Andermaal islamistische terreuraanslagen tegen Israël tijdens de Joodse heilige dagen van Pesach

Hamasraketten

Laatst bijgewerkt: dinsdag, 22 april 2014 om 14u03'

Zoals het een vaste gewoonte geworden is van de terreurgroepen in Gaza en elders in de door Arabieren bezette gebieden in Judea & Samaria, om Israël en de Joden te terroriseren op de Joodse heilige feestdagen, was het ook nu niet anders. Het doel van aanslagen op de Joodse feestdagen is eenvoudig en duidelijk: het Joodse volk zo diep en hard mogelijk raken in het hart en in de ziel van de Joodse entiteit.

Met Israëlhaat als de ideale dekmantel in onze moderne tijd, is het in wezen pure eeuwenoude Jodenhaat die de rode draad vormt in de wereldgeschiedenis van de eeuwigdurende oorlog tegen het Joodse volk in het algemeen en in het Midden-Oosten van de Islam in het bijzonder.

Vanuit Gaza werden gisteren maandag maar liefst 10 qassamraketten afgevuurd op willekeurige burgerdoelwitten in het zuiden van Israël. Zeven raketten vielen neer op open terrein in het gebied van Sha’ar Hanegev en in de omgeving van Sderot, die geen mensen verwondde noch materiële schade aanrichtten. Een andere raket die in Sderot explodeerde, veroorzaakte wegschade en beschadigden enkele winkeltjes. Een raket stortte neer in het gebied van Eshkol hoewel daar vooraf de waarschuwings sirenes blijkbaar niet zijn afgegaan. Een andere raket werd onderschept door het Iron Dome anti-raketafweersysteem.

Een tegenaanval van het Israëlische Leger (IDF) bleef niet lang achterwege. Het IDF zond twee aanvalshelicopters uit naar het het noorden van de Gazastrook om uit te zoeken van waaruit de raketten werden afgevuurd en vanuit de helicopters werden enkele waarschuwingsschoten gelost naar de Strook. Later op maandag heeft de Israëlische luchtmacht (IAF) een reeks aanvallen uitgevoerd en verscheidene terreurnesten getroffen in Khan Younis, Nasirat en Deir al-Balah. Het IDF spreekt van voltreffers.

terreurEerder op maandag hadden Gazaanse terroristen een RPG (rocket-propelled grenade) afgevuurd op een Israëlische legerpatrouille die het afsluitingshekken rondom de Strook controleerde ten oosten van Deir al-Balah. Volgens het Palestijnse nieuwsagentschap SAFA miste de raket haar doel en zouden de soldaten hebben teruggevuurd, maar dat laatste wordt ontkend door de woordvoerder van het IDF.

De terreurgroep Hamas haastte zich later om te ontkennen dat ze zelf de raketten heeft afgevuurd en dat ze niet uit is op een escalatie van het conflict met Israël. Zoals steeds stelt Israël Hamas verantwoordelijk voor alles wat er vanuit de Gazastrook wordt ondernomen omdat het nu eenmaal héél alleen de volledige controle en bestuur uitoefent in de Strook. Naast Hamas zijn er meer dan een dozijn terreurgroepen actief in de Strook waarvan de (Palestijnse) Islamistische Jihad (PIJ) de meest actieve terreurbende is.

Israël gaat er vanuit dat geen enkel schot, raket of mortiergranaat vanuit Gaza kan worden afgevuurd zonder medeweten en de zegen van Hamas. Sinds de gewelddadige overname door Hamas van de Strook in de zomer van 2007 en het rivaal Al Fatah van Mahmoud Abbas van de macht in Gaza verdreef, houdt Hamas zich in het algemeen vrij rustig tegenover Israël en laat het ‘vuile werk’ opknappen door de PIJ en aanverwante terreurgroepen.

Nabloes-rally-HamasNabloes, 13 december 2012. Eerste betoging van Hamas op de West Bank sinds 2007. Duizenden betogers kwamen de straat op; studenten van de Bir Zeit Universiteit droegen zelfgemaakte kartonnen Qassam raketten met zich mee tijdens de manifestatie. [bron foto’s]

