Eerste vrouwelijke Israëlische Christen-Arabische wordt officier in het Israëlische leger

yasmin
Jeruzalem, 18 mei 2014. Dit leuke meisje, Yasmin Chayach, is de eerste vrouwelijke Israëlische Christen-Arabische die met succes haar officiersopleiding in het Israëlische leger heeft afgerond. Hiermee stapt zij in de voetsporen van haar broer die voor haar ook een trotse Israëlische soldaat was.

Eén van de unieke aspecten van de Israëlische maatschappij is het feit dat de meeste vrouwen in het leger dienen. De vrouwelijke dienstplicht is in de Israëlische wet bepaald voor alle vrouwen in de leeftijd van 18 tot 26 jaar. De dienstplicht ligt momenteel op een periode van één jaar en negen maanden (totaal 21 maanden dus), vergeleken met de drie jaar die van mannelijke dienstplichtigen wordt geëist.

Monalisa AbadoJeruzalem, 7 december 2011. Monalisa Abado, een Arabisch-Israëlische die dienst klopt in de beruchte anti-terreur divisie Karakal van het IDF

Gehuwde vrouwen zijn vrijgesteld van de dienst. Terwijl bv. in Saoedi-Arabië vrouwen niet eens zelf een voertuig mogen besturen zelfs al hebben ze een rijbewijs en in Gaza waar het islamistische Hamas vrouwen zelfs verbiedt een motorfiets te besturen, hebben daarentegen vrouwen in Israël gelijke burgerrechten als de mannen en daar maken ze dankbaar gebruik van.

Als een “Burger Leger,” zijn de Israëlische strijdkrachten een weerspiegeling van de multi-etnische bevolking van het land – en meer dan dat, zij omvat een complete dwarsdoorsnede van de Israëlische samenleving. Mannen en vrouwen, arm en rijk, homo en hetero, zwart en wit, christen, Jood, moslim, Arabisch, Bedoeïen en alles daartussenin. Kortom, iedereen die de Israëlische samenleving maakt wat zij vandaag is, dient ook samen in het leger zoals ze ook samenleven in het dagelijkse leven.

Bovendien blijkt dat de Israel Defense Forces het meest vrouw-vriendelijke leger is van de wereld. Volgens recent cijfermateriaal dat werd verzameld door het Manpower Directoraat zijn 34 procent van alle IDF soldaten vrouwen, een cijfer dat door geen enkel ander leger ter wereld wordt geëvenaard. 57 procent van alle officieren zijn vrouwen, 28 procent van alle beroepsofficieren zijn vrouwen en 92 procent van alle posities in het leger staan open voor vrouwen.

Vrouwen dienen in vele eenheden van het IDF zoals de inlichtingendiensten, de grenswacht, onderhoudseenheden, transport, administratieve diensten en dienen in een verscheidenheid van technische en administratieve ondersteunende posities. In de loop der jaren, werd het aantal militaire beroepsspecialiteiten voor vrouwen binnen het IDF aanzienlijk uitgebreid en vandaag staan de meeste banen in het leger open voor vrouwen. Vrouwen hebben lang gediend in technologische posities, inlichtingen, operaties en opleiding.

eleanorKorporaal Eleanor Joseph, de eerste vrouwelijke Israëlisch-Arabische paracommando

Eveneens, kunnen de vrouwen dienen in de geautomatiseerde systemen van het IDF als computerprogrammeurs, als operatoren van intelligente wapenssystemen en als elektronicatechnici werken. Er bestaat ook een legereenheid waar leraars voor soldaten worden opgeleid, die nieuwe immigranten en kinderen in ontwikkelingsgebieden onderwijst.

In 1990 ′ s begon de rol van het Vrouwenkorps te veranderen. Tegen 2001 schafte het IDF het Legerkorps voor Vrouwen af. Onder druk van feministische lobbys zag het leger zich verplicht om een „adviseur voor vrouwenzaken te benoemen“. Dit werd de vroegere bevelhebber van het Legerkorps voor Vrouwen.

