluitend bewijs.”

En wat was dan dit ‘bewijs’? Yemini legde uit dat “Peter Beinart, één van de Joodse linkse leiders in de Verenigde Staten een twitterbericht verspreidde met de woorden “Lag Ba’omer pogrom“[*] met een link naar een artikel van de Engelstalige editie van de linkse Israëlische krant Haaretz. De titel van het artikel luidde: “Kolonisten branden Palestijnse boomgaard plat.”

[*] Een pogrom is een Russisch woord dat wordt gebruikt om gewelddadige aanvallen, plunderingen en moord op bepaalde etnische of religieuze groepen aan te duiden, meer in het bijzonder pogroms op Joden zoals die veelvuldig voorkwamen tijdens het Tsaristisch regime in Rusland. Vooral de pogroms die plaatsvonden in de jaren 1893/4 toen de Joden valselijk werden beschuldigd voor de moord op Tsaar Alexander III en nog eens in 1904/5 in Kishinev, toen daar het middeleeuwse Bloedsprookje opnieuw uit de kast werd gehaald, maakte het woord pogrom ook in het Westen bekend en berucht. Het is ook in die periode dat in Rusland door de Geheime Dienst de beruchte Protocollen van de Wijzen van Zion werden gefabriceerd om de pogroms op de Joden in het Tsarenrijk te verrechtvaardigen.

Fabricatie van een leugen
Wantrouwig zoals het hoort telkens wanneer er ergens wordt bericht over Joden of Israël, ging Ben-Dror Yemini achter de waarheid aan omtrent de vermeende ‘pogrom in Hebron’ en ontdekte meteen een ernstige fout in het artikel van Beinart. Hij vertelde:

“Een boomgaard afbranden is een ernstige zaak, maar hoe precies is Beinart tot een pogrom gekomen? De website ‘Perspective’ die de kwestie onderzocht, achterhaalde dat de bron hiervoor te vinden was in de Hebreeuws-talige editie van dezelfde krant. Hoewel daar geschreven stond dat de “kolonisten een vreugdevuur hadden ontstoken in een olijfboomgaard.”

Na analysering van de gebeurtenissen gaf Yemini de volgende uitleg:

“Het gebeurde in drie stappen. Het begon met een Hebreeuws artikel [in Haaretz] over een vreugdevuur in een olijfboomgaard. Zelfs geen enkele boom werd verbrand. Er zijn over het hele land dergelijke vreugdevuren op het feest van Lag Ba’omer, toen de gebeurtenis zich voordeed. Het verhaal vervolgde zijn weg met een verwrongen vertaling naar het Engels over het platbranden van een boomgaard.

En zo evolueerde het naar een pogrom, overgelaten in de handen van de ‘Admor’ (het hoofd van een chassidische dynastie) van de Joodse linkerzijde in de Verenigde Staten. Nadat de petitie van ‘Perspective’ was verschenen, publiceerde de krant een kleine correctie. Echter, Beinart, heeft tot op dit ogenblik dat zeze column werd geschreven, zichzelf nog steeds niet gecorrigeerd.”

Het hele Haaretz verhaal berust op een leugen
Arutz Sheva ontving een getuigenis in handen van blogger en Canadees locaal mensenrechtenactivist Ryan Bellerose, een deelnemer aan het vreugdevuur, dat de zo door hem genoemde ‘gefabriceerde’ Haarezt versie van de gebeurtenissen, waarin de “kolonisten” niet enkel werden beschuldigd van de ‘brandstichting’ maar ook van het ‘aanvallen’ van cameraman Emil Salman, die het plaatje bovenaan van het vreugdevuur in Hebron voor Haaretz heeft gemaakt..

Anat CohenBovendien zegt Bellerose dat het evenement niet eens plaatsvond in een olijfboomgaard, maar eerder in een park nabij een huis van Joodse eigenaren, en dat officiële ambtenaren met inbegrip van politie en brandweer tijdens de hele viering aanwezig waren om een oogje in het zeil te houden. Salman antwoordde op de berichten dat het verhaal was gefabriceerd, benadrukkend dat hij werd aangevallen.

Inwoonster van Hebron en jeugdcoördinator voor de Joodse gemeenschap, Anat Cohen (plaatje rechts), die het Lag Ba’omer evenement organiseerde, daagde zijn versie van de evenementen uit. Cohen argumenteerde dat indien Salman inderdaad werd aangevallen, hij dat aan de politie zou gerapporteerd hebben, gezien de massieve aanwezigheid van politie tijdens het evenement.

Zij voegde eraan toe dat Arabische activisten hadden getracht om de deelnemers aan het vreugdevuur te provoceren door hen te omsingelen en te filmen. “Er waren zowat vijf camera’s. Indien hij inderdaad werd geslagen, dan zou dat toch door iemand gefilmd moeten zijn,” weersprak ze en voegde eraan toe dat de politie “hem zelfs belette om de heuvel af te dalen” vanwaar zij het evenement filmden.

