Procter & Gamble haalt wasprodukt Ariel met opdruk ’88’ (Heil Hitler) weer uit de rekken

ariel-88

In Duitsland zorgde producent van huishoudmidden e.a. producten Procter & Gamble voor een hele boel herrie door voor het wasprodukt Ariel een nieuwe verpakking en reclame te lanceren met daarop afgedrukt een grote zwarte “88” boven een foto van de Deutsche Mannschaft zoals in Duitsland de eerste voetbalploeg wordt genoemd. Bovendien bracht P & G een witte T-shirt uit met in zwarte opdruk “88”.

Zoals bekend wordt met “88” door neonazi’s verwezen naar de 8ste letter van het alfabet die staat voor “H” en 88 staat dus voor “HH”, de beruchte Hitlergroet ‘Heil Hitler’ ten tijde van nazi-Duitsland. Sommige neonazi’s zien het als “Heinrich Himmler” waarmee ze zich meer verwant voelen dan met Hitler zèlf. Veelal gebruiken neonazi’s dit getal samen met 18, wat verwijst naar “Adolf Hitler” als tatoeage.

neonaziHet zij velen vergeven dat ze niet eens weten waar “88” voor staat, maar iedereen die een klein beetje op de hoogte is van de geschiedenis en de naoorlogse strijd tegen oplaaiend fascisme en neonazisme kent dat symbolisch cijfer zeer goed.

Het lijkt me dan ook onwaarschijnlijk dat uitgerekend in Duitsland er in het megabedrijf Procter & Gamble Deutschland niemand zou weten hoe gevoelig dat cijfer wel ligt en wat het betekent en welke connotatie daarmee verbonden is.

Op het internet bleven de sarcastische grappen niet lang achterwege. Het feit dat op de verpakking ook de woorden “wit” en “concentratie” terug te vinden zijn zoals bv. “#Ariel 88. für besonders weiße Wäschen? in neuer Konzentration .. slager” en “Ariel … Nicht ganz sauber, kann das sein? ‘Neue Konzentration’” en ook de “Deutsche Mannschaft für ein reines Deutschland.

Procter & Gamble Duitsland was duidelijk geschrokken door al de commotie, en woordvoerster van het bedrijf Melanie Schnitzler verontschuldigde zich voor de flater voor die ‘ongewilde dubbelzinnigheid’ in die reclame. “Wij betreuren ten zeerste indien er valse associaties werden gemaakt en distanciëren ons duidelijk van om het even welke extreemrechtse ideologie,” zei woordvoerster Gabi Hassig in een verklaring.

Het bedrijf zei dat het nummer “88” bedoeld werd om aan te tonen hoeveel wasbeurten consumenten kunnen doen met één wasbox, 5 meer dan de gebruikelijke 83. Hetzelfde geldt voor de “18” dat verscheen op de plastic wasproductflessen van Ariel. Hoe dan ook, P & G heeft haar flater ingezien en vertelde  dat de levering van het wasprodukt en de T-shirt met de “88” opdruk vanaf maandag (12 mei ’14) niet meer leverbaar is.

In een twitter bericht van P & G klonkt het aldus:

p-g

Het is overigens niet voor het eerst dat dergelijke aangebrande reclame verschijnt. Herinner u bijvoorbeeld de reclamespot van het Turkse cosmeticabedrijf “Biomen” waarin een wild stikulerende Adolf Hitler haarshampo aanpraat voor ‘echte’ mannen met het citaat: “Warum benutzt du Frauenshampoo, wenn du kein Frauenkleid trägst? Jetzt gibt es das hundertprozentige Männershampoo ‘Biomen’. Ein echter Mann benützt ‘Biomen’“:

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ ‘Neo-Nazi Code’ Forces Detergent to be Pulled in Germany – Procter & Gamble apologizes for unintentionally placing a neo-Nazi code on promotional packages for its laundry detergent; door Elad Benari [lezen]
 2. De Morgen.be:
  ♦ Ariël-waspoeder uit de rekken gehaald na nazi-link – Procter & Gamble heeft zijn Ariël-waspoeder in Duitsland van de markt gehaald na massale kritiek op de nieuwe verpakking. Op het pak staat een grote zwarte “88” afgedrukt boven een foto van de Duitse voetbalploeg. Neonazi’s verwijzen met dat getal heimelijk naar de Hitlergroet [lezen]
 3. NBC News:
  ♦ P&G Detergent Pulled in Germany Over Neo-Nazi Code Found On Packages [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Turks cosmetisch bedrijf gebruikt Adolf Hitler in een reclamespot voor shampoo +video [lezen]
 • Supermarkt Delhaize haalt nazi-kamp pyama voor carnaval weer uit de rekken na felle protesten [lezen]
 • Introductie nieuwe parfum in Gaza genaamd naar M-75 raket, geurt naar bloed en terreur + video [lezen]
 • Als het sneeuwt in Jeruzalem maken de Palestijnse kinderen een sneeuwman… euh sneeuwraket [lezen]
 • Opmerkelijke ‘kunst tentoonstelling’ in de Birzeit Universiteit van Ramallah, West Bank [in beeld] [lezen]
 • Wiener Philharmoniker trekt prijzen in die het tijdens Hitlers bewind aan nazikopstukken gaf [lezen]
 • Russell Brand, het modebedrijf Hugo Boss en de uniformen van de nazi’s [lezen]
 • In Aalst lachen ze voortaan de Joden en de Holocaust uit, want met Islam wordt niet meer gespot [lezen]
 • Grimmige nazitaferelen tijdens het carnaval van Aalst overschrijden elke grens van goed fatsoen [lezen]
 • Karnaval op Rosenmontag in Duitsland: lachen met Iraans president Ahmadinejad [lezen]