De 22 lidstaten van de Arabische Liga weigeren Israël te erkennen als staat van het Joodse Volk

Arab-league-2012Kaartje van het Midden-Oosten en Noord-Afrika met daarop de 22 moslimlidstaten van de Arabische Liga. Ook de nepstaat ‘Palestina’ is lid van de Arabische Liga en wordt hier afgebeeld terwijl het de hele oppervlakte van Israël beslaat. Geen Joodse staat te bespeuren, die is hier virtueel al van de kaart geveegd, al sinds 1948. Op 1 september 1967 gaf de Arabische Liga haar Verklaring van Khartoem (Soedan) uit, ook gekend als de beruchte ‘3 x Neen van Khartoem‘: geen erkenning, geen onderhandelingen en nooit vrede met Israël. Die verklaring werd nooit herroepen.

Tijdens de vergadering van de Arabische Liga in Koeweit kreeg president Abbas de steun van de Arabische staten bij de vraag over de Joodse karakter van Israël. ‘We willen onze absolute afwijzing uitspreken over de eis, Israël als een Joodse Staat te beschouwen’, stond woensdag in de slotverklaring van de Arabische top.

Nadat premier Netanyahu de erkenning van Israël als het Joodse thuisland tot voorwaarde voor een vredesakkoord had gemaakt, heeft de Palestijnse leider Abbas herhaaldelijk geprobeerd om deze eis als racistisch voor te stellen. Het feit dat de Arabische Liga in deze zaak aan zijn kant staat, is niet verwonderlijk. Het laat alleen maar zien hoe uniform de Arabische wereld, die juist door conflicten wordt geteisterd, is in de strijd tegen Israël.

Bliksembezoek van minister Kerry
De Palestijnse president Abbas zal woensdagavond een ontmoeting hebben met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die verrassend naar de Jordaanse hoofdstad Amman vliegt om het stervende ‘vredesproces’ weer tot leven te wekken.

Kerry zelf heeft de eis, Israël als Joodse Staat te erkennen, een tactische fout van de Israëlische regering genoemd. Maar het ontbreken van deze erkenning, die geen concrete gevolgen zou hebben, maakt heel goed duidelijk, dat het in dit conflict niet gaat over bepaalde gebieden of rechten, maar over het bestaan ​​van de Joodse Staat zelf.

staat3Plaatje: De tweestatenoplossing volgens Mahmoud Abbas…

Vijf jaar geleden, 27 april 2009 in Ramallah op de Westbank. Hoe volgens Abu Mazen (nom de guerre van PA president Mahmoud Abbas) de Palestijnse staat er moet uitzien, toont hij hier samen met Saeb Erekat, toponderhandelaar voor de PA in het vredesproces. Voor de camera’s van de verzamelde internationale pers, onthulden Abu Mazen en Erekat breed grijnzend een ingelijste kaart van de toekomstige nepstaat ‘Palestina’. Bemerk bovenaan de benaming in het Engels ‘Palestine’, dus in geen geval Israël, want de Joodse staat wordt hier volkomen opgeslokt door de Palestijnse staat en verdwijnt letterlijk van de map. En voor wie het niet meteen begreep voegde Abbas eraan toe: “I say this clearly: I do not accept the Jewish State, call it what you will“.

door Israel Today Nederland


Bronnen:

  1. Israel Today Nederland:
    ♦ Arabische Liga aanvaardt Israël niet als Joodse Staat [lezen]
  2. Israel Heute:
    ♦ Arabische Liga akzeptiert Israel nicht als jüdischen Staat [lezen]
  3. The Times of Israel:
    ♦ Kerry meets Abbas to shore up foundering peace talks – PA president tells US secretary of state that Palestinians won’t weigh Washington’s framework deal until after prisoner release [lezen]
    ♦ Israel: Abbas refusal to discuss ‘Jewish state’ torpedoing talks – PA president’s stark position contrasts with Netanyahu’s willingness to recognize Palestinian state, senior official says; door Raphael Ahren [lezen]
    ♦ Arab League backs refusal to recognize Jewish state – Kuwait summit expresses ‘total rejection’ of Netanyahu’s demand, already dismissed by Abbas [lezen]

Een gedachte over “De 22 lidstaten van de Arabische Liga weigeren Israël te erkennen als staat van het Joodse Volk

  1. Gezien zowat alle Arabische staten nog de democratie moeten uitvinden, moeten ze hun bek houden of Israel al dan niet een Joodse staat is.
    Ben

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.