Net zoals Bellerose, merkte Anat Cohen op dat het vreugdevuur niet plaatsvond in een ‘Palestijnse boomgaard,’ maar eerder op dezelfde plaats die al 25 jaar lang daarvoor wordt gebruikt zonder dat ooit iemand had geklaagd tot enkel dit jaar, nauwelijks een dag op voorhand, door Arabische en linkse activisten “klagend dat dit gebied private grond is en [van ons eisten] dat we het hout [voor het vreugdevuur] van hier zouden wegnemen.

leugens

Het succes van de leugenindustrie
Parlementslid van de Joods Huis partij (van boegbeeld Naftali Bennett) Ayelet Shaked (plaatje rechtsonder), had afgelopen dinsdag 20 mei ’14 een ontmoeting met Britse journalisten en was geschokkeerd toen zij de verscheidene lasterlijke beschuldigingen herhaalden die zij – zonder het checken van de feiten – klakkeloos hadden overgenomen uit Arabische bronnen.

De journalisten vertelden aan parlementslid Shaked dat, tijdens een briefing in de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde stad Ramallah, hen werd verteld dat het voorbije jaar minstens 60 locale Arabieren door Joden werden vermoord en dat “de kolonisten vanuit de nederzettingen vuurden op onschuldige Palestijnen met scherpschuttersgeweren.”

Shaked getuigde in verband met de journalisten dat “het in hunogen helemaal geen ongegronde [beschuldiging] was. Nog een geluk dat hen niet verteld werd dat de kolonisten het bloed aftappen van kleine Palestijnse kinderen om er Paasbrood (matses) van te bakken,” merkte Shaked cynisch op, verwijzend naar het eeuwenoude bloedsprookje dat in de geschiedenis van de Jodenvervolging talrijke keren werden gebruikt om het geweld jegens de Joden in Europa te verrechtvaardigen.

Parlementslid Ayelet ShakedShaked merkte op dat “de Palestijnen doorgaan met het verspreiden van antisemitische bloedsprookjes van de ergste soort. Het is een schande dat de Israëlische linkerzijde en de westerse wereld zonder de minste aarzeling al die leugens slikken als pap.”

Een gelijkaardig voorbeeld van dergelijke beschuldigingen gebeurde op een evenement voor Israëlische studenten en journalisten in februari laatstleden, toen niemand minder dan PA president Mahmoud Abbas beweerde dat de “kolonisten” regelmatig “onze bomen omhakken, ze moorden, zij vernietigen… ze slachten mijn schaap. U moet hen stoppen.”

Hoofdredacteur van Arutz Sheva, Ari Soffer, die verslag uitbracht over het bewuste evenement, merkte op dat de beschuldigingen van Abbas jegens “de moordzuchtige kolonisten” door niemand in het publiek werden tegengesproken en integendeel met een daverend applaus werden onthaald.

De verklaringen van parlementslid Shaked kwamen op dezelfde dag dat het IDF (Israëlische Leger) anti-Israëlgroepen beschuldigde om misleidende beelden in roulatie te brengen op de sociale media over de recente onlusten op “Nakba Dag” tussen Israëlische soldaten en Arabische relschoppers, waarbij twee jonge Arabieren werden gedood afgelopen donderdag.

De jongeren bekogelden de Israëlische soldaten met stenen en halve rotsblokken en staken autobanden in brand, nabij de Israëlische Ofer Gevangenis ten noorden van Jeruzalem. Ze eisten de vrijlating van de gevangen terroristen en protesteerden tegen de “catastrofe” van het bestaan van Israël. Het IDF verklaarde dat er op geen enkel ogenblik met scherpe munitie werd gevuurd en dat de videobeelden zwaar bewerkt werden met de bedoeling om een foutief beeld te schetsen van wat werkelijk had plaatsgevonden.

door Brabosh.com

media-lies

blueline3

Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Senior Israeli Journalist Presents ‘The Lie Industry’ – Ben-Dror Yemini dissects how a badly translated article was distorted, from ‘settler bonfire’ to ‘torching of orchard,’ on to ‘pogrom’; door Uzi Baruch en Ari Yashar [lezen]
  ♦ Conflicting Stories over ‘Assault’ of Journalist in Hevron – Photographer denies leftist outlet fabricated assault by local Jews, but community leader asks ‘where’s the proof?’; door Ari Soffer [lezen]
  ♦ Foreign Reporters ‘Swallowing Lies’ From Palestinian Authority – MK Shaked shocked after British journalists regurgitated baseless claims that ‘settlers killed 60 Arabs last year, snipe from settlements’; door Ido Ben-Porat en Ari Yashar [lezen]
 2. Ma’an News Agency:
  ♦ Settlers torch private Palestinian field in Hebron – Israeli settlers set fire to a private Palestinian field in the Tel Rumeida neighborhood in the southern West Bank city of Hebron on Saturday night as part of a celebration for the Jewish holiday of Lag BaOmer – Settlers circled around the field and watched as the fire burned olive trees, in a field that locals said belongs to the Iqneibi family [lezen]
 3. Haaretz:
  ♦ Lag Ba’omer in Hebron: Settlers light bonfire in Palestinian orchard – Haaretz photographer who tried to take photos of bonfire from up close was attacked by settlers; door Amira Hass en Yair Ettinger [lezen]
 4. CAMERA.org:
  ♦ Haaretz Corrects: Palestinian Grove Wasn’t ‘Torched’ – A May 21 update about Peter Beinart’s retraction appears at the bottom of this post – Following communication from CAMERA’s Israel office, editors of Haaretz’s English edition corrected headlines which falsely alleged that settlers “torched” a Palestinian grove in Hebron [lezen]

Een gedachte over “Leugenindustrie floreert: van ‘vreugdevuur’ via ‘boomgaard platgebrand’ tot ‘pogrom op Palestijnen’

Reacties zijn gesloten.