De vrouwen maken deel uit van het Israëlische leger nog vóór de staat Israël werd opgericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in het getto van Warschau, streden vrouwen in de partizaneneenheden tegen de nazi’s alsmede in de vele ondergrondse gevechtseenheden die streden voor de onafhankelijkheid van Israël waren vele vrouwen actief lid. Velen bewezen hun moed en zelfopoffering onder vuur. Vrouwen waren actieve deelnemers in de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1947-1949. Op een bepaald punt tijdens die oorlog werd besloten dat vrouwen niet meer aan de frontlijn zouden staan maar andere rollen zouden vervullen.

Vrouwen nemen dus niet meer deel aan de frontlijngevechten, maar zij worden er wel voor opgeleid en onderwijzen het aan de rekruten. Het Legerkorps voor Vrouwen werd opgericht op 16 Mei, 1948. Binnen het jaar besloot men dat zij voor het grootste deel zouden dienen in de mannelijke eenheden maar nog steeds bleven ingedeeld bij het Legerkorps voor Vrouwen dat als professioneel systeem vrouwen in alle takken van het IDF zou ondersteunen. Vrouwen dienen in ondersteunende en gevechtseenheden in het IDF en recent kregen ze meer opties toebedeeld maar dienen nog steeds niet in actieve gevechtssituaties aan de frontlijnen.

Jeruzalem, 15 mei 2012. Vijf nieuwe gecertifieerde vrouwelijke piloten hebben met succes hun opleiding afgerond aan de IAF Flight Academy. Tot zover zijn reeds 27 vrouwen in die cursus geslaagd en IDF piloot geworden. Het aantal vrouwen in Israëlische luchtmacht (IAF) is de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Vrouwelijke piloten van de IAF die een F-16 gevechtsvliegtuig besturen, zijn in Israël de gewoonste zaak van de wereld.

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. Israel Today Nederland:
  ♦ Eerste christelijke vrouwelijke officier in leger Israël [lezen]
 2. Henoch Christen-Zionisten blog:
  ♦ IDF’s First Female Christian Officer [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Israëlisch Leger (IDF) benoemt majoor Oshrat Bachar tot eerste vrouwelijke bataljonscommandant [lezen]
 • Monalisa Abado, Israël’s eerste Arabische vrouw in het IDF, gaat thans voor commandant +video [lezen]
 • Mona Lisa is het nieuwste geheime anti-terreurwapen van het Israëlische Leger (dd 7 dec. 2011) [lezen]
 • De vrouwelijke soldaten van het IDF – de Israeli Defence Forces +video [lezen]
 • Vrouwen als soldaat op het slagveld in het IDF +foto [lezen]
 • Vrouwen in het Israëlische leger – IDF [lezen]
 • Vrouwelijke IDF soldaten veroorzaken schandaal door hun ‘geheime wapens’ te tonen op Facebook [lezen]
 • De Israel Defense Forces (IDF), het meest vrouw-vriendelijke leger op aarde +video [lezen]
 • Zeven goede redenen waarom het IDF beschouwd wordt als voorbeeld van tolerantie [meer]
 • Aantal vrouwen in Israëlische luchtmacht (IAF) is de afgelopen 20 jaar verdubbeld [lezen]
 • Israëlische luchtmacht (IAF) verwelkomt vijf nieuwe vrouwelijke piloten [lezen]
 • Met de vrouwen van het Karakal Bataljon op oefening in de woestijn aan de Gazaanse grens +video [lezen]
 • Zwaar gewapende terreurcel uitgeschakeld aan zuidelijke Egyptisch-Israëlische grens [meer]
 • Korporaal Eleanor Joseph, de eerste vrouwelijke Israëlisch-Arabische paracommando [meer]
 • Hamas waarschuwt Gazanen voor verleidelijke Israëlische vrouwelijke soldaten + video [lezen]