Beelden uit Israël’s geschiedenis: Kinderen aan de Klaagmuur in Jeruzalem omstreeks 1900

kind07aHierboven en onder – ca. 1870 – Kinderen aan de Klaagmuur in Jeruzalem -2 foto’s van de beroemde Franse fotograaf Felix Bonfils (1831-1875) die blijkbaar met een klein tijdsverschil op dezelfde dag werden genomen [The J. Paul Getty Museum]

kind01a

kind08aCa. 1898 – Kinderen aan de Klaagmuur in Jeruzalem (foto: Library of Congress)

kind05aBoven en onder ca. 1900 – Kinderen aan de Kotel (foto: UC Riverside, California Museum of Photography)

kind10a

kind12Ca. 1915 – Het plaatje hierboven lijkt een normaal beeld te zijn aan de Kotel maar dat is het niet. Op de vergroting hieronder wordt meer duidelijk.

kind11aJoodse kinderen bedelen met uitgestrekte handen aan de mannen aan de linkerkant, aan hun hoeden te zien blijkbaar Joodse bezoekers van overzee. Onder de Turkse/Ottomaanse heerschappij (1518-1918) waren de Joden van Jeruzalem extreem arm en hingen voor het grootste deel af van giften en steun van Joden in Europa en Noord-Amerika. (foto: Keystone-Mast Collection, California Museum of Photography at UCR ARTSblock, University of California, Riverside)

kind09aCa. 1920 – Joods meisje aan de Kotel (foto: Library of Congress/A Picture A day)

kind04a30 april 1918 – Joodse kinderen tijdens een processie op Lag BaOmer 1918. Joodse kinderen en volwassenen die een spandoek met een Davidster omhoog houden, wandelen ten noorden van Jeruzalem op de weg naar Nabloes naar het graf van Shimon Hatzadik aka Simon de Rechtvaardige. Op de achtergrond aan de horizon staan de tenten opgesteld van het Britse leger. (foto: Library of Congress/A Picture A day)

kind06

1927 – Joden bezoeken het Graf van Shimon HaTzadik aka Simon de Rechtvaardige

Het Graf en de omliggende gronden werden in 1876 aangekocht door het comité van de Sefardische gemeenschap en de Ashkenazi Assembly of Israel. Tijdens de Arabische rellen in 1929 werden de Joodse inwoners gedwongen om hun huizen te verlaten. Van zodra het weer rustiger werd keerden ze terug. In 1947 stonde er ca. 100 Joodse woningen in de wijk rondom het Graf van Shimon HaTzadik naar wie de wijk werd genoemd en die gesitueerd is in oostelijk Jeruzalem voorbij de Groene Lijn, aka de staakt-het-vurenlijn van april 1949.

In november 1947, toen de Verenigde Naties het Verdeelplan (Res. 181) goedkeurden waarbij het Heilig Land in een Arabische en een Joodse staat werd opgesplitst, werd door de VN niet ingegaan op de eis van de Israëliërs om de Joodse wijken van Shimon HaTsadik en Nahalat Shimon op te nemen in het Joodse gebied. De Arabieren verwierpen het Verdeelplan, de VN-tweestatenoplossing van 1947, en begonnen kort na de stemming in de VN een aanvalsoorlog tegen de Joodse staat.

In maart 1948 beval de Britse legertop aan de Joodse bewoners van de Joodse wijk Shimon HaTsadik hun huizen binnen de twee uren te verlaten omwille van het toenemende Arabische geweld. Na de verovering van Jeruzalem in mei 1948 werden alle Joden door de Arabieren uit Jeruzalem verdreven (en van de West Bank) en ze zullen pas na het einde van de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 terug kunnen keren en hun eeuwenoude heiligdommen opnieuw opeisen. (foto: Library of Congress)

Het Joodse meisje Rachel Levy, toen amper zeven jaar oud, vlucht angstig weg uit de Oude Stad. Bovenaan slaan de vlammen reeds uit de gebouwen. De plundering door de Arabieren is begonnen meteen nadat de stad zich op 28 mei 1948 had overgegeven aan het Arabische leger [foto juni 1948 John Phillips / bron]

Een gedachte over “Beelden uit Israël’s geschiedenis: Kinderen aan de Klaagmuur in Jeruzalem omstreeks 1900

  1. Israel is het beloofde land van God aan God’s volk en niemand anders!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.