Wereldgezondheidsorganisatie plaatst Israël op de 12de plaats inzake luchtvervuiling (fijn stof)

air-polutionEnergiecentrale van de kuststad Ashkelon in 2009. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Ashkelon de meest vervuilde stad van Israël inzake luchtverontreiniging (foto: Moshe Shai/Flash90)

Israël is één van de landen in de wereld met de hoogste graad in luchtverontreiniging, althans volgens een rapport van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) dat de voorbije week op woensdag werd vrijgegeven. Het rapport, dat 1.600 steden in 91 landen heeft onderzocht, onthulde dat de luchtkwaliteit in de hele wereld zienderogen verslechtert. Ook Israël maakt hier een bijzonder slechte beurt. De WHO rangschikte de Joodse staat op de 12de plaats in niveaus van PM10, fijn stof dat doorheen de lucht vliegt en onze gezondheid en luchtwegen aantast.

En ik die dacht dat Antwerpen, als havenstad met haar vele industriëën en chemische bedrijven in de haven en de atoomcentrale in Doel, één van de meest vervuilde steden van Europa is, zoniet van de hele wereld. Vlaanderen stikt letterlijk in fijn stof en kost jaarlijks aan duizenden mensen het leven. Als we dan toch aan luchtverontreiniging denken, doemen ons meteen de reusachtige Chinese steden op zoals Shangai en Peking waar er weinig aandacht naar milieu en luchtkwaliteit gaat en de fiets de plaats heeft moeten ruimen voor de auto.

Ashkelon wil weer ademen
air-israelBlijkbaar is er dus ook wat mis met de milieuproblematiek in Israël. Volgens het rapport van de WHO is Ashkelon de meest vervuilde stad in Israël in termen van luchtkwaliteit met een PM10 waarde (fijn stof) van 75, gevolgd door Modiin (70), Beersjeba en Beit Shemesh met 68, Tel Aviv (67), Rehovot (63) en de haven van Ashdod aan de Middellandse Zee met 62. De laagste waarden inzake luchtverontreiniging werden gevonden in Haïfa en Hadera: 45 en 46, respectievelijk

Ter vergelijking enkele Europese cijfers met Berlijn en Parijs die een PM10 waarde noteren van slechts 24, de Nederlandse steden Amsterdam en Rotterdam slechts 25 en wat Vlaams België betreft Antwerpen 29, Brussel 27 en Gent 31. Londen doet het in het algemeen nog erg goed met een PM10 waarde van 22.

Hoewel de cijfers in Israël, vergeleken met de landen van de Europese Unie, vrij slecht ogen, is een vergelijking relevanter wanneer je de Israëlische cijfers gaat vergelijken met die van de moslimlanden in het Midden-Oosten in het tabelletje hieronder. Vooral Pakistan, Iran en Afghanistan zijn ronduit rampzalig. Amman in Jordanië 128, de Egyptische hoofdstad Caïro 135 en de Libanese steden Beiroet 63 en Tripoli 81 zitten duidelijk in de problemen.

Maar dat is nog niets in vergelijking met de Afghaanse steden zoals Mazar Al-Sharif met een PM10 waarde van 334 en Kaboel 260. Ahvaz 320 en Teheran 91 in Iran, worden ruimschoots voorbij gestoken door de Pakistaanse steden Rawalpindi met 448 en Peshawar zelfs met 540 [!]

air-MO

Toch terloops ook even naar China gekeken met Peking (Bejing) een PM10 waarde (fijn stof dus) van 121, Shangai met 79, Nanjing met 114, Xining 124, Xijan 126,  Urumqi 133 en Lanzhou zelfs met 155. Zoals verwacht en gedacht al bij al bijzonder hoge waardes inzake luchtverontreinging in de Chinese steden. Het volledige rapport kan u hier inkijken.

Luchtverontreining kost jaarlijks aan 3,7 miljoen mensen het leven
Volgens het rapport van de WHO wordt ongeveer de helft van de wereldbevolking die wordt opgevolgd door de organisatie blootgesteld aan luchtverontreiniging die zelfs 2,5 keer hoger is dan de waarden die de WHO voorschrijft. Hierdoor worden de mensen blootgesteld aan ernstige ziektes en lagrdurige gezondheidsproblemen.

In april  2014, verstrekte de WHO nieuwe informatie waarin het schatte dat de algemene luchtverontreiniging verantwoordelijk was voor de dood van ca. 3,3 miljoen mensen jonger dan 60 jaar over het jaar 2012. De organisatie benadrukte dat de luchtvervuiling zowel binnen als buiten, samen gecombineerd wereldwijd het grootste gevaar vormt voor de volksgezondheid.

air-pollution3Er zijn nagenoeg nauwelijks betrouwbare cijfers voorhanden, waarom begrijp ik niet, maar zo zouden alleen in België al over het afgelopen jaar 2013 ca. 6.000 mensen overleden zijn aan de gevolgen van een verhoogde concentratie van fijn stof.

Vooral zuigelingen, kinderen, bejaarden en mensen met aandoeningen van de luchtwegen zijn de grootste slachtoffers. Het is ook geen toeval dat meer dan een kwart van zuigelingen en peuters in België aan astma lijdt en het cijfer neemt nog steeds toe.

