Vier doden tijdens brutale aanslag in het Joods Museum van België te Brussel

joods-museumHet Joods Museum van België te Brussel

Laatst bijgewerkt: zondag, 25 mei 2014 om 21u12'

Zaterdagnamiddag vond in Brussel een afschuwelijke antisemitische aanslag plaats in het Joods Museum van België in de Miniemenstraat aan de Zavel te Brussel. Er vielen vier doden, twee vrouwen en twee mannen. Het gaat met name om twee Israëlische toeristen uit Tel Aviv, het echtpaar Mira (53 jr.) en Emmanuel Riva (54 jr.), alsmede twee medewerkers van het museum waaronder één Fransman. Het Israëlische echtpaar laat twee dochters in hun tienerjaren na.

Drie mensen stierven ter plaatse en een vierde slachtoffer werd aanvankelijk in kritieke toestand opgenomen in het nabijgelegen Sint-Pietershospitaal. Deze namiddag is helaas ook het vierde slachtoffer overleden. Het gaat om een jonge twintiger, Alexandre Strens, die werkte als receptionist in het museum.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders was naar verluidt toevallig in de buurt van het museum, toen mensen die getuige waren geweest van wat er gebeurd was, op hem kwamen toegelopen. Getuigen zagen twee lichamen liggen in het portaal van het museum en een derde lichaam zou nog in het museum zelf liggen, aldus de getuigen op dat ogenblik. Minister Reynders belde vervolgens zelf de hulpdiensten op.

shooterIntussen heeft de Belgische politie beelden van de bewakingscamera’s vrijgegeven, en vraagt de medewerking van het publiek om de dader te identificeren. De drie video’s kan je hier bekijken.

Koelbloedige executie
Een man zou het museum zijn binnengedrongen en geschoten hebben waarna hij is kunnen wegvluchten in een auto. Het zou gaan om één of meerdere daders.

brussels-attackEen man en een vrouw zegen dood neer in het portaal van het museum

De vier slachtoffers werden allen in het hoofd of in de halsstreek geschoten wat wijst op een koelbloedige executie. De hele buurt werd onmiddelijk afgesloten. Aanvankelijk werd een man aangehouden die ter plekke was, maar die werd later vrijgelaten en wordt thans als getuige beschouwd.

De identiteit van de slachtoffers is intussen reeds bekend maar zal pas worden vrijgegeven van zodra de familie werd ingelicht. De redenen voor de aanslag zijn nog niet bekend maar het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een brutale  antisemitische aanslag. Verder onderzoek zal dat nog moeten uitwijzen. Na de persconferentie in Brussel, die zaterdagavond omstreeks 20u00 werd gehouden, zijn geen nieuwe feiten meer aan het licht gekomen. De jacht op de dader(s) is nog in volle gang.

Reactie van het Museum
Het Joods Museum in Brussel beleeft intussen een ‘immense tragedie’. Het museum meldt dat men door ‘een echte schokgolf’ is getroffen. Het museum blijft maandag dicht, maar zal waarschijnlijk dinsdag haar deuren weer openen voor publiek.

“Dit is een museum, een culturele plaats”, zegt museumdirecteur Philippe Blondin tegen Volkskrantcorrespondente Leen Vervaeke. “Het is een open ruimte die op een aantal camera’s na nauwelijks wordt bewaakt. Ik wilde er geen Fort Knox van maken. En we zijn nooit bedreigd. Nooit, nooit, nooit.”

Later meer.

juif-museeEen zaal gewijd aan de Shoah in het Joods Museum

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ ‘Climate of hate’ blamed for attack on Brussels Jewish museum that kills 3 – Two women and a man shot dead; suspect reported in custody; government to increase security at Jewish buildings, Israeli embassy [lezen]
  ♦ 3 dead in shooting at Brussels Jewish Museum – Attack is a result of ‘climate of hate,’ says head of Belgian League Against anti-Semitism; Belgian FM: ‘Shocked by the murders’ [lezen]
  ♦ Brussels police hunt for lone gunman in Jewish Museum attack – ‘All options are still open’ regarding identity of assailant who killed three people, two of them Israelis, in assault Saturday [lezen]
  ♦ Israeli victims of Brussels shooting named as Mira and Emmanuel Riva – After 3 killed in attack at Belgian museum, Peres warns European leaders of wave of anti-Semitism ‘rearing its head across the continent’ [lezen]
 2. De Redactie.be:
  ♦ Verschillende doden bij schietpartij in Brussel [lezen]
 3. VTM Nieuws:
  ♦ Schietpartij: politici reageren geschokt [lezen]
 4. Le Soir:
  ♦ Fusillade mortelle au Musée Juif à Bruxelles: «Un attentat antisémite», selon Milquet – Troi personnes sont mortes et une grièvement blessée. Un suspect a été arrêté [lezen]
  ♦ «Une douzaine de coups de feu»: un témoin raconte – Trois personnes sont mortes dans une fusillade à Bruxelles, dans le quartier du Sablon [lezen]
 5. RTBF Info:
  ♦ Fusillade au Musée juif à Bruxelles: trois morts, un blessé grave – Le porte-parole des pompiers puis la ministre de l’Intérieur Joëlle Milquet ont confirmé qu’une fusillade dans le Musée juif de Bruxelles avait fait trois morts et un blessé grave. Les événements ont eu lieu à la fois à l’intérieur et à l’extérieur du Musée juif. Selon certaines médias, dont La Libre, qui cite une “source sûre”, un suspect aurait été interpellé mais les autorités ne confirment pas. Les autorités évoquent seulement “une piste très sérieuse”. On attend une communication du parquet à 20 heures [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Vier doden tijdens brutale aanslag in het Joods Museum van België te Brussel [lezen]
 • Videobeelden van de aanslag Joods Museum: politie vraagt medewerking v/h publiek + 3 video’s [lezen]
 • Israël: terreuraanslag in Brussel resultaat van continu opruien tot Israëlhaat en Jodenhaat [lezen]
 • Pogrom in Brussels Joods Museum van België: Ik ben sprakeloos! [lezen]

6 gedachtes over “Vier doden tijdens brutale aanslag in het Joods Museum van België te Brussel

 1. Het resultaat van de geprogrameerde haat!

  Bijna 70 jaar na het einde van WO2 worden Joden in het hart van Europa alweer neergeknalt omdat ze Joods zijn!

  Joodse gebouwen & instituten moeten alwéér beveiligd worden, alléén omdat ze Joodse gebouwen & instituten zijn!

  Belgie & Europa ga u schamen!

  Hier is géén excuus voor!

  Like

 2. Gisteren op het werk waren de moslims aan het juichen wegens dit nieuws. Ze haten de Vlamingen van Joodse afkomst of niet, de grootste racisten zijn het, en ik kan het weten,moet er genoodzaakt mee werken en wat zij allemaal verkondigen tart alle verbeelding! Wij zaaien zelf deze terreur om later de moslims de schuld te kunnen geven beweren ze! Schaamteloos zijn deze mensen!
  Sterke aan de familie van de slachtoffers!

  Like

 3. De minister zal aangenaam verrast geweest zijn bij het vernemen van de executie van deze drie Joden en een vierde zwaargewonde. Het wordt tijd dat wij zelf dit soort uitwassen gaan vergelden door na aanslagen zo als deze ook in moskeeen huis te houden met machinegweren en moslims te verenigen met hun 78 maagden.

  Like

 4. Het resultaat van een klimaat van Jodenhaat!

  Spaar ons uw krokodillentranen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.