Brits filmbedrijf Pathé zet gigantisch filmarchief online met o.a. Israël en Palestina 1896-1976 [video]

Filmclip hierboven van British Pathé. Eentje over de Joodse gemeenschap in Nederland. Voorbereiding tot Pesach 5-12 april 1966 (15 Nissan 5726), het Joodse paasfeest en de bereiding van de matses, het paasbrood. De Opperrabbijn van Amsterdam, Dr. Aron Schuster (1907-1994), ziet toe op het productieproces. Schuster was Opperrabijn van A’dam van 1955 tot 1973. Daarna verwisselde hij Nederland voor Israël en woonde tot het einde van zijn dagen in Jeruzalem.

pathe-archief

Een week geleden heeft het Britse filmbedrijf British Pathé haar gigantische collectie films en journaals vrijgegeven voor het grote publiek. Meer dan 85.000 filmpjes werden op YouTube geplaatst en bestrijken een periode die begint in 1896 en eindigt in 1976. Een ware schat aan informatie.

British-PatheHonderden videoclips handelen tevens over Palestina en Israël, de opbouw van het land en over het conflict en de vele oorlogen die tussen Arabieren en Joden werden uitgevochten.

Houdt wel in het achterhoofd dat het om een Brits archief gaat en de duiding die er wordt bijgegeven niet altijd gunstig uitvalt voor Israël, vermits de Britten het Mandaat voor Palestina hebben moeten opgeven onder druk van Joden èn Arabieren, en de Britten openlijk hun sympathie uitdrukten voor Jordanië en andere Arabische landen.

Het archief kan hier worden ingekeken. Via de zoekoptie is het speuren naar originele beelden. De meeste reportages werden niet eens gebruikt voor de nieuwsjournaals van Pathé en velen zijn ook enkel beelden zonder klank, tekst of uitleg. Via een eigenzinnige keuze heb ik hier een korte selectie gemaakt om de bezoekers een impressie te geven van wat er zoals te ontdekken valt in dit bijzonder boeiend filmarchief van Pathé.

Clip hieronder: Het Britse parlementslid Mavis Tate (1893-1947) bezocht met negen andere parlementsleden in 1945 de concentratiekmapen van Buchenwald en Bergen-Belsen en vertelt op het journaal van British Pathé over de verschrikkelijke toestanden die zij waarnam:


Het Israëlisch-Arabisch conflict

archiiv02

Clip hieronder: Een historische dag voor Israël. Stemming in de VN over het verdeelplan van 23 november 1947 (plaatje hierboven, screenshot uit Pathé). De stemming werd geboycot door de Arabische landen. Resolutie 181 werd uiteindelijk aangenomen met 33 stemmen tegen 13. De Joden waren voor het Verdeelplan, de tweestatenoplossing van de Verenigde Naties (Resolutie 181), echter de Arabieren waren tegen:

Na de stemming in de VN over het verdeelplan verklaren de Arabische landen in 1947 de Heilige Oorlog (Jihad) tegen Israël. De onrust nam meteen toe en na de onafhankelijkheidsverklaring van Israël op 14 mei 1948 zetten de Arabieren de aanval in:

arab-war

“It won’t be a quiet Christmas in the Holy Land,” klinkt het in het nieuwsfragment in december 1947. Na de oorlogsverklaring van de Arabieren aan het Joodse volk , mobiliseren zowel Joden als Arabieren en bereiden zich voor op de oorlog:

“Peace is returning to the Holy Land,” luidt het optimistisch in dit nieuwsfragment uit april 1949 nadat door beide zijden een staakt-het vuren werd afgekondigd. Spoedig zouden vredesonderhandelingen beginnen, maar die werden van bij het begin geboycot door de Arabieren. In dit beeldfragment vind een gevangenenruil plaats:

Een belangrijke datum in de geschiedenis van Israël. Op 11 mei 1949 wordt met Resolutie 273 (III) Israël lid van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties want “Israel is a peace-loving State” en vandaar “Decides to admit Israel to membership in the United Nations”:

Een korte documentaire over Jeruzalem van Pathé in kleur, afgesloten op 30 mei 1967. Aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog die zal beginnen op 5 juni 1967 en Israël zijn hoofdstad zal heroveren op de Arabieren. Koning Hoessein I van Jordanië bezoekt de de Rotskoepel. Geen Joden te zien in het oude stadscentrum, noch aan de Klaagmuur, noch in het Joodse Kwartier, noch op de 3000 jaar oude begraafplaats. De Jordaanse bezetter had immers Jeruzalem verboden voor Joden verklaard en overal prikkeldraad geplaatst:

Een korte documentaire over Israël uit 1967. De kweek en oogst van citrusvruchten in Haïfa en panorama van de stad, het strand van Tel Aviv, vissershaven van Acre, badstad Eilat in het uiterste zuidelijke puntje van Israël, bereiding van Canard à l’Orange en nog zoveel meer:


Bronnen:

  1. Israels History – A picture a Day:
    ♦ Breaking News: Thousands of Vintage Newsreel Films Just Went Online. Films Include Historic Scenes of the Holy Land Scene of the Western Wall from a British Pathé newsreel – The giant newsreel archive, British Pathé, released its entire collection of 85,000 films to the public this week [lezen]
  2. The British Pathé Archive:
    ♦ British Pathé releases 85,000 films on YouTube [lezen]
  3. Elder of Ziyon:
    ♦ Hundreds of newsreels of Palestinian Jews released (VIDEOS) [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.