Vrijgelaten Israëlisch-Arabische terroristen worden als helden onthaald in… Israël!

terror-tamam

Baka el-Garbiya, Israël, vrijdag 11 april 2014. Rondom het hele Arabische stadje in het noorden van Israël werden spandoeken en plakaten aangebracht waarop de vier moordenaars werden afgebeeld die afkomstig zijn uit het dorp en die in 1984 een Israëlische soldaat vermoordden. Op het bord staan in het Arabisch enkele slogans die lezen: “Vandaag u, morgen alle gevangenen” en ook: “Jullie keerden terug als helden.”

De vier mannen die op het bord werden afgebeeld zijn de moordenaars van Moshe Tamam, een 19-jarige Israëlische soldaat die in 1984 werd omgebracht. De vier terroristen, Israëlische Arabieren die inwoners zijn van het Arabische stadje Baka el-Garbiya nabij Hadera in het noorden van Israël, werden op 31 december 2013 in een voorlopig laatste en 3de groep van 26 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. In Ramallah werden de vier terroristen als ‘helden’ feestelijk binnen gehaald door Mahmoud Abbas en zijn entourage.

Tegen het ophangen van deze borden in en rondom de stad werd door de broer van Moshe, Oren Tamam, een klacht neergelegd tegen de burgemeester van Baka el-Garbiya:

“De ernstige acties van de burgemeester van Baqa, die een oogje dichtknijpt als de families van de moordenaars of hun vertegenwoordigers de borden neerplanten, vormen aansporingen tot geweld. Het aanprijzen van geweld kan daadwerkelijk leiden tot meer geweld. We verwachten dat de politie een onderzoek zal starten en de daders opsporen en dat de gemeente Baqa onmiddellijk alle borden in en om de stad zal laten verwijderen.”

IDF-soldaat Moshe Tamam
Moshe Tamam, geboren op 13 juni 1965 in Havazelet, Hasharon, was een soldaat van het Israëlische Leger (IDF), trok de avond van 6 augustus 1984 als liftend naar huis in zijn geboortestad Havatzelet Hasharon voor een korte vakantie.

Ter hoogte van het kruispunt van Beit Lid nabij het Arabische dorpje Baka el-Garbiya, werd hij opgepikt door enkele Israëlische Arabieren die, zoals uit later onderzoek blijken, vier militanten waren van de Palestijnse terreurgroep het Palestijnse Front voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

galia-tamam2Galia Tamam, de moeder van Moshe, over de vrijlating van diens moordenaar Walid Dakah: “Het is alsof mijn zoon een tweede keer wordt vermoord…”

De terreurcel plande de ontvoering van een Israëlische soldaat om hem vervolgens naar Syrië te brengen om hem nadien te ruilen voor Palestijnen die opgesloten zaten in Israëlische gevangenissen.

Moshe werd diezelfde nacht ontvoerd, gemarteld en vermoord. Toen enkele dagen later zijn stoffelijke resten werden teruggevonden, bleek hij overleden te zijn door een kogel in zijn borst. Zijn lichaam werd daarna verminkt en in stukken gehakt.

Dergelijke details zult u niet snel vernemen uit de Israëlische media. Dat zou de vrijlating van toekomstige Palestijnse moordenaars alleen maar kunnen bemoeilijken, niewaar. Moshe Tamam was slechts 19 jaar oud toen hij werd vermoord door zijn mede-landgenoten/belagers.

Israëlische moordenaars
Niet lang daarna werd de moordenaars van Moshe Tamam een na een opgepakt. Het bleek om vier Israëlische Arabieren te gaan (zichzelf aanduidend als ‘Palestijnse onderdanen van Israël‘), allen inwoners van het Arabische dorpje Baka el-Garbiya in het noorden van Israël. De vier Israëliërs, Walid Dakah, Rushdie Abu Much, Ibrahim Abu Much en Ibrahim Biadseh werden in 1986 voor de rechter gebracht en allen tot levenslange opsluiting veroordeeld.

