Joodse burgemeester van Charkov (Oekraïne) neergeschoten

simferopolMet het toenemen van de onrust in Oekraïne zit ook het latent aanwezige antisemitisme weer in de lift. Eind februari 2014 werd in Simferopol, de hoofdstad van de Krim, één van de drie synagogen beklad met graffiti, alsook met swastika’s van de nazi’s en de uitroep “Dood aan de Joden” [bron]

Laatst bijgewerkt: dinsdag, 29 april 2014 om 09u59'

In Charkov, nà de hoofdstad Kiev de grootste stad in de Oekraïne, werd deze maandagochtend burgemeester Hennady Kernes neergeschoten. Naar verluidt zouden pro-Prussische militanten de man in de rug hebben geschoten en daarop zijn weggevlucht. Hennady Kernes, van Joodse origine, werd meteen opgenomen op intensieve zorgen waar artsen momenteel voor zijn leven vechten.

burgemeester Hennady KernesAanvankelijk outte Kerens zich als pro-Russisch en een opponent van de pro-westers gezinde Maidan beweging die in februari president Viktor Janoekovytsj had afgezet. Later zwakte hij zijn houding af en benadrukte dat hij de pro-Russiche opstandelingen niet steunt noch de annexatie van Oekraïne bij Rusland.

Enkele uren later vielen zowat 300 pro-Russische militanten gewapend met baseball bats een private bank aan in Donetsk, die eigendom is van Igor Kolomoisky, een Joodse miljardair die eveneens gouverneur is van de regio Dnipropetrovsk. Kolomoisky had eerder kritiek geuit op Moskou voor de interventie in de Krim.

Twee aanslagen op één dag tegen belangrijke Joodse figuren in de Oekraïne, dat is geen toeval meer. Sinds het begin van de opstanden in Oekraïne is het antisemitisme rechtevenredig toegenomen. Zoals in de geschiedenis van de Jodenvervolging altijd al het geval is geweest, zijn Joden altijd het eerste doelwit in tijden van ramp en tegenspoed.

In Charkov, in de geschiedenis goed bekend voor de vier grote veldslagen die er tijdens WOII werden uitgevochten tussen Rusland en nazi-Duitsland, leeft de grootste Joodse gemeenschap van Oekraïne. Het land heeft een lange geschiedenis van Jodenvervolging die teruggaat tot in de tijd van de Tsaren.

Het was de periode van de Pale of Settlement (verplicht vestigingsgebied voor Joden) dat in 1791 was opgericht door Tsarina Catherina II de Grote (1729-1796) en die nog werden aangescherpt door de antisemitische Meiwetten van 1882. Die discriminerende wetten zullen van kracht blijven tot aan de Russische Revolutie van 1917. Ook na die Revolutie kwam er geen beterschap. Zo werden in de periode van 1918 tot 1921 naar schatting minstens 100.000 Oekraïense Joden vermoord tijdens de vele pogroms.

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog woonden in 1941 ca. 2,7 miljoen Joden in Oekraïne. Meer dan een miljoen Joden werden vermoord door de Duitse Einsatzgruppen. Speciale moordbrigades van de nazi’s speurden het veroverde land af op zoek naar Joden die ter plaatste werden geliquideerd. In 1959 telde Oekraïne nog ca. 840.000 Joden waarvan er in de jaren 1990 honderdduizenden emigreerden, overwegend naar Israël. Een schatting uit 2012 spreekt van amper 69.000 Joden meer waarvan het grootste deel in Charkov woont.

Charkov_SynagogueDe synagoge van Charkov, de grootste in de Oekraïne


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Jewish mayor of Ukraine city hurt in assassination attempt – Kharkiv mayor Hennady Kernes seriously wounded with gunshot to his back; motives behind attack remain unclear [lezen]
 2. Arutz Sheva:
  ♦ Jewish Mayor in Ukraine Shot, Critically Wounded – Mayor of Kharkiv, Gennady Kernes, has been shot in the back by unidentified gunmen; doctors fighting to save his life [lezen]
  ♦ Second Jewish Official Attacked in Ukraine in 24 Hours – Pro-Russian terrorists beat Jewish billionaire, Putin critic with baseball bats Monday, the second such attack in less than 24 hours [lezen]
  ♦ Report: As Ukrainian Unrest Unfolds, Anti-Semitism Rises – Ukrainian police forces have been threatening Kiev’s Jewish community, Arutz Sheva’s Russian language sources reveal; door Tova Dvorin [lezen]
 3. The Algemeiner:
  ♦ Kharkiv Chief Rabbi on Shooting of Jewish Mayor Kernes: ‘The Jewish Factor Never Helps Anybody Here’ (INTERVIEW); door Joshua Levitt [lezen]

2 gedachtes over “Joodse burgemeester van Charkov (Oekraïne) neergeschoten

 1. WANNEER gaan de Joden eindelijk eens TERUGSLAAN ???? Ipv zich zoals t bekende schaap af te laten maken ??? Die nazi smeerlappen verdienen eens een koekje van eigen deeg te moeten slikken

  Like

 2. pictures we have seen for many years. Russian say the Ukraine rebels are fascists, but they should look in the mirror. For the Jews it does not matter being bitten by the cat or the dog.
  They are all fascists.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.