Palestijnse religieuze autoriteit: Joden mogen volgens islamitische wet niet bidden aan de Klaagmuur

Bidden aan de Klaagmuur (Kotel) in 1920 Bidden aan de Klaagmuur (Kotel) in 1920

Twee vooraanstaande Palestijnse religieuze leiders hebben weer uitvoerig blijk gegeven van een totaal gebrek aan gematigdheid en verzoenlijkheid die leeft in het kader van de Palestijnse Autoriteit ten aanzien van hun Joodse medeburgers.

Beide PA-vertegenwoordigers hebben recent benadrukt dat de islamitische wet verbiedt dat Joden bidden aan de Klaagmuur (Westelijke Muur of Kotel) op de Tempelberg in Jeruzalem. Ze onderstreepten dat, ondanks het historisch feit dat de muur reeds eeuwen bestond vooraleer de Islam werd ontstond, integraal deel uitmaakt van het Al-Aqsa Moskee complex.

Tayseer Al-TamimiTayseer Al-Tamimi, voormalig Opperrechter van het Relligieuze Gerechtshof van de Palestijnse Autoriteit zei in Al-Hayyat Al-Jadida op 17 febrari 2014:

“Allah heeft verordend dat de gezegende Al-Aqsa moskee islamitisch is en alleen tot de moslims behoort. Het is onderdeel van de religieuze overtuiging van anderhalf miljard moslims en de Joden hebben er geen recht op… noch recht om er eender waar te bidden. De Al-Aqsa moskee omvat al haar binnenpleinen… en in het bijzonder, de westelijke muur.”

Tijdens het bezoek van Paus Benedictus XVI op 14 mei 2009 aan Jeruzalem stapte Al-Tamimi onuitgenodigd het podium op, net op het ogenblik dat Paus Benedictus XVI sprak over de noodzaak van een interreligieuze dialoog te Jeruzalem. Echter, Tamimi riep moslims en christenen op om zich te verenigen tegen de Israëli’s, want die plegen massamoord op de Palestijnen en willen van hen vluchtelingen maken.

De Paus reageerde vrij laconiek op het incident en stapte van het podium weg. Zijn kantoor deelde later mee dat de toespraak van Al-Tamimi vooraf niet goedgekeurd was als onderdeel van de bijeenkomst en het tegenovergestelde is van wat de interreligieuze dialoog moet worden.

In elk geval gaf Tamimi alleszins een voorsmaakje van de aard van de dialoog die kan verwacht worden van de radicale islamisten en de échte standpunten die worden ingenomen door het Palestijnse leiderschap, met inbegrip van de Palestijnse Autoriteit. Overigens was de Klaagmuur ook verboden gebied voor de Joden tussen 1948 en 1967 toen Jordanië de Westbank bezette en de Joden had verdreven uit Jeruzalem.

De minister voor Religieuze Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Al-Habasch verklaarde eveneens vorige maand dat niet-moslims moeten worden verboden om te bidden om en rond het Al Aqsa Moskee complex, met inbegrip van de Westelijke Muur. “De Al-Aqsa moskee zal bij goddelijk decreet een islamitische moskee blijven, en zal met niemand worden gedeeld, zal niet worden verbeurd en niemand behalve Moslims zullen er in mogen bidden,” zei hij.

Mahmoud Al-HabaschIn een interview met de officiële televisiezender van de Palestijnse Autoriteit PA televisiestation in december vorig jaar, verklaarde Al-Habasch dat de Westelijke Muur “enkel en alleen een authentiek deel is van de Al-Aqsa moskee.” Tijdens hetzelfde interview, Al-Habasch zei dat de “vrijheid van aanbidding in ons Jeruzalem gewaarborgd wordt voor iedereen,” maar voegde er meteen aan toe dat “desalniettemin hebben we rechte, principes en standpunten die onmogelijk kunnen gewijzigd worden.”

De Tempelberg, door moslims als de Al-Aqsa Moskee genoemd, wordt beschouwd als de derde heiligste plaats in de islam en de heiligste plaats voor Joden. Volgens de wet, op grond van overeenkomsten die door Israël werden ingesteld na het heroveren van het gebied in 1967, worden het aan Joden niet toegestaan om op het terrein te bidden.

In februari startte Moshe Feiglin, een parlementslid van Likoed, met een eerste in zijn soort debat om het recht van niet-moslims te onderzoeken om het heilige complex te bezoeken en er te gaan bidden, met meer dan 30 parlementsleden van zowel rechtse als linkse partijen die hun standpunten ventileerden omtrent deze delicate kwestie.

Een opleving van de interesse om te bidden op de Tempelberg heeft de verontwaardiging gewekt onder Palestijnen en anderen in de islamitische wereld, die Israël beschuldigen van een poging om de site de “ver-Joodsen”, die de Palestijnen opeisen voor hun toekomstige staat.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ PA officials: Jews have ‘no right to pray’ at Western Wall – Judge Tayseer Al-Tamimi says Al-Aqsa Mosque, including Jewish holy site, is Islamic and belongs to Muslims alone [lezen]
 2. Palestinian Media Watch (PMW):
  ♦ PA religious leaders: Jews must not pray at Western Wall; door Itamar Marcus en Nan Jacques Zilberdik [lezen]
 3. The Jewish Press:
  ♦ Senior PA Minister Says Jews Must Be Banned from Western Wall – Perhaps John Kerry will suggest Israel make a “goodwill” concession and ban Jews from praying at the Western Wall; door Tzvi Ben-Gedalyahu [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Palestijnse minister: Ook de ‘Klaagmuur’ moet onder Palestijns soeverein bestuur komen [lezen]
 • John Kerry aan de Klaagmuur in ‘Oost’-Jeruzalem: Ontruim deze Plaza. Nu![cartoon] [lezen]
 • Palestijnse ‘historici’: Klaagmuur is niet Joods maar altijd van de islam geweest [lezen]
 • In welk land staat de Klaagmuur? + video [lezen]
 • Facebookpagina van Abbas drapeert de Palestijnse vlag over de Klaagmuur [lezen]

2 gedachtes over “Palestijnse religieuze autoriteit: Joden mogen volgens islamitische wet niet bidden aan de Klaagmuur

 1. De Israëli’s hadden dat imperialistische kitsch ding direct in 1967 moeten opblazen, dat was een duidelijk signaal geweest….Om voor de hand liggende diplomatieke en politieke redenen is dat nooit gebeurd. Daarom is die vergulde koepel, naast de Al Aqsa moskee, nog steeds een symbool wat op een dozijn Arabische vlaggen prijkt…

  Like

 2. Volgens de islamitische wet mag een moslim met zijn schoondochter naar bed, ook kinderen vanaf zes jaar zijn niet veilig. Volgens sommige islamitische geestelijken ligt die leeftijd nog lager.

  Ik zou mij niet al te veel aantrekken van wat de islamitische wet zegt. Het doet er niet veel toe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.