Europese Unie steunt eenheidsakkoord tussen terreurgroep Hamas en Abbas’ factie Al Fatah

hamasaap2Mahmoud Abbas stelt zijn nieuwe vredespartner voor aan de wereld.
Die komt ons bekend voor. Vanwaar kennen we die ook weer? šŸ˜¦

Op 23 april 2014 ondertekenden de islamistische terreurorganisatie Hamas, die West-Palestina (Gaza) controleert, na drie jaar onderhandelen eindelijk een eenheidsakkoord met de leider van Al Fatah Mahmoud Abbas, de chef van de Palestijnse Autoriteit die Oost-Palestina (West Bank) bestuurt. Tegen het einde van deze meimaand zou een nieuwe eenheidsregering worden samengesteld die geleid wordt door Mahmoud Abbas. Wellicht worden er nog dit najaar parlementsverkiezingen gehouden in de Palestijnse gebieden, de eerste sinds januari 2006. Later misschien gevolgd door presidentsverkiezingen.

Zoals bekend beschouwen zowel de Verenigde Staten als de 28 lidstaten van de Europese Unie – met inbegrip van Nederland en BelgiĆ« – Hamas nog steeds als een terreurorganisatie en hebben Hamas sinds 2005 op hun zwarte lijst staan van verboden terroristen en terreurorganisaties. Toch steunt de Europese Unie het eenheidsakkoord en het insluiten van de terreurgroep in een Palestijns eenheidskabinet omdat het een ‘democratische cultuur’ zou bevorderen in de Palestijnse samenleving.

Lars Faaborg-AndersenLars Faaborg-Andersen, de afgevaardigde van Deense nationaliteit voor de Europese Unie aan Israƫl, zei gisteren dinsdag 13 mei:

ā€œOns standpunt ten aanzien van Hamas is niet veranderd – het is een terroristische organisatie zoals deze als zodanig werd benoemd conform de wetten van de Europese Unie.

Maar er moet iets gedaan worden om de weg te plaveien voor het houden van langverwachte verkiezingen die noodzakelijk zijn om de ontwikkeling te verzekeren van een democratische cultuur in een toekomstige Palestijnse staat.”

[Origineel: “Our view of Hamas has not changed ā€“ it is a terrorist organization designated as such under EU law. But something must be done to pave the way for the holding of long overdue elections that are necessary for ensuring the development of a democratic culture in a future Palestinian state.ā€]

Burgeroorlog in Gaza
De laatste parlementaire verkiezingen in de Palestijnse Autoriteit vonden plaats op 25 januari 2006 en werden toen gewonnen door Hamas, dat zowel op de West Bank [!] als in de Gazastrook.

Hamas behaalde 44,45% van de stemmen, wat hen 74 op de 132 zetels in het PA-parlement opleverde en de partij van Mahmoud Abbasā€™ Al Fatah behaalde 41,43% van de stemmen die hen slechts 45 zetels bracht. Aldus werd Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier van ā€˜Palestinaā€™ (PA) en Mahmoud Abbas bleef president in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen, die er tot op vandaag nooit zijn gekomen….

Militant van de Al Aqsa Martelaren Brigade, de gewapende velugel van Al FatahPA-President Abbas ging echter niet akkoord met de democratisch verlopen verkiezingsuitslag en ontbond het Palestijnse parlement. Hij ontsloeg Hamaspremier Haniyeh en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat aan als zijn opvolger.

Daarop brak in de Gazastrook een regelrechte burgeroorlog uit tussen Al-Fatah getrouwen en Hamas, die aan meer dan 600 Gazaanse Palestijnen het leven kostten en duizenden anderen op de vlucht dreven, voornamelijk naar de Westbank.

Tot op vandaag blijft Ismail Haniyeh zich de wettig verkozen premier noemen van het Palestijnse volk, niettegenstaande hij door Abbas uit al zijn functies werd ontheven. Op 13 april 2013 nam PA-premier Salam Fayyat ontslag en werd op 2 juni 2013 opgevolgd door Dr. Rami Hamdallah.

