In Brussel is de strijd tegen het islamistisch antisemitisme noodzakelijk en verre van gewonnen…

sale-juif

In Sint-Gillis, een deelgemeente van de Belgische hoofdstad Brussel, werd in de nacht van 15 op 16 april 2014 het rolluik van een Joodse handelszaak beklad met de gekende antisemitische slogan “Sale Juif“, in het Nederlands vertaald als “Vuile Jood“.

“Deze foto behoeft geen commentaar, ze onderstreept hoe noodzakelijk onze strijd is … en verre van gewonnen!”
[Maurice Sosnowski – Voorzitter van de CCOJB, 17 april 2014]

In de negentien gemeenten van Brussel is dit soort antisemitisch vandalisme schering en inslag. Hoewel de dader(s) niet bekend is en het weinig waarschijnlijk lijkt dat die ooit zal gevat worden, komt deze vorm van Jodenhaat steeds vaker voort en meer bepaald uit islamistische hoek. Niemand die daar nog van opkijkt want ruim een kwart van de Brusselaars zijn moslims.

In Sint Gillis is dat zelfs meer dan één op drie bewoners. Daarmee staat deze randgemeente op de 5de plaats (op 19) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Enkel de andere deelgemeenten Sint-Joost-ten-Node (70,4 %), Sint-Jans-Molenbeek (50,5 %), Schaarbeek (47,9 %) en de stad Brussel zelf (33,8%) scoren nog hoger wat het aandeel moslims betreft in de totale bevolking.

Islamitisch antisemitisme
Drie jaar geleden publiceerde De Standaard een onderzoek naar antisemitisme bij moslimjongeren in Brussel. Volgens Dr. Mark Elchardus, bekend Belgisch socioloog en onderzoeker, bleek uit het onderzoek dat ruim de helft van de islamitische leerlingen in Brussel antisemitisch is. “Het antisemitisme bij die leerlingen is theologisch geïnspireerd en er is een rechtstreeks verband tussen moslim-zijn en antisemitische gevoelens koesteren,” aldus Elchardus.

“Erger is dat die anti-Joodse gevoelens niets te maken hebben met een laag opleidingsniveau of sociale achterstelling, wat wel het geval is bij racistische autochtonen.” Bij autochtone Brusselse leerlingen zou slechts[?] 10 procent antisemitisch zijn. “Bij katholieken met anti-Joodse gevoelens zijn die lang niet zo sterk.” Elchardus pleitte toen voor meer aandacht voor verdraagzaamheid in de scholen met veel moslims.

Ynet News berichtte op 27 februari 2013: “Een agentschap van de Belgische regering heeft bevestigd dat de klachten omtrent antisemitische verbaal en fysiek geweld met 30 procent zijn toegenomen in 2012, en 88 klachten documenteerde in vergeleken met 66 het jaar voordien. De gevallen handelen over 15 verbale aanvallen, 13 ontkenningen van de Holocaust en 20 aanvallen via het Internet en omdat de meeste slachtoffers in et algemeen niet klagen, moet het actuele cijfer veel hoger worden ingeschat.

“De bezorgdheid van de Joodse gemeenschap is gewettigd. Het aantal signalementen neemt toe en het antisemitisme in België duurt verder”, zei een verontruste adjunct-directeur van het CGKR Edouard Delruelle, die benadrukte dat het hier “slechts om het topje van de ijsberg gaat, aangezien een groot aantal slachtoffers geen klacht indient.”

Salafisme
Ongeveer een op de vier Brusselaars heeft een islamitische achtergrond. Dat zijn in totaal tussen de 250.000 en 300.000 personen, zowat de helft van de moslims in heel België. Daarvan is de helft of 125.000 personen praktiserend en actief binnen religieuze verenigingen. Dat laatste cijfer is een schatting, vertelde socioloog Dassetto aan brusselnieuws.be. “Ik heb me daarvoor gebaseerd op bestaande statistieken van moskeebezoeken en heb op basis daarvan geëxtrapoleerd,’ zei socioloog Felice Dassetto.

Alleen het voetbal heeft een grotere mobiliserende kracht dan de islam in Brussel, zegt de onderzoeker bij wijze van boutade. Er zijn meer dan tweehonderd islamitische organisaties in Brussel, waarvan 77 moskeeën. Socioloog Felice Dassetto vond vooral de opmars van het neosalafisme in Brussel onrustwekkend. Deze nieuwe variant van de meest conservatieve stroming binnen de islam, wint sinds enkele jaren steeds meer terrein.

