Venezolaanse Joodse leider vertelt hoe het antisemitisme in Latijns Amerika is geëxplodeerd

antisemitism-venezuela2Merida, Venezuela, 28 november 2012. Antisemitische graffiti: “Joden ga naar huis!” (Judios Go Home!). Het opschrift werd ondertekend met het gekende logo hamer-en-sikkel van extreemlinks van sovjet-origine. Het is niet duidelijk wat met ‘Go Home’ wordt bedoeld. Naar Israël of naar Europa of de VS, of naar de voormalige Sovjet-Unie misschien? Als ze maar weg zijn uit Venezuela… 😦

De eerste Joden vestigden zich in het midden van de 19de eeuw in Venezuela. Toen de voormalige president Hugo Chavez in 1999 aan de macht kwam leefden er ca. 25.000 Joden in het land. Maar met de huidige president Nicolas Maduro, nam het antisemitisme zienderogen toe en steeds meer Joden namen de wijk naar het buitenland, voornamelijk naar de Verenigde Staten, Israël alsook naar andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Colombia, Panama, Costa Rica en Guatemala. Nagenoeg de helft van hen is intussen geëmigreerd. Vandaag wordt hun aantal in Venezuela geschat op ca. 9.000.

Sammy EppelOp maandag 28 april 2014 nam Sammy Eppel (plaatje rechts), een mensenrechtenactivist en directeur van de Commissie voor Mensenrechten bij B’nai B’rith Venezuela en lid van de Confederação das Associações Israelitas da Venezuela, deel aan een panelgesprek tijdens een bijzondere conferentie die werd gehouden in de Verenigde Naties naar aanleiding van de Herinnerings Dag van de Holocaust. Hij vertelde hoe de voorbije jaren het antisemitisme in Latijns Amerika beduidend is toegenomen:

“Het probleem is dat er veel schade werd aangericht in de laatste 10 à 12 jaren. Ik ben geboren in Venezuela en woon hier al mijn hele leven maar ik heb nooit van om het even wie enig antisemitisme ondervonden… wij werden nooit gediscrimineerd tot het heel onverwachts in 2004 in één keer explodeerde.”

In 2006 achtte de Venezolaanse Joodse gemeenschap het noodzakelijk om een kantoor te openen en vijf beroepsmensen in dienst te nemen om het antisemitisme binnen de regering en in de door gesponsorde media te monitoren in een poging om het fenomeen van het toenemende antisemitisme in Venezuela in kaart te brengen.

Protocollen van de Wijzen van Zion
In april 2011, toen de voormalige Venezolaanse president Hugo Chavez wegens gezondheidsproblemen was opgenomen in een kliniek in het bevriende Cuba om er behandeld te worden , zond de Venezolaanse radio, Radio Nacional de Venezuela, een reeks programma’s uit waarin het reclame maakte voor het beruchte antisemitische schotsschrift de Protocollen van de Wijzen van Zion, of in het Spaans Los Protocolos de los Sabios de Sion y la Subversión Mundial.

De Protocollen van de Wijzen van Zion een bij herhaling bewezen antisemitische vervalsing is waarin op boosaardige wijze de fabel wordt verspreid waarin beschreven wordt hoe de Joden naar verluidt van plan zijn om de wereld te onderwerpen onder Joodse heerschappij. Het werd aanvankelijk gepubliceerd in Rusland in 1903 en vertaald in meerdere talen. In 1921 werden de Protocollen van de Wijzen van Zion reeds een eerste maal ontmaskerd als een vals document.

protocolosEchter, in de Arabische wereld zijn de Procollen van Zion tot op vandaag nog steeds razend populair en het is na de Koran het meest herdukte boek. Zelfs in de Palestijnse gebieden is het een bestseller en het Handvest van Hamas is deels gebaseerd op de Protocollen van de Wijzen van Zion, hetzelfde rioolschrift dat werd ‘uitgevonden’ door de Russische geheime dienst om de pogroms op de Joden met de nodige brandstof te injecteren en waarmee Adolf Hitler tijdens het Derde Rijk (1933-1945) de Judeocide rechtvaardigde en zes miljoen Joden over de kling jaagde.

Het boek is eveneens in het Spaans als Los Protocolos de los Sabios de Sion verkrijgbaar in Venezuela en wordt er door de regering aangeprezen en de verkoop ervan gepromoot. “Ik had nog nooit gehoord over de Protocollen van Zion tot 15 jaar geleden. Voordien kon je dat in Latijns Amerika nergens vinden. Nu wordt het overal te koop aangeboden. Het maakte deel uit van de officiële literatuur in de [Arabische] scholen voor hun mensen. Wanneer ze naar Latijns Amerika komen, brengen ze het boek mee,” vertelde Eppel.

Eppel legde uit dat terwijl Venezolaanse President Maduro, die in 2013 werd gekozen, heeft toegezegd dat hij anti-semitische gedrag in zijn land niet zal niet toestaan, de schade reeds op vele terreirnen gebeurd is. Haat jegens Joden sijpelde zelfs binne in de Venezolaanse regering. “Waarom zou een politicus worden gedemoniseerd of niet geschikt worden geacht voor een openbaar ambt enkel omwille van het feit dat hij van Joodse origine is? Dat is antisemitisme. Dat is discriminatie,” zei Eppel. “In Venezuela gebeurde het dat een katholiek, een praktiserend katholiek, die toevallig twee Joodse grootouders had, vanwege dat feit gediskwalificeerd werd. Ik bedoel dat zijn erg nare dingen.

vene2Op de muren van het Venezolaanse Congresgebouw werden antisemitische slogans aangebracht zoals ’Joden buiten’ en ’moordenaars’. Of hoe antizionisme en antisemitisme onder het regime van Hugo Chavez naadloos in elkaar overliepen. Hetzelfde verhaal zoals overal elders in de wereld…

Staats antisemitisme
Onder het bewind van Hugo Chavez is het antisemitisme in Venezuela enorm toegenomen wat ook een effect heeft op de Joodse bevolking van het land. Het Kantor Centrum voor de Studie van het Antisemitisme verbonden aan de Universiteit van Tel Aviv, berichtte in september 2012 een toename in Venezuela van “antisemitische manifestaties met inbegrip van vandalisme, aanvallen via de media, karikaturen en fysische en materiële aanvallen op de Venezolaanse Joodse instellingen.”