Hamdallah heeft reeds aangekondigd dat hij een stap opzij zal zetten om plaats te maken voor een eventuele kandidaat van Hamas in de nieuwe eenheidsregering die eind deze maand zou voorgesteld worden.

Abbas en de ‘truuk met de duif’
Tijdens een lunch meeting in Jeruzalem van de afgevaardigden van de EU landen met Avigdor Lieberman, IsraĆ«l’s minister voor Buitenlandse Zaken, benadrukte Faaborg-Andersen de algemene steun van de Euorpese Unie voor het eenheidsakkoord dat vorige maand werd ondertekend door Hamas en Al Fatah. Dit leidde-, naast andere factoren, tot het opschorten van IsraĆ«l van deelname aan het door de Amerikanen geĆÆnitieerde vredesproces.

Hoe dan ook, Faaborg-Andersen voegde eraan toe dat “Enkel een Palestijnse regering van onafhankelijke figuren die zich verbinden tot het afzweren van geweld, die de vorige afgesloten akkoorden aanvaarden en het bestaansrecht van IsraĆ«l erkennen, zullen aanvaardbaar zijn voor ons” [Orig.: “Only a Palestinian government of independent figures committed to nonviolence, accepting previous agreements and Israelā€™s right to exist, will be acceptable to us.ā€]

hamas-kong2Hamaspremier Ismail Haniyeh grinnikend: ‘Yeah sure, me too want peace. Once Israel is destroyed there will be peace forever!’

Mahmoud Abbas is zich uiteraard bewust van het feit dat Hamas onmogelijk aan die voorwaarden van de EU kan voldoen omdat het anders de enige bestaansreden van haar islamistische beweging teniet doet en dit het feitelijke einde zou inluiden van Hamas.

Vandaar dat Mahmoud Abbas en de Hamasleiders thans werken aan een eenheidskabinet waarin enkel onafhankelijken en technocraten zouden zetelen die geen banden zouden hebben noch met Al Fatah noch met Hamas. Die marionetten kunnen dan officieel om het even wat ondertekenen zonder dat Al Fatah of Hamas zich hierdoor gecomprommitteerd zouden voelen en kan iedereen met in begrip van hun achterban zoet worden gehouden.

Met die ‘truuk met de duif’ gokken de Palestijnen erop dat dit de 28 lidstaten van Europese Unie (en misschien ook wel de Amerikanen) gunstiger zou stemmen zodat de kassa blijft rinkelen. De Palestijnen staan permanent met hun portemonnee open, want de schulden stapelen zich huizenhoog op wegens wanbeheer en corruptie. Vandaar dat zowat de enige hoofdbekommernis is van de Palestijnse Autoriteit, dat het anders de financiĆ«le steun van de Europese Unie zou kunnen verliezen, die de voorbije jaren is opgelopen tot ca. 5 miljard euros.

Maar geen nood, de Europese Unie laat de Palestijnen niet onbemiddeld achter. Eerder op maandag 12 mei, hebben de buitenland ministers van de 28 lidstaten van de Europese Unie tijdens hun maandelijkse vergadering in Brussel, verklaard dat Europa klaar staat om de toekomstige Palestijnse regering financieel te ondersteunen.

Echter, wel op voorwaarde dat ze het geweld afzweren en een tweestatenoplossing steunen alsmede de vorige aangegane akkoorden en verplichtingen accepteren met inbegrip van de erkenning van het recht van Israƫl om te bestaan. De EU ministers verklaarden:

ā€œHet engagement van de EU met een nieuwe Palestijnse regering zal gebaseerd zijn op haar aanhankelijkheid aan deze beleidslijnen en verplichtingen. Eenheid op deze voorwaarden is een belangrijk element voor de eenheid van een toekomstige Palestijnse staat en voor het bereiken van een wteestatenoplissing en een duurzame vrede.”

Dat mag dus geen probleem zijn voor Abbas vermits er offcieel geen enkele toekomstige minister van Hamas of Al Fatah in dat nieuwe kabinet zal zetelen. Terwijl de EU ministers beide zijden aanporren om “maximale terughoudendheid te betrachten en vermijden van om het eender welke eenzijdige actie te ondernemen die de vredesinspanningen en de leefbaarheid van een tweestatenoplossing verder zouden kunnen ondermijnen,” aldus Faaborg-Andersen, “is het bemoedigend dat sinds 29 april beide partijen zelfbeheersing vertonen en maatregelen vermijden die de vredesinspanningen verder kunnen ondermijnen.”

