Kleding gigant H&M haalt na stortvloed klachten T-shirt met antisemitisch design uit de rekken

HM-schedel

De kleding gigant H&M heeft pas na een stortvloed aan klachten besloten om een T-shirt terug uit de rekken te halen waarop een schedel werd afgebeeld in een Davidster.

Blijkbaar hadden ze zelf niet eens door waarmee ze bezig waren [?] en was het een pure achterlijke stommiteit van een stelletje amateurs, ofwel hadden ze het natuurlijk wèl door maar was het hun ‘modieuze’ manier om mee drijven op de antisemitische golf die Europa de voorbije jaren teistert. De kassa moet rinkelen en dan is het motto ‘going with the flow‘, geven [verkopen] wat het [antisemitisch] gepeupel vraagt of je verdient niks.

Wat er ook van zij, H&M concludeerde dat de negatieve publiciteit en talloze reacties, haar imago [en vooral de portemonnee] begon te beschadigen en greep in. Een woordvoerder van H&M gaf de volgende persverklaring waarin de textielketen uitpakte met het gekende “wapen van de verontschuldiging” in de hoop het tij bij de consumenten te keren: “Please accept our most sincere apologies that this has caused offense. We understand the criticism and in response to this have decided to remove the T-shirt from all stores with immediate effect.”

Rabbijn Abraham Cooper, bestuurslid van de Joodse mensenrechtengroep het Simon Wiesenthal Center, was niet bepaald onder de indruk van de verontschuldigingen. Hij vroeg zich af hoe zo’n uitgesproken beledigend design zomaar in de verkoopsrekken kon opduiken zonder dat er ook maar iemand bij de marketing afdeling van H&M even de wenkbrauwen liet fronzen.

“Hoewel we niet weten wat de bedoelingen van de ontwerper geweest zijn, kunnen we terecht de commandostructuur van deze internationale onderneming de vraag stellen: Was er dan niemand die bij het zien van het T-shirt, onmiddellijk zou begrepen hebben wat de negatieve impact van een schedel in een Davidster zou zijn op een hele gemeenschap? Als het bedrijf dat nog steeds ‘niet door heeft’, wordt het misschien tijd om ons zaken naar elders over te brengen.”

[Origineel: “While we may not know what the intentions of the designer might be, it is fair to also ask to those in the chain of command of this international company: Was there no one who upon seeing the shirt would have immediately understood what the negative impact of juxtaposing the skull and Magen David would be on an entire community? If the company still ‘doesn’t get it,’ it might be time to take our business elsewhere.”]

HM-seeyousoon2


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ H&M recalls shirt with David’s Star and skull – Retail giant apologizes for controversial tank top; door Spencer Ho en Stuart Winer [lezen]
  ♦ H&M: Skulls and Stars of David don’t match!; door Eylon Aslan-Levy [lezen]
 2. TLVFaces:
  ♦ H&M Star of David T-Shirt Shocks Shoppers in London [lezen]

4 gedachtes over “Kleding gigant H&M haalt na stortvloed klachten T-shirt met antisemitisch design uit de rekken

 1. Sorry is een gevleugeld woord geworden , maar men meent er NIKS van : ondertussen is het kwaad toch maar geschied , en weeral wat olie op het antijoods vuurtje gekiept ,niet?? Was duidelijk ook de bedoeling ,geen twijfel aan

  Like

 2. Ik wilde het in het Zweeds (H&M) zeggen, maar mijn Zweeds is jammer genoeg niet up to date.

  Over de vraag wie er méér schuldig is aan Anti Semitisme: Nederlanders, Duitsers, Fransen, Belgen, Zweden of Britten etc.etc.etc?

  Om het in een Nederlands spreekwoord te zeggen: “het is een pot nat!

  Like

 3. Je ziet ook hier geldt één belang, ‘EIGENBELANG’ al moet het over ………………..
  Het, “Wir haben es nicht gewusst”! van Shapira2012 klinkt leuk maar neem van mij aan dat de huidige generatie Duitsers zich minder schuldig maakt aan antisemitisme dan de Nederlandse. Wij moeten ons wel beseffen dat antisemitisme, wat al zo’n 5774 over ons wordt uitgegoten, en in meer of mindere maten zal blijven. Neemt niet weg dat wij altijd meteen en op een gepaste manier dienen te reageren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.