Einde vredesproces drijft Palestijnen van Al Fatah (Westbank) en Hamas (Gaza) weer naar elkaar

palestin-delgatieGaza, 8 april 2014. Hamaspremier Ismail Haniyeh verwelkomt de delegatie van Al Fatah van de Palestijnse Autoriteit in de hoop om verzoening tussen beide rivalen te bereiken. Die Fatah delegatie omvatte Mustafa Barghouti, secretaris van het Palestijnse Initiatief; Bassam Salahi, secretaris van de Palestijnse Communistische Partij; Jammel Shehada, secretaris van het Arabische Bevrijdings Front en Munieb al-Masri, hoofd van het Nationaal Forum [bron]

De islamistische terreurgroep Hamas heeft gezegd dat de beweging de delegatie van de Palestijnse Autoriteit (van de Westbank) verwelkomt die momenteel op bezoek is in de Gazastrook en hoopt oprecht dat de geschillen kunnen worden bijgelegd. Sami Abu Zuhri, de woordvoerder van Hamas (plaatje rechts), vertelde tijdens een cultureel [?] festival in Rafah, dat dit de meest geschikte periode is om verzoening te bewerkstelligen tussen beide rivalen nadat eerder de onderhandelingen tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël in een impasse zijn beland.

sami-abu-zuhri2Abu Zuhri zei: “Het is belangrijk voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas om ernstige besluiten te nemen om een einde te maken aan de breuk” opmerkende dat Hamas werkelijk verzoening wenst en niet een zoveelste gebaar is om de gesprekken een duw voorwaarts te geven om het Palestijnse standpunt aldus te verstevigen.

Hij benadrukte de absolute wil van de islamistische beweging om verzoening te bereiken maar onderstreepte dat hij een duidelijk en eensgezind standpunt van de Palestijnse Autoriteit eist en deze de samenwerking inzake ordehandhaving met Israël zal opzeggen die elke inspanning om eenheid te bereiken ondermijnt.

Abu Zuhri legde uit dat het vieren van ‘Land Day‘ (Dag van het Land) en ‘Prisoner Day‘ (Dag van de Gevangene) belangrijk zijn “om de jonge generaties te herinneren aan hun rechten op het historische Palestina,” dat volgens de stichtingsakte van Hamas tevens het hele grondgebied van Israël omvat en dus niet enkel de Palestijnse gebieden.

“Wij zullen geen ander alternatief aanvaarden dan het land van Palestina en wij zullen ook de Sinaï noch om het even welk alternatief als onze [toekomstige] thuis aanvaarden. Om het even welke onderhandelingen, verdragen of overeenkomsten die met Israël worden ondertekend, zijn [voor ons] van nul en generlei waarde,” besloot hij.

De laatste verkiezingen die in de Palestijnse Autoriteit op 25 januari 2006 werden gehouden en werden toen gewonnen door Hamas, zowel op de West Bank als in de Gazastrook. Hamas kreeg 44.45% van de stemmen, wat hen 74 zetels in het parlement opleverde en de partij van Mahmoud Abbas’ Al Fatah behaalde 41.43%  van de stemmen die slechts 45 zetels bracht.

Aldus werd Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas bleef president in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen. Echter, Abbas ging niet akkoord met de uitslag en ontbond het Palestijnse parlement. Hij ontsloeg Hamaspremier Haniyeh en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat aan als zijn opvolger.

Sindsdien is het ruzie tussen Hamas en Abbas’ factie Al Fatah en varen Gaza en de West Bank een aparte koers. Een echte burgeroorlog brak uit in Gaza tussen Al-Fatah getrouwen en Hamas, die aan meer dan 600 Gazaanse Palestijnen het leven kostten en duizenden anderen op de vlucht dreven, voornamelijk naar de Westbank. Sindsdien trachten de Arabische landen onder de auspiciën van de Arabische Liga beide rivalen weer met elkaar te verzoenen, maar zonder veel succes.

Mahmod AbasTot op vandaag blijft Ismail Haniyeh zich de wettig verkozen premier noemen van het Palestijnse volk, niettegenstaande hij door Abbas uit al zijn functies werd ontheven. Op 13 april 2013 nam PA-premier Salam Fayyat ontslag en werd hij op 2 juni 2013 opgevolgd door Dr. Rami Hamdallah.

