Likoedleden eisen hervatting bouwwerkzaamheden in betwist E-1 Gebied voorbij Groene Lijn

e-1-gebied04Braakliggend terrein in het omstreden E-1 gebied voorbij de Groene Lijn. Bovenop de top, temidden het grote nederzettingenblok van Ma’aleh Adumim, staat het politiekantoor voor Judea & Samaria. Onderaan verkent een eenzame Arabische kameel het terrein (foto: Emil Salman)

Met veel tumult kondigde Israël op 30 november 2012 de bouw aan van 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en op de West Bank als antwoord op het eenzijdig shownummertje van Mahmoud Abbas in de Verenigde Naties, toen de dag voordien ‘Palestina’ door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd erkend als waarnemend niet-lidstaat. Israël werd hier volledig buiten spel gezet.

Vooral de intentie van Israël om het omstreden E-1 gebied te bebouwen dat Jeruzalem moet verbinden met het grote nederzettingenblok van Ma’aleh Adumim, zette bijzonder veel kwaad bloed bij de Palestijnen en tegelijk ook bij het M-O Kwartet (Rusland, VS, VN en de EU) die de Westbank beschouwen als toekomstig gebied bestemd voor de oprichting van een soevereine staat Palestina.

Stilzwijgende bouwstop
Sindsdien is het stil geworden rond die aangekondigde bouwplannen. Héél stil. Uiteraard heeft het negen maanden durende vredesproces (30 juli 2013-29 april 2014) roet in het eten gegooid van de vele bouwlustige Israëliërs.

Danny DanonMaar nu die meest recente kans op vrede met de Palestijnen verkeken lijkt, voornamelijk gedwarsboomd door het eenheidsakkoord tussen Al Fatah en Hamas, ligt er normaliter voor die bouwplannen geen strobreed meer in de weg. Althans, dat dachten we toch.

Zowel Danny Danon, Likoed parlementslid en vice-minister van Defensie, als Dani Dayan, van de Yesha Raad van Joodse Gemeenschappen in Judea en Samaria, gewagen thans van een ‘stilzwijgende bouwstop’ in deze betwiste gebieden en eisen dat sinds het vredesproces op 29 april officieel is afgelopen, de bouwplannen weer uit de kast worden gehaald.

Danny Danon gaat nog een stap verder en hij eist dat Israël thans onmiddellijk het gehele gebied van Area C (zowat 60 procent van de Westbank) annexeert bij de Joodse staat. Overigens ongeveer hetzelfde wat Naftali Bennett van de Joods Huispartij al jaren eist met zijn zogeheten ‘Stabiliteits Initiatief voor een vredevolle oplossing op de West Bank‘, stelling die hij onlangs andermaal herhaalde.

Petitie voor Netanjahoe: bouwen!
Ook in Ma’aleh Adumim zelf worden de betrokken partijen ongeduldig. Burgemeester van Ma’aleh Adumim, Benny Kasriel, heeft gisteren maandag 19 mei een petitie overhandigd aan premier Benjamin Netanjahoe, waarin hij eist dat de Israëlische regering groen licht geeft voor de bebouwing van de E-1 corridor tussen zijn stad en Jeruzalem.

De petitie werd ondertekend door dozijnen parlementsleden, met inbegrip van de meeste Likoedleden in de Knesset, evenals honderden activisten en leden van het Centrale Comité van Likoed, Netanjahoe’s eigen regeringspartij.

In de bewuste petitie wordt de regering opgeroepen om “te bouwen in de wijk van Mevaseret Adumim” zoals de E-1 sectie wordt genoemd (zie kaartje onderaan.) “De tijd is er rijp voor en op dit ogenblik bestaat er een grote nationaal bewustzijn omtrent deze kwestie,” zei burgemeester Kasriel.

Tijdens de bijeenkomst van de Likoed factie gisteren maandag vertelde burgemeester Kasriel aan de parlementsleden dat:

Burgemeester van Ma'aleh Adumim Benny Kasriel“[..] het ondenkbaar is dat jonge koppels in Ma’aleh Adumim, die alles van zichzelf hebben gegeven voor het heil van het land, geen plaats of grond zullen hebben om te wonen en waar ze hun huis kunnen bouwen.

