VN Raad voor de Mensenrechten heeft andermaal 5 resoluties aangenomen tegen Israël

UN-israel2

Op de laatste dag van de winter conferentie, de 25ste Sessie van de UNHRC, heeft het toporgaan van de Verenigde Naties inzake Rechten van de Mens (UNHCR) met zetel in Genève (Zwitserland), op vrijdag 28 maart 2014 andermaal vijf resoluties aangenomen die Israël veroordelen inzake vermeende schendingen van de mensenrechten. (lees hier UNHRC Article Item 7 van 28 maart 2014.)

Het enige land dat tegen stemde was de Verenigde Staten, de trouwe bondgenoot van Israël dat de enige buffer vormt tegen de vijf resoluties die gisteren vrijdag door de 47-leden tellende VN Raad voor de Mensenrechten werden ingediend en aangenomen tegen de Joodse staat. In de Western Group, stemden de volgende EU-landen eveneens vóór de 5 anti-Israëlresoluties: Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Tsjechië, Estland, Macedonia, Montenegro en Roemenië. Nederland, België noch Israël zetelen momenteel. Zetelende leden worden verkozen voor een periode van 3 jaar.

Paula SchrieferDe Amerikaanse vertegenwoordiger in deze VN-organisatie, Paula Schriefer (plaatje rechts), blijkbaar het enige land dat zich stoort aan de sterke bevooroordeeldheid van de UNHRC jegens Israël, veroordeelde opnieuw het controversiële Agendapunt 7, dat bepaalt dat tijdens elke bijeenkomst van de Raad een discussie moet worden gevoerd over Israël (zie verder).

Vier van de resoluties, die gericht waren op de wijze hoe Israël de Palestijnen zou behandelen, werden aangenomen met 46 landen die voor stemden met slechts 1 tegenstem, met name van de Verenigde Staten.

Paula Schriefer, de Amerikaanse afgevaardigde in de VN Raad voor de Mensenrechten (UNHRC), riep de leden van de Raad op om “acties te vermijden die dergelijke uitkomst moeten voorkomen” in een korte toespraak waarin ze argumenteerde dat “de Raad telkens Israël er apart uitlicht als voorwerp van kritiek zonder dat daarbij de gewelddadige acties tegen haar eigen volk in rekening worden genomen.”

Zij voegde eraan toe dat dergelijke resoluties zijn niet alleen bevooroordeeld zijn, “maar ze onze collectieve inspanningen tegenwerken om door te gaan met een vreedzame oplossing te zoeken voor het Arabisch-Israëlische conflict.”

Zij merkte op dat “geen van ’s werelds ergste schenders van de mensenrechten, van wie sommigen de objecten zijn van resoluties tijdens deze zitting, hun eigen stand alone agendapunt hebben op deze raad,” en ze benadrukte dat “alleen Israël, een levendige en open democratie, een dergelijke behandeling krijgt.”

De vijfde resolutie onder Agendapunt 7, die werd aangenomen met de steun van 33 leden, veroordeelde de Israëlische behandeling van de Syrische bevolking op de Golan Hoogvlakte. Schriefer trok meteen – en terecht – de bewuste resolutie in het belachelijke: “Om een dergelijke resolutie in overweging te nemen, terwijl het Syrische regime zijn eigen burgers blijft afslachten, is een voorbeeld van de absurditeit van dit agendapunt.”

Agendapunt 7
De VN Raad voor de Rechten van de Mens (UNHRC), één van de zovele nevenorganisaties van de Verenigde Naties, handhaaft al jaar en dag een bijzondere en permanente anti-Israël sessie zoals werd bepaald in Agendapunt 7.

Dat aparte Agendapunt 7 dat enkel en alleen Israël viseert, bepaalt dat de UNHRC de vermeende mensenrechtenschendingen van Israël moet bespreken telkens die VN-Raad samenkomt, ongeacht van wat er zich voordoet in andere landen in het Midden-Oosten of in de rest van de hele wereld. Geen enkel ander land in de wereld heeft een dergelijk apart agendapunt[!].

Sinds 1 januari 2014 zetelen beruchte mensenrechten schendende landen Rusland, China, Cuba en Saoedi-Arabië eveneens in de UNHRC. Deze landen, die zichzelf uiteraard goed beschermen, zijn dan ook nooit het voorwerp geweest van resoluties van de UNHRC inzake schendingen van de mensenrechten. Aldus bepalen zij mede de agenda van de Verenigde Naties waarbij Israël systematisch bovenaan de zwarte lijst prijkt.

Wie de vraag stelt waarom Israël en alléén Israël, kan beter de hele gepolitiseerde organisatie van de VN in vraag stellen die dus nagenoeg enkel Israël èn permanent in het vizier houdt.


Bronnen:

 1. Ynet News:
  ♦ US defends Israel at UN Human Rights Council meeting [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ UNHRC slams Israel, delays controversial Palestine appointment – Council passes 5 virulently anti-Israel resolutions; ex-Goldstone panel member set to succeed Richard Falk in human rights post; door Rebecca Shimoni Stoil [lezen]
  ♦ Another outrageous UN appointment – Bowing to new pressure from the powerful Arab Group in the race to replace controversial official Richard Falk, the president of the U.N. Human Rights Council has decided to ignore the vetting committee’s official choice, and instead appoint Christine Chinkin; door Hilel Neuer [lezen]
 3. I 24 News:
  ♦ Harshly-worded settlement boycott resolution on UN table – Human Rights Council expected to vote on resolution promoting state, private boycott of West Bank settlements [lezen]
  ♦ Israel to join UNHCR as part of Western group – Foreign ministry hails move as a success, but experts don’t expect curtailment of anti-Israel activity [lezen]

2 gedachtes over “VN Raad voor de Mensenrechten heeft andermaal 5 resoluties aangenomen tegen Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.