Mahmoud Abbas zelf is sinds de laatste verkiezingen van januari 2006 er niet meer ingeslaagd om nieuwe parlementsverkiezingen te organiseren nadat hij in juni 2007 het parlement had ontbonden en sinds 2005 ook geen presidentsverkiezingen meer. Op 20 oktober 2012 werden door Abbas nog wel locale verkiezingen gehouden, maar dan enkel in de Arabische gemeenten op de Westbank en niet in Gaza. Bovendien boycotte Hamas deze verkiezingen en had zich teruggetrokken uit deze verkiezingsronde zodat deze uiteraard werden gewonnen door Al Fatah.

Sindsdien en slechts gesteund door een handvol getrouwen, regeert Abbas als een ware despoot over de de helft van de Palestijnen die zich in de betwiste gebieden op de Westbank ophouden. Niettegenstaande zijn illegale on-democratische status wordt hij door het Westen toch aanzien als de enige wettige vertegenwoordiger van het hele Palestijnse volk, met inbegrip van het opstandige deel dat gebukt gaat onder de repressie van Hamas in de Gazastrook. Die West-Palestijnen van Gaza worden overigens volkomen buiten het vredeproces wordt gehouden. Een vreemde zaak… waar blijkbaar niemand aanstoot aan neemt, behalve dan Israël.

Mahmoud Abbas gaat aldus door als de meest ‘gematigde’ Palestijnse leider, maar daar is verder helemaal geen enkele vorm van ‘gematigdheid’ te bespeuren bij de rest van zijn Al Fatah kader op de Westbank. Integendeel. Luister bijvoorbeeld wat zijn topmedewerker Jibril Rajoub hierover te zeggen heeft. Rajoub is een topfiguur binnen Abbas’ politieke factie Al Fatah, de PA en de PLO. Hij is voorzitter van het Palestijnse Olympisch Comité èn de voorzitter van de Palestijnse Nationale Voetbalfederatie.

Op vrijdag 4 april 2014 reageerde Jibril Rajoub telefonisch als volgt op het afspringen van het vredesproces:

“Meneer, wij hebben niks te verliezen. Wat erger is? Denkt u dat wij in Zweden leven en iets te verliezen hebben? Wij leven hier onder een racistische en fascistische bezetting.

Ik vertel het u, indien Hitler [tot hier] zou komen, dan zou hij van hen nog wat kunnen opsteken over hoe je mensen moet onderdrukken en van hen kunnen leren over concentratiekampen en uitroeiingskampen.”

door Brabosh.com


Bronnen:

 1. Memo Middle East Monitor:
  ♦ Hamas welcomes reconciliation efforts – We will not accept an alternative to the land of Palestine and we will not accept Sinai or any other alternative home. Any negotiations, treaties or conventions signed with Israel are void [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ Fatah delegation arrives in Gaza for possible reconciliation with Hamas – The visit came after Hamas PM Haniyeh announced last month that his gov’t would allow Fatah leaders and activists who fled Gaza in 2007 to return to their homes; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 3. The Times of Israel:
  ♦ ‘On reconciliation, the ball is in Hamas’s court’ – Palestinian unity ‘even more important than removing the occupation,’ says mogul Munib al-Masri; door Elhanan Miller [lezen]
 4. Arutz Sheva:
  ♦ Hamas: Reconciliation with Fatah in 2014 – Hamas announces new policies promoting reconciliation with Fatah, introduces confidence-building measures; door Dalit Halevy [lezen]
  ♦ PA Says ‘Hitler Would Have Learned Oppression From Israel’ – Senior PA official says on PA TV Adolf Hitler ‘would have learned about extermination camps’ from ‘racist and fascist’ Israel; door Ari Yashar [lezen]
 5. Likoed Nederland:
  ♦ Palestijnen: Israël roeit beter uit dan Hitler – Officiële Palestijnse televisie, uitzending van 4 april 2014 – De adjunct-secretaris van het Centrale Comité van Fatah (de ‘regeringspartij’) – Jibril Rajoub [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.