Erg zorgwekkend noemt de professor het feit dat de aanhangers hun vorm van godsdienst beschouwen als de enige pure. “Daardoor isoleren ze zich, niet enkel van andere moslims, maar ook – en vooral – van de niet-moslims.” De imams en islamleerkrachten worden veelal in privé-instellingen gevormd. Er zijn nu vier zogenaamde ‘instituts supérieurs’ die imams opleiden. Maar dat zijn instellingen met een salafistisch karakter. Ze vallen onder het beleid van conservatieve moskeeën, die financieel gesteund worden door Saoedi-Arabië.

Onverschilligheid
Jammer genoeg sloven de Belgen zich zo hard uit om het islamitisch antisemitisme te onderschatten en zelfs te vergoelijken. Het lijkt erop dat in België de wetsautoriteiten, de overheid en het onderwijssysteem de strijd tegen het islamistisch antisemitisme hebben opgegeven voor het volouit op gang is gekomen.

Dat werd onlangs nog maar eens pijnlijk duidelijk toen in Brussel het Joodse meisje Océane Sluyzer werd afgetuigd door 5 medeleerlingen van Marokkaanse origine. Volledige onverschilligheid is blijkbaar de manier van hoe de Belgen tegenwoordig antisemitische aanvallen zoals deze beantwoorden. “De politie stelde me voor dat ik beter mijn mond zou houden over het incident. Zij vroegen me ‘Zeg niet dat het antisemitisme is,” onthulde Océane. “Zij opperden zelfs dat ik moest vermijden naar het hospitaal te gaan.”

Tja, onverschilligheid en wegkijken is wel het ergste wat je kan ovekomen als je zelf het slachtoffer bent….

In de nacht van 27 op 28 december 2008 werden te Anderlecht een aantal winkelzaken beklad met Davidsterren en Hakenkruizen en opschriften zoals ‘KILL YOU’. Het begin van veel antisemitische opstootjes, vernielingen en bekladden van Joodse handelszaken en winkels. Sommigen vonden [en vinden nog steeds!] dat de Gaza oorlog tegen Hamas ook in ons land moet beslecht worden tegen de Joodse gemeenschap van België, in het bijzonder in Brussel en in Antwerpen. Onder het mom van zogenaamde ‘anti-Zionistische actie’ en haat jegens de Joodse staat Israël, stak de aloude virulente en latent aanwezige Jodenhaat de kop weer op, alsof die nooit was weg geweest. We waanden ons vanaf dan de komende weken en maanden weer volop in de jaren 1930…

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Shimon Peres ongerust over toenemend antisemitisme in België [lezen]
 • Eén kwart Brusselaars zijn moslims: antisemitisme rechtevenredig in opmars [lezen]
 • Helft van Brusselse moslimmigranten antisemitisch: Jodenhaat=Israëlhaat [lezen]
 • Brussel: Joods meisje Océane afgetuigd door 5 medeleerlingen van Marokkaanse origine [lezen]
 • Belgische Oceane Sluijzer spreekt: ‘Ik raakte eraan gewend dat ze me een vuile Jodin noemen’ [lezen]
 • Waarvoor zijn we bang om onze waarden aan nieuwkomers op te dringen? door Lukas Vander Taelen [lezen]
 • De wedergeboorte van het bloedsprookje op manifestatie te Brussel van 12 mei [lezen]
 • Brussel: Joodse juristen vormen werkgroep om toenemend antisemitisme in Europa te bestrijden [lezen]
 • De nieuwe gedaante van het westerse antisemitisme: Anti-Zionisme door Emanuele Ottolenghi [lezen]
 • Brussels chirurg gaat door het lint tegen Joodse stagiair: ‘Keer terug naar de gaskamers! Sieg Heil!’ [lezen]
 • Islamitisch antisemitisme in België – Manfred Gerstenfeld interviewt Mark Elchardus [lezen]
 • Het Europese antisemitisme en de angst voor de moslims; door Timon Dias [lezen]
 • Eén kwart Brusselaars zijn moslims: antisemitisme rechtevenredig in opmars [lezen]
 • De Joden worden uit Brussel verdreven door Morten Messerschmidt [lezen]
 • O dierbaar België – O Heilig Land der Antisemieten – Onze ziel en ons hart zijn u gewijd! door Omri Ceren [lezen]
 • Toenemende radicalisering bij Belgisch-Marokkaanse moslims [lezen]
 • Amerikaanse ambassadeur veroorzaakt rel te Brussel door moslim antisemitisme te vergoelijken [lezen]

Een gedachte over “In Brussel is de strijd tegen het islamistisch antisemitisme noodzakelijk en verre van gewonnen…

Reacties zijn gesloten.