Hoewel linkse Israëlbashers en andere vredesactivisten beweren dat er verschrikkelijke toestanden zouden heersen in de Israëlische gevangenissen, hoewel ze dat niet kunnen onderbouwen met feiten, lijkt het tegengestelde het geval te zijn. Zo bijvoorbeeld het geval van de PFLP-terrorist en moordenaar van Moshe Tamam, Walid Dakah.

adalahDakah werd op amper 22-jarige leeftijd de gevangenis ingestuurd. Enkele jaren later werd door de organisatie AdalahThe Legal Center for Arab Minority Right in Israel – zijn vrijlating werd bepleit “omdat hij sinds zijn opsluiting zou veranderd zijn [..].” Hij zou namelijk de PFLP de rug hebben toegekeerd en lid zijn geworden zijn van de partijpolitieke Balad Beweging en “binnenkort  zijn Masters Degree studies voltooien.”

In de Israëlische gevangenissen wordt het de geïnterneerden namelijk mogelijk gemaakt om te studeren en diploma’s te behalen. Een bekend voorbeeld is dat van de Palestijnse terroristenleider Marwan Barghouti die in 2010 in een Israëlische gevangenis zijn doctoraatstitel behaalde en daarmee voor nogal wat ophef zorgde in de Israëlische media. In 1999 huwde Walid Dakah met Sna’a Salama, een mensenrechtenactiviste die voornamelijk werkt ten gunste van Arabische gevangenen in Israëlische cellen.

Op 27 augustus 2012 ondertekende de Israëlische president Shimon Peres een decreet waarin de levenslange gevangenisstraf van de vier Israëlisch-Arabische terroristen wegens goed gedrag werd verminderd tot effectieve jaren van opsluiting.

Walid Dakah zag aldus dankzij de noeste arbeid van de organisatie Adalah zijn straf verminderen tot 35 à 40 jaren, Rushdie Abu Much tot 30 à 35 jaren, Ibrahim Abu Much tot 35 à 40 jaren) en Ibrahim Biadseh verminderd tot 40 à 45 jaren. Zolang zou het echter niet duren want op 31 december 2013 werden ze vrijgelaten. Hun levenslang bleek uiteindelijk tot 28 à 29 jaren effectieve gevangenisstraf te zijn gereduceerd.

Ik kan me niet herinneren dat toen soldaat-korporaal Gilad Shalit 5½ jaar lang door Hamas gegijzeld werd – ergens in een gat in de bodem van Gaza – de kans heeft gekregen van zijn gijzelaars om te studeren, te huwen laat staan strafvermindering te krijgen. Zelfs een delegatie van het Rode Kruis mocht Gilad niet bezoeken en hij werd voor de hele duur van zijn gijzeling incommunicado gehouden.

Korporaal Shalit kwam uiteindelijk vrij in ruil voor 1.029 gevangen Palestijnse terroristen en moordenaars. De vier moordenaars van Moshe Tamam daarentegen, werden vrijgelaten in ruil voor niks. Zomaar… als een gebaar van goede wil van Israël in het kader van het vredesproces.

mosheTel Aviv, 26 december 2013. Een demonstrant tegen de vervroegde vrijlating van Palestijnse terroristen en massamoordenaars, houdt hier een bord omhoog met daarop een afbeelding van de 19-jarige Israëlische soldaat Moshe Tamam die in 1984 door terroristen werd ontvoerd en vermoord. De broer van Moshe, Oren Tamam, zei toen: “This is a despicable move on part of the Israeli government. In the past months, we can see that instead of peace and quiet, there is an upsurge in acts of terror.” [bron]

Gevangen Israëlisch-Arabische terroristen
De kwestie van Arabieren van Israëlische nationaliteit die zich op het pad van de terreur hebben gegeven, blijft intussen voor controverse zorgen binnen de Israëlische samenleving. In de vierde en laatste groep van ca. 26 Palestijnse gevangenen, die zoals bekend Israël inmiddels om andere redenen geweigerd heeft vrij te laten, bevonden zich namelijk andermaal een 14-tal Israëlisch-Arabische terroristen.

Op donderdag 10 april 2014 kondigde de voorzitter van de politieke partij De Joodse Thuis Naftali Bennett aan dat zijn partij de coalitie zal verlaten als Israël instemt met de vrijlating van Israëlisch-Arabische terroristen als onderdeel van een raamovereenkomst om vredesbesprekingen na de voorziene einddatum van 29 april verder uit te breiden.

Terwijl de vrijlating van de laatste groep, met inbegrip van Israëlisch-Arabische terroristen, afgelopen donderdag werd geannuleerd nadat de PA de voorwaarden van de vredesbesprekingen had overschreden door zich te richten tot de Verenigde Naties, heeft Israël nog steeds hun toekomstigde vrijlating niet uitgesloten, zeggende dat een discussie over de kwestie nog zal gevoerd worden. Na het einde van de Joodse Pasen (Peach) op 21 april zal hierover een besluit worden genomen.