Wij hebben meer dan 850 goede soldaten gezonden naar gevechsteenheden en leiderschapsposities elk jaar, één van de hoogste percentages van om het even welke gemeenschap van 18-jarigen in verhouding tot ’s lands bevolking.

Maar de zaken zijn de laatste tijd nog verergerd.

Dit jaar bouwen ze slechts 85 appartementen in de stad tegenover meer dan 1.000 het jaar voordien. Ma’aleh Adumim zal hoedanook deel blijven van Israël, om het even wat ook de uitkomst van het vredesproces zal zijn. Er is dan ook geen enkele reden om hier niet te bouwen.”

Op het kaartje hieronder Mevasseret Adumim, aka het betwiste E-1 gebied, voorbij de Groene Lijn (pre-1967 lijn) in Area C dat – conform de Oslo Akkoorden van 1993 – tot op heden onder Israëlisch beheer staat. Israël wil thans ook dit gebied bebouwen om aldus het nederzettingenblok Ma’aleh Adumim te verbinden met Oost-Jeruzalem. 

Het is ook in deze zone, meer bepaald in Mishor Adumim (Industrial Zone op het kaartje), dat de SodaStream fabriek is gelegen waar de laatste maanden zoveel om te doen is geweest en internationaal door de BDS beweging tot een boycot werd opgeroepen. Onder meer Hollywood actrice Scarlett Johansson kwam hevig onder vuur te liggen voor het promoten van Sodastream producten.

e-1-gebied03

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Mayor: Now’s the Time to Build in E1 – Maale Adumim Mayor Benny Kasriel handed a petition over to Prime Minister Netanyahu, demanding that construction begin in the E1 area; door Moshe Cohen [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ Danon: Government has frozen settlement expansion plans – Deputy DP protests ‘silent freeze,’ urges annexation of 60% of West Bank, says price tag attackers need psychological help, praises Shimon Peres; door Raphael Ahren [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Bouw, Bibi, bouw! Doorgaan met Joodse huizen bouwen en nooit capituleren! door Dovid Efune [meer]
 • Hoe groot is dat ‘E-1′-gebied dat een obstakel voor vrede in het Midden-Oosten vormt? [lezen]
 • Israël’s antwoord op eenzijdige PA-actie in VN: 3000 nieuwe woningen in Jeruzalem en West Bank [meer]
 • Waar precies wordt er nu gebouwd in het oostelijk deel van Jeruzalem? door Melanie Lidman [meer]
 • Vier EU-landen tegen veroordeling Hamastoespraak maar wel Israël wraken om nieuwe bouwplannen [lezen]
 • Bouwprocedures voor nieuwbouw in Jeruzalem versneld goedgekeurd, weer 1500 huizen erbij [lezen]
 • Netanjahoe laat buitenpost in E-1 gebied ontruimen; Arabische kolonisten terug naar ‘Palestina’ [lezen]
 • Palestijnse amokmakers zetten illegaal woonkamp neer in betwist “E-1″-gebied nabij Maaleh Adumim [lezen]

Een gedachte over “Likoedleden eisen hervatting bouwwerkzaamheden in betwist E-1 Gebied voorbij Groene Lijn

 1. Het is maar wat ‘de wereld’ betwist noemt, het is allemaal legaal Israëlisch grondgebied. Gewoon bouwen, zou ik zeggen. We laten Amman toch ook geen bouwstop opleggen aan Parijs? Volkomen terechte ver gelijkging, vind ik.
  Israel zou zich minder moeten (gaan) aantrekken van wat ‘de wereld’ ervan vindt. Moordenaars vasthouden, moslims niet vertrouwen en gewoon opmetingen grond (verder) bouwen. Trouwens, de Palestijnen hebben geen enkelrecht van spreken, al was het alleen maar omdat ze complete spooksteden en -dorpen hebben gebouwd van ons belastinggeld. Waarom er niemand woont in die perfect afgebouwde huizen in Judea en Samaria? Nou gewoon, omdat de vluchtelingenstatus hen politiek (lees: financieel, althans de elite) beter uitkomt.

  Like

Reacties zijn gesloten.