De laatste stuiptrekkingen van het zieltogende vredesproces doen het meeste pijn

kerry-domHet enige wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft bereikt na meer dan acht maanden onderhandelen tussen Israël en de Palestijnen, is de gratuite vrijlating door Israël van 78 Palestijnse terroristen en massamoordenaars, enkel in ruil voor het recht om rechtstreeks Mahoud Abbas te ‘mogen’ aanspreken. Een zoveelste Israëlische blunder van formaat die nog lang zal nazinderen.

Tot nog toe heeft de Palestijnse Autoriteit heeft geen enkele toegeving gedaan, geen enkele blijk van bereidheid aan de dag gelegd om compromissen te aan te gaan en integendeel enkel maar nieuwe eisen bovenop de gekende op tafel gegooid. Kerry zelf heeft er intussen barstende hoofdpijn aan over gehouden en legt het overgrote deel van de schuld voor zijn falen om een akkoord te bereiken bij Israël. Precies hetzelfde wat ook de Arabische Liga zegt, de organisatie die 22 Arabische landen overkoepelt.

Free-Jonathan-Pollard-PosterHet gesjacher met de Palestijnse gevangenen begint sommige regeringsleden van Netanjahoe dan ook behoorlijk hoog te zitten. Netanjahoe beloofde 400 en nadien nog eens 1000 extra gevangenen vrij te laten indien Abbas ook nà de einddatum van 29 april aanstaande zou blijven doorgaan met onderhandelen.

Zelfs de vrijlating van Jonathan Pollard kwam even ter sprake. Pollard is een Israëlische agent die voor vermeende spionage bijna 29 jaar zit opgesloten in een Amerikaanse gevangenis, veel langer dan de gevangen Palestijnse terroristen die tot op heden werden vrijgelaten en door Abbas telkens uitbundig als verzetsstrijders en ‘helden’ werden onthaald en bedankt werden met gulle bonussen die in sommige gevallen opliepen tot 40.000 dollars afhankelijk van hoelang ze hadden vastgezeten en hoeveel Joden ze hadden vermoord.

Abbas heeft intussen njet gezegd op alle door Kerry gedane voorstellen en ondertekende zowat 15 applicaties bij de Verenigde Naties om de druk op Israël te verhogen om alsnog in te gaan op al de Palestijnse eisen in ruil voor niks. In antwoord heeft de Israëlische premier opdracht gegeven aan zijn adminstratieve diensten en topambtenaren om alle officiële contacten met de Palestijnse Autoriteit met onmiddellijke ingang te bevriezen en nog meer sancties zitten eraan te komen.

Op dit ogenblik lijken alle betrokken partijen het grootste deel van hun tijd te besteden aan het zoeken naar een zondebok voor het falen van de vredesonderhandelingen. Dinsdag jl. haalde Kerry uit naar Israël en verwees naar de aankondiging op 1 april ll. door Israël om 708 nieuwe woningen te bouwen in Gilo, een wijk in Oost-Jeruzalem die voorbij de Groene Lijn ligt, ttz de staakt-het-vurenlijn van april 1949 door Obama schamper tot ‘pre-1967 lijn’ herdoopt.

De twee belangrijkste regeringspartners van Netanjahoe (Likoed) met namen Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu) en Naftali Bennett (Joods Huis) reageerden furieus. Lieberman die sinds gisteren in de VS zit om te praten met Kerry om alsnog een poging te wagen om de meubelen te redden in het vredesproces, riep enkele dagen geleden op om nieuwe parlementsverkiezingen te houden eerder dan opnieuw een rist gevangen Palestijnse teroristen vrij te laten.

Naftali Bennett deed daar nog een flinke schep bovenop door Netanjahoe op te roepen tot de annexatie van de ‘nederzettingen’ op de Westelijke Jordaandoever, met name de grote nederzettingenblokken van Gush Ariel, Gush Etzion, Beit El, Ma’aleh Adumim en nog vele anderen, waar al bij al zowat 440.000 Israëliërs werken wonen en leven.

jerusalem-mapHet zogenaamde ‘Oost’-Jeruzalem, in feite simpelweg het Jeruzalem uit de oudheid want ‘West’-Jeruzalem bestaat niet, werd reeds kort na de herovering op de Arabieren in juni 1967 herenigd met de westelijk gelegen buitenwijken van de stad.

Niettegenstaande dat wordt de 3000 jaar oude hoofdstad door de EU en de Amerikanen tot op vandaag als een door Israël ‘bezet gebied’ gekapitteld en smalend een Joodse ‘nederzetting’ genoemd waar Joden niet zouden mogen bouwen want dat dit de ‘ver-joodsing’ van de hoofdstad in de hand zou werken en bovendien heeft Mahmoud Abbas bij herhaling verklaard dat hij na de oprichting van zijn staat geen enkele Israëlische [lees: Joodse] aanwezigheid in ‘zijn land’ zal tolereren. Sommigen zouden dit Apartheid kunnen noemen.