Eind 2005 werd Chávez door het Simon Wiesenthalcentrum beschuldigd van antisemitisme in zijn kersttoespraak, hoewel hij nadien zal ontkennen dat hij de Joden viseerde:

“Sommige kleine minderheden, afstammelingen van dezelfde mensen die Christus hadden gekruisigd en dezelfden die Bolívar hier weggeschopt hebben en hem ook gekruisigd hebben in Santa Marta, Colombia… Een minderheid die beslag heeft gelegd op al het goud van de wereld, de delfstoffen, het water, het vruchtbare land, de olie, zijn de rijken, terwijl meer dan de helft van de planeet in armoede leeft en de armoede iedere dag toeneemt.”

Sinds het Gaza-offensief van 2008-2009 had Hugo Chavez persoonlijk de sfeer van Jodenhaat in zijn land in de hand gewerkt door onder meer zijn hevige anti-Israëlische retoriek tijdens het conflict, zoals te zien en te beluisteren is op de volgende videoclip:

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. The Algemeiner:
  ♦ Venezuelan Jewish Leader Says Anti-Semitism Has ‘Exploded’ in Recent Years in Latin America; door Shiryn Ghermezian [lezen]
 2. Simon Wiesenthal Center (SWC):
  ♦ SWC: Chavez–Style Anti-Semitism Persists in His Successor’s Venezuela [lezen]
 3. Anti-Defamation League (ADL):
  ♦ Anti-Semitism in Venezuela – Since 2006, the Anti-Defamation League has been following closely the anti-Semitic tone emanating from the government of Venezuelan President Hugo Chavez. ADL’s research sheds light on the relations of the government with fundamental Islam, the anti-Israel rhetoric used by the government apparatus, and the scapegoating of Israel and Jews as a political tool [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Palestijnen reproduceren (alweer) de grootste fabel aller tijden: ‘Protocollen van de Wijzen van Zion’ [lezen]
 • Palestijnse staatstelevisie promoot ‘Protocollen van de Wijzen van Zion’ +video [lezen]
 • ‘The Project’ van de Moslim Broederschap alias De Protocollen van de Wijzen van Islam; door Salubrius [lezen]
 • Palestijnse ‘historica’: Protocollen zijn exacte weergave van Judaïsme en Zionisme [lees]
 • De rol van de Protocollen van de Wijzen van Sion in Egypte en bij Hamas [lees]
 • De zeven levens van de Protocollen van de Wijzen van Zion [lees]
 • Protocollen van Wijzen van Zion vrij te koop in moskee in Australië [lees]
 • Het succesverhaal van de Protocollen van de Wijzen van Zion en Mein Kampf in het Midden-Oosten [lees]
 • De Protocollen van de Wijzen van Zion springlevend in het M-O [lees]
 • ‘Mein Kampf’ erg populair bij moslims in ‘Palestina’ en het Midden-Oosten [lees]
 • Turks cosmetisch bedrijf gebruikt Adolf Hitler in een reclamespot voor shampoo [lees]
 • Turken houden nog altijd heel veel van Adolf Hitler [lees]

2 gedachtes over “Venezolaanse Joodse leider vertelt hoe het antisemitisme in Latijns Amerika is geëxplodeerd

 1. Het is elke keer wel weer schrikken hoe gemakkelijk men met de vinger naar Israël wijst en om te zien dat zo’n hele meute staat te klappen na wat loze uitspraken van de spreker.
  Het is al 2014 en heel veel mensen in de wereld hebben beschikking over internet.
  Dan trap je toch niet meer in dit soort toespraken. Dan zouden er toch ook mensen in de zaal moeten opstaan en zeggen ‘Ja maar hoor eens, het ligt allemaal wel even wat anders.’
  Tenzij je natuurlijk iets hebt tegen de Joden en de Joodse Staat en de palestijnen gebruikt als instrument/wapen gelijk de omringende landen van Israël ook doen.

  Het is spijtig om te zien dat zoveel mensen daar in meegaan.
  Het is spijtig om te zien dat de palestijnen zich hiervoor laten misbruiken.
  Maar het is niet anders. Het zou allemaal al zo mooi kunnen zijn als de arabische/islamitische wereld een heel ander plan zou hebben met de Joodse Staat.
  Vrede bijvoorbeeld.

  Maar dan is alles uitgespeeld en zijn bepaalde elementen overbodig, zij hebben geen bestaansrecht meer.
  Maar wie zegt dat in 2014 nog eerlijk in de zaal van toehoorders die uitbundig staat te klappen bij een antisemitisch verhaaltje?

  Like

 2. Tsja . . als je het door God gezegende volk gaat vervolgen zul je daar ook de consequenties van ondergaan: 52% van de Venezuelanen leeft nu onder de armoedegrens, de koffieoogst is mislukt en de inflatie stijgt formidabel.
  Maar er is hoop: Er zijn geluiden in de samenleving van Venezuela die genoeg hebben van de huidige dictator Maduro en er zijn al ver gevorderde plannen voor een coup.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.