Hamas naar de verkiezingen voor ’t Palestijns parlement en voor het presidentschap

Female27 april 2011. De terroristenleiders van de PA, voor de gelegenheid even in maatpak, Mahmoud Abbas (al-Fatah/Oost-‘Palestina’) en Ismail Haniyeh (Hamas/West-‘Palestina’), kunnen het schijnbaar weer prima met elkaar stellen. Zonet een verzoeningsakkoord afgesloten. Nog even de messen slijpen, de vizieren scherpstellen en voilà, de Palestijnse Autoriteit gaat andermaal een grootse toekomst tegemoet. Echter, dat was blijkbaar iets te vroeg victorie gekraaid. Het zal bijna exact drie jaar duren vooraleer dit akkoord werd geïmplementeerd.

Laatst bijgewerkt: vrijdag, 2 mei 2014 om 05u01'

Het verzoeningsakkoord van 23 april 2014 tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit (PA) die wordt geleid door Mahmoud Abbas, kan tegen het einde van dit jaar Hamas de volledige controle schenken over àl de Palestijnse gebieden, dus niet enkel in Gaza maar ook op de West Bank zelf. Dat zegt Hamasleider Khalil al-Hayya, al jaren een topfiguur binnen, lid van het politbureau van Hamas en lid van het Hamas parlement in de Gazastrook.

Al-Hayya for President?
Khalil Al-Hayya vertelde aan de Arabische nieuwszender Al-Khuttab dat het leiderschap van Hamas zal deelnemen aan de presidentsverkiezingen in de Palestijnse gebieden en een eigen kandidaat naar voren zal schuiven al dan niet van Hamas.

Hamasleider Khalil al-HayyaZoals bekend zal binnen vijf weken een eenheidsregering worden gevormd tussen Abbas’ factie Al Fatah en leden van Hamas. Bovendien werden nieuwe parlementsverkiezingen aangekondigd die tegen het einde van dit jaar zouden plaatsvinden. Hamas wil dat na die verkiezingen aansluitend ook presidentsverkiezingen moeten gehouden worden.

Het is niet bekend of de 80-jarige Mahmoud Abbas nog langer een politieke rol wil of kan spelen, hetzij als president of als premier. Abbas heeft de voorbije weken regelmatig gedreigd om de Palestijnse Autoriteit te ontbinden in een poging om Israël onder druk te zetten als het ook na 29 april nog verder zou willen onderhandelen over vrede.

Al-Hayya, speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen omtrent de vrijlating van de Israëlische soldaat Gilad Shalit, die op 18 oktober 2011 na 5 ½ jaar gijzeling werd vrijgelaten in ruil voor 1027 gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars.

Na afloop sprak Al-Hayya zijn voldoening uit over het resultaat van de ruil en maande de Palestijnse Autoriteit aan om meer Israëlische soldaten te ontvoeren om aldus de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen te verkrijgen. “De enige goede oplossing is meer verzet tegen de Israëlische onderdrukker en meer Israëlische soldaten en kolonisten te ontvoeren,” vertelde hij aan de satellietzender Al Quds in december 2011.

In november 2013 liet Al-Hayya zich opnieuw opmerken door Israël te bedreigen met genocide zeggende dat:

“[Jullie] Zionisten, voor jullie is geen plaats in het land van Palestina… wij zullen jullie verbannen van ons land, wij zullen daar tegen jullie vechten en wij zullen jullie ofwel doden of er wegbannen nadat jullie zich aan ons hebben onderworpen. De jihad en het martelarenschap volgens het pad van Allah is onze weg en ons spoor om alzo onze triomfen te realiseren en onze [moslim]natie te beschermen.”

Als het een beetje meezit voor Khalil Al-Hayya kan hij zich tegen het einde van dit jaar zich als minister laten aanspreken en misschien wel premier of zelfs president worden van de eenheidsregring van ‘Palestina’, en dat van de rivier tot aan de zee…

ismail-haniyehGaza, 26 maart 2006. Ismail Haniyeh, premier van de Palestijnse Autoriteit, aan de telefoon in zijn kantoor. Hamas had twee maanden voordien de parlementsverkiezingen in al de ‘bezette’ Palestijnse gebieden gewonnen en op 29 maart 2006 zou de kersverse premier zijn nieuwe door Hamas geleide regering beëdigen. Echter, een en ander liep helemaal anders af dan hij had verhoopt. (foto: Abid Katib/Getty Images)

Hamas wint de verkiezingen
De kans dat Hamas op democratische wijze de macht grijpt is allerminst ondenkbaar. Een feit waarvan maar weinig mensen zich bewust van zijn is dat zowel tijdens locale verkiezingen in 2005 als tijdens de parlementaire verkiezingen van 2006 Hamas niet enkel in Gaza de verkiezingen won maar ook in de Israëlische provincies van Judea & Samaria op de West Bank.