Vele factoren dragen bij tot deze toename zoals het nog steeds gebruiken van fossiele brandstoffen en van energiecentrales die worden aangedreven op steenkool, en de grote afhankelijkheid van motorvoertuigen die op benzine en vooral diesel rijden, het inefficiënte gebruik van energie in woningen, gebouwen en fabrieken en het verbranden van natuurlijke stoffen zoals hout(-skool) en gewassen voor het koken en verwarmen.

Sommige steden maken opmerkelijke vooruitgang en “bewijzen dat de luchtkwaliteit kan verbeterd worden door het uitvoeren van beleidsmaatregelen zoals het bannen van het gebruik van steenkool voor ‘lucht verwarming’ in gebouwen, door het gebruik van hernieuwbare of ‘zuivere’ branstoffen voor de productie van electriciteit en verbeteren van de efficientie van motoren van voertuigen,” zeiden de experten van de WHO.

Israël’s schone energie
Ook Israël werkt aan al diverse vormen van schone enegrie en stemde onder andere in 2011 de ‘zuivere lucht wet’, die de regering toestaat een meerjarig nationaal plan op te stellen ddat moet voorzien in een systematische oplossing van de luchtvervuilingsproblemen in de Joodse staat. Het plan werd intussen helemaal uitgewerkt en verdeeld door het Ministerie ter Bescherming van het Milieu, maar de 200 miljoen dollar (690 milj. sjekels) die noodzakelijk zijn om het te kunnen implementeren moeten nog altijd gevonden worden.

Ondanks de vrij negatieve cijfers qua luchtkwaliteit in Israël, werkt het land als start-up natie toch erg hard aan een beter milieu, zeker in vergelijking met de omringende Arabische landen en de moslimlanden in het Midden-Oosten in het algemeen. Zo bijvoorbeeld is Israël het enige land in de wereld dat de 21ste eeuw is aangegaan met een netto winst in het aantal bomen en dit is des te opmerkelijker daar het land nog steeds grotendeels woestijn is.

Meer dan 90% van de Israëlische woningen maakt gebruik van zonne-energie voor het verwarmen van water, dat is het hoogste percentage in de wereld. Israël zal ook het eerste land zijn dat een landelijk netwerk van elektrische auto’s zal hebben. Israël bevindt zich in de top vijf in de lijst van landen die wereldwijd schone energie gebruiken en exploiteert de grootste ontziltingsinstallatie op aarde. Israëlische bedrijven bouwen de grootste zonne-energiecentrale van de planeet.

De Jordaanrivier is op sterven na dood… Volgens zeer pessimistische voorspellingen – tenzij er een ernstige noodingreep gebeurt – zal de rivier de Jordaan, die ontspringt in Kinneret en afdaalt via de Dode Zee, aan het einde van volgend jaar zijn opgedroogd. Volgens een NGO die testen heeft uitgevoerd om de hoeveelheid water te bepalen die nodig is om de rivier te herstellen, zullen de vier landen waar de Jordaan doorheen stroomt – Israël, Syrië en Jordanië en de gebieden onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit, die samen voor bijna 98 % afhankelijk zijn van het doorstromend rivierwater voor hun consumptie van stromend water – moeten worden betrokken bij het reddingsplan van de rivier [bron].

kidronvallei2De zwaar vervuilde vallei van de Kidron rivier. Jaarlijks worden afval en rioolwater ter grootte van zes Olympische zwembaden gedumpt in de Kidron Vallei. Het Kidron Waterbekken Project is een Israëlisch-Palestijnse samenwerking inzake waterzuivering van de Kidron rivier die vanuit Jeruzalem doorheen de ‘bezette gebieden’ op de West Bank via de woestijn van Judea naar de Dode Zee stroomt en door beide zijden jarenlang werd (en nog wordt) vervuild.[bron]
kidronvallei

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. Ynet News:
  ♦ WHO report: Israel ranks 12th in air pollution – According to World Health Organization, Ashkelon is most polluted city in Israel in terms of air quality. Country with worst air pollution is Afghanistan; door Dr. Itay Gal [lezen]
  ♦ Ministry maps out polluting plants across country – Environmental Protection Ministry launches list of air, sea, sewerage polluting factories in Israel for public review, awareness; door Alphi Shauli [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ Egged to pay NIS 1.2m in pollution case – Judge finds that air in Jerusalem bus terminal is unhealthy; new report claims serious faults at Israel’s power plants; door Lazar Berman [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Ecologisch en milieu-drama in Israël: de rivier de Jordaan droogt op [lezen]
 • Palestijnen veroorzaken ecologische ramp op de Westoever [lezen]
 • Israël gaat eerste milieuvriendelijke stad bouwen: Nurit [lezen]
 • Succesvolle PalArabische desinformatiecampagne rampzalig voor Israël [lezen]
 • Boycot? Gazaanse vakbond kiest voor verontreinigd water eerder dan Israël te laten helpen [lezen]
 • Israël’s ‘groene’ technologieën maken veel indruk op CleanTech 2014 evenement +video [lezen]
 • Israël overweegt de bouw van kunstmatige eilanden in de Middellandse Zee; door Michael Selutin [lezen]
 • Over Vitens, The Rights Forum en waterproblematiek in Israël en Palestijnse gebieden; door Missing Peace [lezen]
 • Opmerkelijk: Nederland boycot Palestijns-Israëlisch gezamelijk waterzuiveringsproject +video [lezen]
 • Het groene mirakel van Israël: 100 jaar herbebossing van het land [lezen]
 • Rawabiproject: 3000 ‘Joods-achtige’ bomen moeten wijken voor ‘inheemse’ Palestijnse bomen [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.