Reactie van Israƫl
IsraĆ«l’s minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman antwoordde niet op de uitspraken en verklaringen van Faaborg-Andersen tijdens het publieke deel van de lunch van gisteren.

Eerder op de dag, tijdens een bijeenkomst van het ComitƩ van Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset, zei hij dat Israƫl niet zal onderhandelen met om het even welke regering waarvan Hamas deel uitmaakt, net zolang deze terreurgroep de voorwaarden niet aanvaard heeft van het Kwartet voor het Midden-Oosten, waarin onder meer de erkenning van Israƫl is vervat.

Avigdor LiebermanMinister Lieberman hekelde eveneens de Palestijnse leider Mahmoud Abbas zeggende dat die niet geĆÆnteresseerd was in het schenken van vrede aan zijn volk.

“Het enige wat voor Abu Mazen [Abbas] belangrijk is, is enkel de nalatenschap die hij achterlaat. Zoals het er nu uitziet zal naar verwacht wordt de patstelling in de onderhandelingen met de Palestijnen blijven voortduren,” zei Lieberman.

Hij voegde eraan toe dat “Abbas geen interesse had in een akkoord, om het even wat IsraĆ«l ook maar voorstelde, en het is onmogelijk om hem nog meer aan te biden dat wat hem werd aangeboden door de voormalige premiers Ehud Barak en Ehud Olmert, die hij telkens verwierp.” En over het manoeuvre van Abbas om bij al de nevenorganisaties van de Verenigde Naties applicaties en verdragen en lidmaatschappen aan te gaan zei hij:

“IsraĆ«l heeft middelen tot haar beschikking die het tot nog toe niet heeft ingezet om de eenzijdige Palsetijnse stappen in de internationale arena te bestrijden. De enige reden waarom de Palestijnen niet onmiddellijk toetrad tot meer internationale verdragen, covenanten en organisaties, was uit bekommernis dat de Verenigde Staten de geldkraan naar de Palestijnen zouden dichtdraaien.”

Ook premier Benjamin Netanjahoe, die momenteel op bezoek is in Japan, reageerde gisteren dinsdag erg afwijzend op een eventuele deelname van Hamas in het nieuw te vormen eenheidskabinet van de Palestijnse Autoriteit en zei waarschuwend:

ā€œHamas heeft zich toegelegd op onze vernietiging. Wij blijven trouw aan het bevorderen van vrede, bij voorkeur een onderhandelde vrede. Maar wij kunnen enkel onderhandelen met een regering van wie al de geledingen de vrede nastreven.

IsraĆ«l zal in de toekomst de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas verantwoordelijk houden voor elke raket die wordt afgevuurd vanuit Gaza, als het zijn eenheidspact met Hamas doorzet.”

door Brabosh.com


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    ā™¦ EU backs Palestinian unity for ā€˜democratic cultureā€™ – Unionā€™s envoy says Hamas considered a terror group, yet ā€˜something must be doneā€™ to enable overdue elections; door Raphael Ahren [lezen]
  2. The Jerusalem Post:
    ā™¦ Hamas and Fatah continue efforts to forge coalition – Spokesman says the two sides have made ā€œhuge and positive progressā€ toward implementing the agreement, which envisages the establishment of a ā€œnational consensusā€ government within five weeks; door Khaled Abu Toameh [lezen]
    ā™¦ Palestinians: Hamas-Fatah unity government to be announced by end of month – Palestinian sources say 5-week deadline in place for forming government between rival Palestinian factions; door Khaled Abu Toameh [lezen]
    ā™¦ Netanyahu: If Fatah-Hamas unity deal signed, we’ll hold Abbas responsible for every rocket – Speaking in Tokyo, PM expresses hope that unity deal will dissolve and Israel will be able to return to “genuine” peace negotiations; door Herb Keinon [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.