Verzoening Hamas en Al Fatah
Ondertussen werden de verzoeningsgesprekken tussen Hamas in Gaza en Al Fatah op de West Bank hervat en was het afgelopen weekeinde een delegatie van vertegenwoordigers van de Palestijnse Autoriteit te gast in de Gazastrook. Bij wijze van verzoeningsgebaar had Hamas vooraf 10 leden van Al Fatah op vrije voeten gesteld. Hamas en de Islamitische Jihad erkennen de Palestijnse Autoriteit niet, die een uitvloeisel is van de Oslo Akkoorden van 1993 toen in april 1994 door de PLO (de Palestijnse Bevrijdings Organisatie) de Palestijnse Nationale Autoriteit boven de doopvont werd gehouden als zijnde de voorlopige structuur van Palestijns zelfbestuur in afwachting van de officiële stichting van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, dreigt thans om eenzijdig de Oslo Akkoorden van 1993 op te zeggen en de Palestijnse Autoriteit te ontbinden. Hiermee hoopt hij de verzoening tussen de PLO (PA) met Hamas de goede richting uit te sturen, waarvan algemeen bekend is dat Hamas weigert te onderhandelen met Israël en de feitelijke vernietiging van Israël nastreeft met geweld en terreur. Uiteraard zijn de Verenigde Staten (en de Europese Unie) allesbehalve gelukkig met die ontwikkeling, temeer daar zij de afgelopen 20 jaar miljarden dollars en euros hebben geïnvesteerd in de Palestijnse Autoriteit, geld dat reeds lang volkomen haar doel heeft voorbij geschoten.

Hamas op de Westbank
Overigens is Hamas (en ook de Islamitische Jihad/PIJ) steeds meer nadrukkelijker en openlijker aanwezig in de Arabische gebieden op de Westelijke Jordaanoever in Judea & Samaria en in de Arabische wijken in Jeruzalem. Dat bleek andermaal een week geleden toen militanten van Hamas aan de vooravond van de Joodse Pasen/Pesach de Tempelberg in Jeruzalem bezetten en zich uiteindelijk verschansten in de Rotskoepel. Ze braken het meubelair in stukken en braken delen van het interieur af om er Joodse bezoekers en soldaten van het IDF mee te bekogelen.

M)75Die ontspanning tussen Al Fatah en Hamas werd voor het eerst zichtbaar op 13 december 2012, minder dan een week na de viering in Gaza van de 25ste verjaardag van de stichting van Hamas, toen duizenden militanten van Hamas doorheen de straten trokken van Nabloes en Hebron (plaatjes boven en onder.) Dat was voor het eerst sinds 2007 dat Hamas de toestemming kreeg van Mahmoud Abbas om op de West Bank weer op straat te komen en te manifesteren.

De laatste verkiezingen die in de Palestijnse Autoriteit op 25 januari 2006 werden gehouden, werden toen gewonnen door Hamas, zowel op de West Bank als in de Gazastrook. Hamas kreeg 44.45% van de stemmen, wat hen 74 zetels in het parlement opleverde en de partij van Mahmoud Abbas’ Al Fatah behaalde 41.43%  van de stemmen die slechts 45 zetels bracht.

Aldus werd Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas bleef president in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen. Echter, Abbas ging niet akkoord met de uitslag en ontbond het Palestijnse parlement. Hij ontsloeg Hamaspremier Haniyeh en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat aan als zijn opvolger.

Sindsdien is het ruzie tussen Hamas en Abbas’ factie Al Fatah en varen Gaza en de West Bank een aparte koers. Een echte burgeroorlog brak uit in Gaza tussen Al-Fatah getrouwen en Hamas, die aan meer dan 600 Gazaanse Palestijnen het leven kostten en duizenden anderen op de vlucht dreven, voornamelijk naar de Westbank. Sindsdien trachten de Arabische landen onder de auspiciën van de Arabische Liga beide rivalen weer met elkaar te verzoenen, maar zonder veel succes.

nabloes3Nabloes, 13 december 2012. Ca. 5.000 aanhangers van Hamas demonstreerden door de straten van Nabloes op de West Bank. De veiligheidskrachten van Mahmoud Abbas waren nergens te bespeuren. De tijd van “gematigdheid” binnen de Palestijnse Autoriteit lijkt hiermee voorgoed verleden tijd. De truuk van Abbas in de Verenigde Naties om achter de rug van Israël om een Palestijnse staat op te richten, is compleet de mist ingegaan. De rede moet opnieuw wijken voor bruut geweld en terreur jegens de Joodse staat Israël.