Abu Mazen, aka Mahmoud AbbasTijdens de locale verkiezingen van december 2005 behaalde Hamas 73 procent van de stemmen in Nabloes, 72 procent in Al Birah (de woonplaats van Abbas) en een meerderheid in Jenin. Enkel in Ramallah zelf (alwaar een beduidend aantal mensen direct of indirect voor Al Fatah werken) slaagde Fatah er nipt in om haar meerderheid te behouden.

Het is niet gezegd dat dit opnieuw het geval zal worden, maar Hamas is veel sterker in de veronderstelde sterke bastions van Fatah dan de meeste mensen denken. Een machtsovername door Hamas van de West Bank Judea & Samaria zou wel eens dichter bij kunnen zijn dan de meeste Westerlingen geloven.

De laatste parlemenatire verkiezingen in de Palestijnse Autoriteit vonden plaats op 25 januari 2006 en werden toen gewonnen door Hamas, dat zowel op de West Bank als in de Gazastrook. Hamas behaalde 44,45% van de stemmen, wat hen 74 zetels in het PA-parlement opleverde en de partij van Mahmoud Abbas’ Al Fatah behaalde 41,43%  van de stemmen die hen slechts 45 zetels bracht. Aldus werd Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas bleef president in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen, die er tot op vandaag nooit zijn gekomen….

Burgeroorlog in Gaza
PA-President Abbas ging echter niet akkoord met de democratisch verlopen verkiezingsuitslag en ontbond het Palestijnse parlement. Hij ontsloeg Hamaspremier Haniyeh en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat aan als zijn opvolger. Daarop brak in de Gazastrook een regelrechte burgeroorlog uit tussen Al-Fatah getrouwen en Hamas, die aan meer dan 600 Gazaanse Palestijnen het leven kostten en duizenden anderen op de vlucht dreven, voornamelijk naar de Westbank.

Sindsdien is het ruzie tussen Hamas en Abbas’ factie Al Fatah en varen Gaza en de West Bank een aparte koers. Arabische leiders trachten onder de auspiciën van de Arabische Liga tevergeefs beide rivalen weer met elkaar te verzoenen tot er vorige week een doorbraak kwam en op 23 april verzoening kwam.

Tot op vandaag blijft Ismail Haniyeh zich de wettig verkozen premier noemen van het Palestijnse volk, niettegenstaande hij door Abbas uit al zijn functies werd ontheven. Op 13 april 2013 nam PA-premier Salam Fayyat ontslag en werd op 2 juni 2013 opgevolgd door Dr. Rami Hamdallah. Hamdallah heeft reeds aangekondigd dat hij een stap opzij zal zetten om plaats te maken voor een eventuele kandidaat van Hamas in de nieuwe eenheidsregering die eind volgende maand wordt gevormd.

door Brabosh.com

khalilDe Hamastop bereidt zich voor om tegen het einde van dit jaar de macht in de West Bank over te nemen van Abu Mazen, aka Mahmoud Abbas. Een plaatje van 7 oktober 2008 in Gaza van links naar rechts: Farj al-Gool, Mahmoud al-Zahar, Said Siyam en helemaal rechts Khalil al-Hayya. Said Siyam, voormalig Hamasminister van Binnenlandse Zaken, werd op 15 januari 2009 gedood in een Israëlisch luchtbombardement tijdens het Israëlische verdedigingsoffensief Operation Cast Lead in de Gazastrook winter 2008-2009. [bron]


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  Hamas could field PA presidential candidate – Official says organization has its eye on Palestinian legislative and national councils: door Stuart Winer [lezen]
 2. Arutz Sheva:
  ♦ Hamas To Compete in ‘Palestinian President’ Elections – Senior Hamas figure says his group will submit a candidate, potentially take a position of control, in unity elections; door Dalit Halevy en Ari Yashar [lezen]
  ♦ Israel Returns Body of Sbarro Terrorist to PA – Israel transfers bodies of four terrorists, including suicide bomber from 2001 attack in the Sbarro restaurant in Jerusalem; door Dalit Halevi [lezen]
  ♦ Israel’s UN Envoy Warns the World: Your Money Will Go to Hamas – “When Israel tries to tango with Abbas, we find ourselves abandoned on the dance floor,” says Israeli Ambassador Prosor; door Elad Benari [lezen]
  ♦ Hamas Threatens Israel with Genocide – Members of Hamas have recently implied that once the balance of power changes, the terror group will commit genocide against Israelis; door Elad Benari [lezen]
 3. Press TV:
  ♦ PA premier resigns to pave way for unity govt. – Palestinian Authority (PA) Prime Minister Rami Hamdallah has offered his resignation to make way for a unity government – Hamdallah’s resignation came shortly after a landmark unity deal between the Palestinian factions of Hamas and Fatah [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.