Van het tot mislukken gedoemde vredesproces zijn we eindelijk verlost dankzij Abbas en Kerry

koning-abbasKoning Abbas I van het Land van Ramallah en Omstreken: “Ik heb nog zeven extra eisen toegevoegd aan het vredesproces. Willen jullie die nog even bekijken zodat we verder kunnen ‘praten’ over permanente vrede in het Midden-Oosten? Geef maar een seintje als het allemaal ingewilligd is. We wachten nog wel… een halve dag ofzo.”

Ook deze ronde van vredebesprekingen is een farce gebleken en het einde was voorspelbaar. Hoewel ‘het einde’ nog door geen enkele van de betrokken partijen officieel wordt toegegeven. Dat zal waarschijnlijk gebeuren nà 29 april a.s. wanneer de einddatum van de vooropgestelde termijn van onderhandelen zal verstreken zijn.

Intussen komt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ook in eigen land onder vuur te liggen om zijn mislukking. Ze vragen zich af “waarom zoveel moeite en tijd (èn bakken geld!) steken in dat ene conflict(-je)” en ook “ware het niet beter al die dollars en energie aan meer dringender conflicten in de wereld te spenderen?” Iets wat wij natuurlijk al lang zeggen en schrijven vooraleer de gesprekken in juli 2013 van start gingen.

kerry6aVan bij het begin enkel willen onderhandelen over vrede met de helft van de Palestijnen (op de Westbank) terwijl de andere helft (vanuit Gaza) Israël blijft bestoken met mortiergranaten, raketten en aanslagen, is bij voorbaat een mission impossible geweest èn gebleken.

Het anderhalf miljoen Palestijnen in Gaza en de miljoenen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen in de omringende Arabische landen buiten de onderhandelingen houden, heeft van bij het begin elke uitkomst op een akkoord gehypothekeerd. In het ‘beste’ geval hadden we een vredesakkoord gehad met niet eens de helft van de Palestijnen (op de Westbank) en hiermee zou dan het decennia oude “Midden-Oosten Conflict” definitief van de baan zijn. Hoe geloofwaardig is dat?

Israël kan dus beter nieuwe onderhandelingen aanvatten maar dit keer wel rechtstreeks met de 22 lidstaten van de Arabische Liga. Want het is tenslotte de Liga die het laatste woord heeft omtrent alles wat ‘Palestina’ betreft.

De Liga zou aan Israël al een eerste goed signaal kunnen geven door de miljoenen Palestijnse vluchtelingen in hun landen uit de kampen te halen en hen na 66 jaar eindelijk in hun landen te integreren, net zoals wat wij in Europa al jaren met onze miljoenen migranten hebben gedaan. Want Israël gaat nooit het eigen land overspoelen met miljoenen (Palestijnse) vreemdelingen die nooit één voet op Joodse bodem hebben gezet.

Abbas heeft uit revanche het lidmaatschap aangevraagd van 15 VN instituties, met als gevolg dat Israël de laatste groep langdurige Palestijnse gevangen moordenaars en leiders niet meer wil vrijlaten, eerder dan de onderhandelingen met Israel voort te zetten. Interessant om weten is dat de Palestijnen zelf in overtreding zijn met het gros van de 15 VN instituties – in feite internationale verdragen en conventies –  waarop ze willen inschrijven.

Israël zou daar werk van kunnen maken zodat het als een boemerang zou kunnen terugkeren op de PA. Want met de mensenrechten, vrouwenrechten en de vrije meningsuiting in de Palestijnse gebieden – in het bijzonder in Gaza – is het ronduit barslecht gesteld. Eerder heeft ook Amnesty International, Human Rights Watch en de VN (via het Goldstone rapport) Hamas beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Bij wijze van extraatje heeft Abu Mazen (nom de guerre van Mahmoud Abbas) andermaal zeven extra eisen toegevoegd als voorwaarden om verder te doen alsof hij ook nà 29 april aanstaande toch nog zou willen onderhandelen over een permanente vrede met Israël.

Aldus legt Abbas telkens de lat telkens weer wat hoger, zo hoog dus waar zelfs geen enkele Olympisch kampioen in hoogspringen of polstokspringen nog over geraakt. De lat ‘te’ hoog leggen heet dat zodat de tegenpartij – die niet zoals vogels veren heeft en kan vliegen – niet eens een poging waagt om erover te raken, zodat de Palestijnse sjlemiel dan achteraf alle eer kan opstrijken voor het falen van de tegenstander waarvan hij vooraf de benen heeft afgezaagd.

Even de zeven bijkomende eisen op een rijtje in de woorden van de Palestijnen zèlf:

1. Een schriftelijke brief ontvangen van de Israëlische premier met de erkenning van de Palestijnse grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

2. De vrijlating van Palestijnse gevangenen, waarvan de voormalige premier Ehud Olmert was akkoord gegaan om vrij te laten onder wie Marwan Barghouti, Ahmad Saadat, en Fuad Shweiki..

3. Het implementeren van een grensoverschrijdende overeenkomst en het opheffen van de belegering van Gaza..

4. De terugkeer van de ballingen die in 2002 werden gedeporteerd na de belegering van Bethlehem.

5. Het stoppen van nederzettingen actviteiten in Jeruzalem en het openen van gesloten instellingen in Jeruzalem.

6. Toestaan dat 15.000 Palestijnen zich herenigen met hun families.

7. Israël zal afzien van het betreden van gebieden die onder controle van de Palestijnse Autoriteit staan voor arrestaties en moorden, en het verlenen van de controle aan de PA over Area C.

Het echte probleem is dat het Palestijnse leiderschap goed weet dat de wereld al deze absurde eisen als bijzonder redelijk zal beschouwen. Aldus is hun beste optie om te blijven verder “praten” en alle hun eisen ingewilligd zien zonder dat de Palestijnen daar ook maar iets hoeven tegenover te stellen. Iets wat zij tot nog toe ook de hele tijd hebben gedaan en bereikt hebben.

Die tactiek is tot nog toe erg succesvol gebleken want Israël heeft reeds 78 gevangen Palestijnse massamoordenaars en terroristen op vrije voeten gesteld en in ruil daarvoor enkel mogen praten met Abbas en de zijnen. Als “beloning” voor dat “gebaar van goede wil” krijgt Israël ook nu weer de schuld in de schoenen geschoven voor het falen van de onderhandelingen.

Een gedachte over “Van het tot mislukken gedoemde vredesproces zijn we eindelijk verlost dankzij Abbas en Kerry

 1. Niet van 1967 maar naar de grenzen van 1949, na de wapenstilstand.
  Andere eisen die ineens op tafel kwamen:
  overhandiging van de Klaagmuur en alle Joodse wijken in het oostelijk deel van Jeruzalem
  bouwstop voorbij de ‘groene zone’
  vrijlating van nog eens 1200 gevangenen, moordenaars en terroristen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.