Palestijnen vuren vanuit Gaza drie raketten af op Sderot, Israëlische luchtmacht slaat terug

hamas_rockets2

Geen nieuwswaarde in het Westen maar dat heeft het natuurlijk wel in Israël. Donderdag 3 april 2014 laaide de gewapende strijd van de West-Palestijnen (Gaza) tegen Israël weer even op na drie weken van relatieve stilte. In de ochtend voerden Israëlische arbeiders herstellingswerken uit nabij het veiligheidshekken rondom de Gazastrook toen ze door enkele Gazaanse sluipschutters onder vuur werden genomen. Er vielen gelukkig geen slachtoffers hoewel hun apparatuur werd beschadigd.

In december jongsleden werd de 22-jarige Salah Shukri Abu Latif, afkomstig uit het Arabische dorpje Rahat in Israël, doodgeschoten door Gazaanse sluipschutters toen hij als burger voor rekening van het IDF herstellingen uitvoerde aan het veiligheidshekken rondom Gaza dat voordien beschadigd raakte door de ergste sneeuwstorm in jaren.

Hamas-Qassam-rocketIn de loop van donderdagavond loeiden de alarmsirenes weer in Sderot toen drie raketten (sommige bronnen spreken van vier qassams) werden afgevuurd vanuit de Gazastrook op het zuiden van de Israëlische stad. Er werden geen slachtoffers noch materiële schade gemeld en het is op dit ogenblik nog niet helemaal duidelijk waar de projectielen precies zijn ingeslagen.

Enkele uren later kwam de Israëlische luchtmacht (IAF) in actie en bestookte enkele terreurnesten van Hamas. Het IDF bevestigde later dat het vier doelwitten van Hamas heeft geraakt in het noorden van de Strook en één doel in het centrum. De woordvoerder van het IDF sprak nadien van voltreffers. Ook Hamas bevestigde dat enkele buitenposten van zijn terreurgroep werden geraakt maar berichtte verder niet over eventuele slachtoffers of schade.

Zoals steeds en ook nu weer het geval is, houdt het Israëlische leger (IDF) enkel en alleen Hamas verantwoordelijk voor het geweld en de terreur die vanuit Gaza op Israël wordt gepleegd. “Het IDF zal geen enkele poging tolereren om Israëlische burgers en soldaten van het IDF te verwonden of te doden en zal doorgaan om kordaat en krachtig te reageren tegenover iedereen die terreurdaden pleegt tegen de Israëlische staat,” luidde de officiële persverklaring van het IDF op donderdagnacht.

Ondanks de talloze rauwe oorlogsverklaringen en ophistingen tot haat tegen Israël en de Joden in het algemeen door Hamas en de wapenbroeders van de Palestijnse Islamitische Jihad de voorbije drie weken, is het al bij al relatief kalm gebleven in de Gazastrook. Op 12 maart 2014 laaide de strijd weer hevig op toen terroristen van de Islamitische Jihad een barrage van minstens 60 raketten afvuurde op Israël en Israëlische jachtbommenwerpers terreurdoelwitten in Gaza bestookten in antwoord op het geweld. Dat was de ergste opflakkering van geweld sinds het einde van het acht-daagse conflict tussen Hamas en Israël in november 2012 (Operation Pillar of Defense.)

Met of zonder vredesproces, voor de West-Palestijnen (Gaza) gaat zo te zien de gewapende strijd tegen Israël onverminderd door. Tenslotte hebben Hamas en het dozijn andere terreurgroepen die met z’n allen de Gazastrook controleren, nooit deelgenomen aan de onderhandelingen, zijn ze dat ook nooit van plan geweest en werden dus ook door de VS niet uitgenodigd.

Zelfs als er al ooit een akkoord met de Oost-Palestijnen (Westbank) olv van Mahmoud Abbas zou tot stand zijn gekomen, zou dit akkoord in het beste geval slechts vrede met minder dan de helft van de Palestijnen hebben betekend en geen einde gemaakt hebben aan de oorlog met de andere helft van de Palestijnen. Het vredesproces was dan ook van bij het begin tot mislukken gedoemd.

Collectie ingeslagen Qassamraketten in Sderot van de afgelopen jarenDe collectie resten van ingeslagen Qassamraketten in Sderot blijft intussen maar aanzwellen


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    ♦ Three rockets fired at southern Israel from Gaza – Sirens go off in Sderot, but security forces have yet to pinpoint where the projectiles landed [lezen]
    ♦ Israel strikes Gaza targets after rocket attack – Aircraft bomb Hamas outposts after three rockets fired into Sderot region; door Itamar Sharon [lezen]
  2. Arutz Sheva:
    ♦ IAF Strikes in Gaza Following Rocket Attacks – IAF hits five targets in Gaza after terrorists fire several rockets towards the Sderot area – Gaza Snipers Target IDF Civilian Workers door Elad Benari [lezen]
    ♦ Shots fired at workers near security fence, damage caused but none injured. Worker shot to death just last December; door Ari Yashar [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.