Vandaar dat zowel Amerikanen en Europeanen eisen dat Israël heel het antieke Jeruzalem zou afstaan aan de Palestijnen, met inbegrip van de Klaagmuur (Kotel), de Olijfberg, de Tempelberg, de Stad van David, het Joodse Kwartier, zijn talrijke synagogen, begraafplaats enz., zodat zij deze onder de Arabische naam Al Quds, hun hoofdstad van een toekomstige Palestijnse kunnen maken. Een artificiële operatie die wars ingaat tegen elke logica en een aanfluiting van de historische feiten en context.

Terugblikkend naar de periode 1948-1967 toen de moslim Arabieren in de hoofdstad alle Joodse heiligdommen vernietigden en dit opnieuw dreigt te gebeuren indien de Arabieren opnieuw beslag zouden leggen op de heiligste sites van het Jodendom, is het nogal wiedes dat Israël niet snel geneigd is om opnieuw alle Arabische ellende over zich heen te laten gaan en met lede ogen zouden moeten toezien hoe de Arabieren opnieuw het Joodse Kwartier tot in de kelders afbranden en de heropgebouwde Hurva synagoge en de in heropbouw zijnde Tiferet synagoge weer laten dynamiteren zoals dat in mei 1948 door het Jordaanse leger gebeurde.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Official: Israel never agreed to construction freeze – Responding to Kerry’s accusations, Prime Minister’s Office says Jerusalem ‘made no commitment’ to halt building in capital; door Marissa Newman [lezen]
  ♦ Kerry, Liberman present united front at DC meeting – Collapse of talks with the Palestinians is not exclusively Israel’s fault, US secretary reportedly tells the foreign minister; door Rebecca Shimoni Stoil [lezen]
  ♦ Bennett to Netanyahu: Annex West Bank now – As talks stall, Jewish Home leader appeals to PM to apply Israeli sovereignty to areas home to 440,000 settlers; door Marissa Newman [lezen]
  ♦ Israel explores penalties against PA for unilateral steps – Government may slash Palestinian budget in response to bid to join international agencies; Bennett: Annex West Bank; door Raphael Ahren en Marissa Newman [lezen]
 2. Arutz Sheva:
  ♦ Israel Building 700 New Jerusalem Housing Units – Far-left group Peace Now reports on over 700 new tenders in Gilo neighborhood over 1949 Armistice lines, claims it ‘undermines peace’; door Ari Yashar [lezen]
  ♦ Opposition: If Liberman Wants Elections, Give Them to Him – Opposition members call for elections following Foreign Minister’s remarks that going to the polls is better than releasing terrorists; door Elad Benari [lezen]
  ♦ Bennett Calls on Government to Annex ‘Settlement Blocs’ – Minister drafts letter to Netanyahu demanding sovereignty over settlement blocs, after PA scuppers negotiations; door Hezki Ezra [lezen]
 3. The New York Times:
  ♦ Israel Says It Is ‘Deeply Disappointed’ by Kerry’s Remarks on Peace Talks; door Isabel Kershner [lezen]
  ♦ Mideast Frustration, the Sequel – For those who suspect that the Middle East peace process has become a diplomatic drama, playing on an endless loop, Secretary of State John Kerry’s testimony before the Senate Foreign Relations Committee on Tuesday could serve as Exhibit A; door Mark Landler [lezen]

Een gedachte over “De laatste stuiptrekkingen van het zieltogende vredesproces doen het meeste pijn

 1. Israel moet gewoon ophouden met toegeven aan de leugenachtige pastelijnen (als ik het anders tik, verschijnt er een hoofdletter en dat vertik ik voor dat samengeraapte zooitje).
  Vrede willen ze niet, deze Arabieren, want anders zou er geen geld van de verblinde Europese ‘gemeenschap’ meer naar hun – slechts enkele bevoorrechte – bankrekeningen meer stromen. (Abbas heeft op deze manier al 100.000.000 euro bij elkaar, ja u leest het goed: 0,1 miljard. Zijn voorganger Arafat had honderd keer zo veel gejat, maar ach…).
  Samaria en Judea zijn gewoon Israel, net als de veiligheidszone in het noordoosten, de Golan. De Gazastrook was onder Israëlische bemensing een welvarend stuk land, nu is het er een puinhoop, met overigens wel een opmerkelijk groot aantal miljonairs. Ze hebben hun eten en drinken te danken aan Israel, dat hier nooit had moeten weggaan.
  Een oplossing pretendeer ik niet te hebben, maar zeker is dat Israel nooit en te nimmer een vijand binnen haar grenzen een eigen gebied mag geven, laat staan een eigen staat. Je legt toch ook geen slang in een wieg met een baby?

  Like

Reacties zijn gesloten.