door Brabosh.com 


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ US: Dissolution of PA would have ‘grave implications’ – State Dept. spokesperson says move — which Abbas has reportedly threatened — would drastically alter US-Palestinian relations; door Yoel Goldman [lezen]
  ♦ If talks fail, Abbas said to be weighing dissolution of Oslo, PA – Dramatic move would create security and diplomatic fallout for Israel; Bennett: ‘We won’t stop him’ [lezen]
  ♦ Air force hits Gaza after rockets barrage south – Israeli aircraft strike Hamas targets in Strip after 10 rockets explode in southern Israel; IDF patrol comes under fire; door Ilan Ben Zion [lezen]
  ♦ Hamas tells Israel it does not seek escalation – Gaza rulers say they were not behind morning’s rocket attacks; defense minister orders goods crossing closed; door Itamar Sharon [lezen]
  ♦ Palestinians deny considering dismantling PA if talks fail – US envoy Martin Indyk to meet Tuesday with Israeli and Palestinian negotiating teams in Jerusalem [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Hamas bezet met geweld de Tempelberg en religieuze vrijheid voor Joden andermaal in het gedrang [lezen]
 • De ster van Hamas is snel rijzende op West Bank ten koste van ‘gematigde’ Abbas; door Yaakov Lapin [lezen]
 • Einde vredesproces drijft Palestijnen van Al Fatah (Westbank) en Hamas (Gaza) weer naar elkaar [lezen]
 • Palestijnse terroristen voeren traditioneel hun aanslagen uit op de Joodse feestdagen [lezen]
 • Duizenden Hamasmilitanten demonstreerden in de straten van Nabloes en Hebron +video [lezen]
 • Nieuw logo van Al Fatah, partij van ‘gematigde’ Mahmoud Abbas, veegt Israël van de wereldkaart [lezen]
 • Mahmoud Abbas laat weer gemaskerde gewapende militanten toe in de straten op de West Bank [lezen]
 • Fatah vierde in Gaza niét 48ste verjaardag van oprichting maar wel eerste aanslag tegen Israël [lezen]
 • Duizenden Hamasmilitanten demonstreerden in de straten van Nabloes en Hebron +video [lezen]
 • Eerste Hamasbetoging sinds 2007 op de West Bank roept op om meer raketten op Tel Aviv [lezen]
 • Opmerkelijke ‘kunst tentoonstelling’ in de Bir Zeit Universiteit van Ramallah, West Bank [lezen]
 • Wie is de mooiste van de klas: de radicale of de gematigde Palestijn? door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • 88 procent van Palestijnen gelooft dat enkel geweld en terreur Palestijnse onafhankelijkheid brengt [lezen]

3 gedachtes over “Andermaal islamistische terreuraanslagen tegen Israël tijdens de Joodse heilige dagen van Pesach

 1. Shalom;
  Sinds het begin van de vorige eeuw; en zeker na de 1ste wereldoorlog, zijn uit een 30-tal
  Islamitische landen, na oproepen van ene Mohammad (A)min al (H)usseini, velen naar
  Israël geëmigreerd. Dus GEEN oorspronkelijke? bewoners.
  En no= 2: De EU en de USA kunnen en willen per definitie de jongens in Mecca tegen de haren in strijken. Dus die gaan op uw raad niet in. Zeker niet op de door ons gewenste wijze.
  Maar de Eeuwige lacht om de moeiten die ‘Mecca’ zich getroost.
  Binnen niet al te lange tijd zullen door JHVH de haters tot de orde worden geroepen.
  Shalom Tov.

  Like

 2. Met mensen die vervuld zijn van geesteszieke vernietigingsdrang valt niet te onderhandelen.
  Europa zou per direct moeten stoppen met subsidiëring van terroristen. Het geld dat tot nu toe op Palestijnse bankrekeningen werd overgemaakt, is bepaald niet bij het ‘verdrukte volk’ terechtgekomen maar op rekeningen van misdadigers die er, behalve dure auto’s en huizen voor zichzelf, wapens tegen hun vijand Israel voor kochten.
  Het mag nooit komen tot oprichting van een staat van dit verzonnen volk. De in Israel wonende Palestijnen willen voor geen (spreekwoordelijk…) goud in de door hun volksgenoten bezette gebieden wonen. Ze weten namelijk met wat voor ‘leiders’ ze daar te maken zouden krijgen. Bovendien zouden ze zichzelf dan beroven van hun goede baan en sociale contacten.
  Laten Europa en de VS maar eens een democratische volksraadpleging in Gaza, Samaria en Judea houden!

  Like

 3. Israël kan niet anders dan de Gazastrook weer annexeren en dat tuig genadeloos uitroeien. En natuurlijk staan de hypocriete en met twee maten metende Verenigde Naties dan weer direct klaar om Israël te veroordelen. Want anders dan alle andere landen, mag Israël uiteraard niet zo maar maatregelen treffen om haar bevolking te beschermen. Stel je voor zeg.

  Het wordt hoog tijd dat Israël uit die zichzelf volstrekt ongeloofwaardig gemaakte club van volkeren stapt en nog slechts vertrouwt op de enige Weg en Waarheid die ze heeft!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.