Intussen betoogden op vrijdagnamiddag 11 april zowat 200 Arabieren voor de ingangspoorten van de Israëlische gevangenis van Gilboa en eisten de vrijlating van Israëlisch-Arabische terroristen die werden gearresteerd vóór de afsluiting van de Oslo Akkoorden in 1993. De demonstranten wuifden met PLO vlaggen en riepen president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas op om niet te zwichten voor de druk van Israël. De Palestijnse Autoriteit eist van Israël de vrijlating van de vierde en laatste pre-Oslo groep gevangenen met inbegrip van de Israëlisch Arabische terroristen.

door Brabosh.com


Op de weg tussen Neurim en Netanya nabij het geboortedorp Havazelet Hasharon van de vermoorde Moshe Tamam, richtte zijn familie ter zijner ere een herinneringsmomument op:

tamam1
De inscriptie op het monument luidt:

“Een memoriaal voor onze zoon de soldaat, de geliefde en liefste Tamam Moshe. Wij zullen hem ons altijd blijven herinneren. Geboren op 13 juni 1965 in Havazelet, Hasharon. Hij werd door terroristen in koelen bloede ontvoerd en vermoord. Hij was amper 19 jaar oud.”

‘Als een gevelde hinde, Israël, ligt jouw trots gesneuveld op je heuvels. Ach, dat je helden moesten vallen!’
[Samuel 2, hoofdstuk 1, vers 19]

tamam2


Bronnen:

 1. Cif Watch:
  ♦ Moshe Tamam – Harriet Sherwood refers to jailed Palestinians who Abbas wants released as “political prisoners” [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ ‘If this is the beginning of talks, what will be at the end?’ – Bereaved brother of murdered IDF soldier says unlike the Gilad Schalit deal, the “people don’t support this deal”; door Ben Hartman [lezen]
 3. Haaretz:
  ♦ Peres commutes sentences of 7 Israeli Arabs jailed before Oslo – Over the years, security services have stood firm in their refusal to release the prisoners, all of whom have blood on their hands, in any kind of prisoner exchanges; door Jack Khoury en Tomer Zarchin [lezen]
 4. Arutz Sheva:
  ♦ Pictures of Terrorists Hang in Israeli Arab City – Complaint filed against the mayor of Baqa al-Gharbiyye, after signs showing terrorists who murdered an IDF soldier are discovered; door Elad Benari [lezen]
  ♦ Bennett: Release Arab Israeli Terrorists and We’re Out – “The Jewish Home will resign from the government if Israeli Arab terrorists are released,” declares Minister Naftali Bennett; door Hezki Ezra and Elad Benari [lezen]
  ♦ Fourth Terrorist Release Officially Cancelled – Tzipi Livni announces cancellation, given PA unilateral moves ‘new conditions have been created.’ White House: ‘dialogue remains open’; door Hezki Ezra en Ari Yashar [lezen]
  ♦ I Remember Moshe Tamam – Moshe Tamam symbolized something terrible to contemplate. The release of his murderers symbolizes something worse; door Lenny Goldberg [lezen]
 5. Ynet News:
  ♦ Dozens protest against upcoming prisoner release – Next week Israel is expected to release 26 Palestinian prisoners. ‘We will try to do everything we can to stop this disgrace’ says activist for terror victims; door Shahar Chai [lezen]
  ♦ Top minister: Prisoners’ release likely after Passover – Despite Bennett’s threat to resign from the coalition if Israeli Arab prisoners are released, government sources confident deal to extend talks will happen after the holiday; door Attila Somfalvi [lezen]

3 gedachtes over “Vrijgelaten Israëlisch-Arabische terroristen worden als helden onthaald in… Israël!

 1. Ik blijf t zeggen : schiet die moordenaars direkt omver (standrechterlijke executie) ,dan komen er zulke,hierboven beschreven toestanden, meer voor : nee, ik ben GEEN linkse ”gutmensch” maar eerder een REALIST

  Like

 2. Dit soort tuig had de doodstraf moeten krijgen, helaas kunnen ze nu overnieuw beginnen.

  Like

Reacties zijn gesloten.