Palestijnse geweld laait weer op om vrijlating af te dwingen van laatste groep gevangen terroristen

stenengooier3Beitunia op de Westbank, 4 april 2014. Een Palestijnse demonstrant gooit een traangasgranaat terug naar Israëlische soldaten, tijdens een demonstratie voor de vrijlating van hun kompanen die in de nabij gelegen Israëlische gevangenis van Ofer nabij Ramallah op de Westbank zitten opgesloten (foto: Issam Rimawi/Flash90)

Zoals reeds eerder gemeld weigert Israël de 4de en laatste groep langdurig gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars vrij te laten nadat Mahmoud Abbas een aanvraag ondertekende bij een 15-tal VN instituties – in feite internationale verdragen en conventies – waarop ze willen inschrijven.

steen2Dit eenzijdig manoeuver is premier Netanjahoe duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Hij noemde het een schending van de voorwaarden tot onderhandelen zoals werd overeengekomen met John Kerry en de premier beloofde prompt eenzijdige Israëlische manoeuversdie de Palestijnen meer pijn zullen doen dan dat de Verenigde Naties ooit Israël zal kunnen aandoen.

Intussen organiseert de Palestijnse Autoriteit overal op de Westbank betogingen en manifestaties uit frustratie tegen de weigering van Israël om de laatste groep gevangenen vrij te laten. Het ging hier om een laatste groep van ca. 28 gevangenen die tot langdurige gevangenisstraffen werden veroordeeld, zware misdadigers dus die al minstens 20 jaren achter de tralies zitten. De helft van hen zijn Israëlische Arabieren die het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit als ‘Palestijnen’ beschouwt ook al zijn het Israëlische staatsburgers.

Op vrijdag 4 april hielden een 1.000-tal Palestijnse amokmakers een gewelddadige protestactie in het dorp Beitunia, nabij de gevangenis van Ofer. De demonstranten gooiden met betonblokken, halve rotsblokken en rotsstenen naar de Israëlische soldaten, vuurden projectielen af met katapulten en slingeraars  en rolden brandende autobanden naar de veiligheidstroepen, die uiteraard poogden om al dat geweld met gepaste anti-oproer maatregelen te bedwingen.

Volgens Israëlische bronnen raakten vijf Palestijnen gewond terwijl de Palestijnen zelf van dertien gewonden melding maken. In de Ofer Gevangenis op de Westbank zaten ooit 800 Palestijnse terroristen en moordenaars opgesloten. Het was ook in die gevangenis dat de recente vrijlatingen van Palestijnse gevangenen plaatsvonden, conform de akkoorden omtrent de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen.

Demonstraties vonden op vrijdag ook plaats in Hebron, Kafr Qaddum en nabij het Graf van Rachel. Nabij het dorpje Mevo Dotan, in het noorden op de Westbank, wierpen Palestijnen verscheidene brandbommen (Molotov cocktails) naar een lege bus die hierdoor schade opliep.

Ook in Gaza blijft het onrustig. Zaterdagnacht werd door Palestijnse terroristen vanuit de Strook een qassamraket afgevuurd in de richting van Ashkelon aan de kust maar viel zonder veel schade aan te richten neer ten zuiden van de stad. De Israëlische luchtmacht reageerde meteen en bestookte enkele terreurnesten. “De IAF luchtmacht bestookte 5 terroristen sites, 4 terreursites in het noorden van de Gazastrook en een bijkomende locatie ten zuiden van de Strook,” zei de woordvoerder van het IDF. “Directe treffers werden genoteerd,” voegde hij eraan toe.

ofer-israeli-prisonIsraëlische gevangenis van Ofer nabij Ramallah op de Westbank waar zowat 800 Palestijnse terroristen en massamoordenaars zitten opgesloten

Een gedachte over “Palestijnse geweld laait weer op om vrijlating af te dwingen van laatste groep gevangen terroristen

  1. De Israelis hadden beter toendertijd die moordenaars gewoon ge-executeerd , dan hadden ze nu minder herrie gehad met die hun kompanen . Trouwens : Oog Om Oog ,remember ????

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.