Yuval Noah Harari: Sapiens – Een kleine geschiedenis van de mensheid (boekentip +video)


A Brief History of Humankind with Dr. Yuval Noah Harari

Mijn boekentip voor deze maand gaat naar Sapiens – Een kleine geschiedenis van de mensheid van de Israëlische auteur Yuval Noah Harari.

Honderdduizend jaar geleden leefde de Homo sapiens nog een tamelijk onbekommerd bestaan in een uithoek van het Afrikaanse continent en deelde hij de planeet met ten minste vijf andere menssoorten. Maar op een zeker moment onderging het brein van deze mens een ingrijpende verandering: nu kon hij zich plots verbeelden dat het gras elders wel eens groener zou kunnen zijn, en dus maakte hij zich op om de wereld te veroveren.

sapiensIn Sapiens neemt de Israëlische professor Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we zo geworden als we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met het meest dominante wezen op aarde: de mens.

Hoe veroverde de mens de wereld? Waar ligt de oorsprong van religie? Waar komt ons economisch handelen vandaan? Waarom gelooft de mens heilig in de wetenschap? Is de mens gelukkiger geworden in de wereld die hij zelf creëerde? Deze en talloze andere vragen beantwoordt Yuval Noah Harari in Sapiens.

Yuval Noah Harari doceert geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en schrijft columns in Haaretz. Sapiens stond honderd weken op de eerste plaats in de Israëlische bestsellerlijsten. Het boek wordt in tweeëndertig landen vertaald.

dino65 miljoen 5774 jaar geleden: De Ark van Noah – hoe het werkelijk is afgelopen… 😉

4 gedachtes over “Yuval Noah Harari: Sapiens – Een kleine geschiedenis van de mensheid (boekentip +video)

 1. Haha! Voorspelbare reactie. 🙂

  Als er één ding is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd door te bloggen over Joden en Israël, dan is het wel dat je nooit in debat moet gaan met gelovigen over hun geloof noch over geloofszaken in het algemeen. Er is gewoon geen doorkomen aan tegen dergelijke mentale betonnen muur. Ik doe dan ook de moeite niet meer. Verloren tijd die ik beter kan besteden.

  En zoals jij suggereert om de wetenschap ‘aan te passen’ aan het geloof, daar pas ik voor. Want voor je d’r erg in hebt draait de zon opnieuw rond de aarde en is de aarde opnieuw plat zoals er vroeger werd over gedacht. En wie toen het tegendeel beweerde ging levend op de brandstapel en zelfs ‘nog ietskes meer’ als het om een Jood ging. Of in onze tijd in het M-O letterlijk het hoofd afgehakt.

  Zie: Myth of the Flat Earth
  http://en.wikipedia.org/wiki/Myth_of_the_Flat_Earth

  Gelovigen hebben nu eenmaal de bedenkelijke reputatie dat ze weinig tolerant staan tegenover anders gelovigen of niet-gelovigen in het algemeen, waarvan jij het voorbeeld geeft door hen in één adem op te noemen met nazi’s en moslims en nep-christenen. Ik vrees dat met mensen zoals jij aan de macht de inquisitie spoedig weer zou ingevoerd worden die in het M-O de sharia wordt genoemd.

  Wat een verademing met het boek van de Joods/Israëlische auteur Dr. Yuval Noah Harar, die alle heilige huisjes sloopt zonder de minste gène. Ik ben nog maar een 50 tal blz. ver in het boek, maar ik ben er al aan verslingerd, het leest erg vlot en helder geschreven en ik kom er zeker later nog op terug.

  Dr. Yuval Noah Harar is het levende bewijs dat Israël niet enkel een start-up natie is op het gebied van wetenschap en techniek, maar ook in filosofie en vernieuwd denken in het algemeen. Een heel hoofdstuk besteedt hij aan religie, één van de vele ficties – inbeeldingen – waar wij moderne sapiens ons bestaan (en onze innerlijke leegte) mee opvullen omdat we daar blijkbaar om de een of andere reden behoefte aan hebben.

  Voor de meesten lijkt het nog steeds moeilijk aanvaardbaar te zijn dat een mens weinig meer is dan een simpele brok gist, dat wanneer uitgegist hij weerkeert tot sterrenstof alsof we nooit bestaan hebben. Tussen dat begin en het onvermijdelijke einde trachten we tijdens ons erg korte leven (amper een korte ‘bliep’ in vgl met het tijdloze triljarden jaren oude heelal) te bewijzen dat ons bestaan nuttig en zinvol is geweest en dat we iets betekend hebben. Want daarna (nadat we dood zijn) volgt de beloning: de hemel, het nirvana, het paradijs, 72 maagden en… alle dagen rijstpap met een gouden lepeltje.

  Pure zelfbegoocheling. We krijgen een paar decennia lang een levenskans (die de meesten van ons vergooien om pas tegen het einde aan te beseffen wat ze vergooid hebben) en daarna gaat definitief het licht uit; dan is het over and out. Geen herkansing meer, voor niemand van ons, noch de gelovigen noch de niet-gelovigen. De meesten van ons raken niet eens verder dan hun hele leven te besteden aan het beperken in denken en handelen, niet enkel van zichzelf maar helaas ook dat van hun medemens(en).

  ‘k Heb geen idee in welke mate Dr. Yuval Noah Harar gelovig is, het interesseert me ook niet om dat te weten. Wat hij wel kan en doet, en daar moet ik hem ontzettend om bewonderen, dat is dat hij voldoende rationeel is om afstand te nemen van religie, zichzelf en het geloof kan relativeren en opnieuw nuchter en kritisch onder de loep legt. Dat is maar weinigen gegeven, want de (religieuze) druk van buitenaf is ontzettend groot. Het vermanende vingertje van de gelovige betweter is nooit ver weg.

  Je geloof en jezelf als gelovige kunnen relativeren is al een eind in de goede richting op weg om jezelf geestelijk te bevrijden en de ketenen van religie (om het even welke) definitief van je af te gooien en uit te roepen ‘Free at last!’

  aap

  Kliko:
  “Wij dienen DE WAARHEID te gebruiken om onze bewustzijn te vergroten (om wetenschap te mogen bedrijven)”

  Like

 2. Wat ook de wetenschapsbeoefening betreft mogen WE nooit de weg bewandelen waar
  de ‘heidenen, nazi’s, moslims en nepchristenen’ zich nu op dit moment bevinden.
  Wij dienen DE WAARHEID te gebruiken om onze bewustzijn te vergroten.(om wetenschap te mogen bedrijven)
  Dus beste Pieter A Meijer:voor jou geldt
  Schoenmakertje hou je bij je leest.(lees de bijbel niet als een katholiek)

  Like

 3. Shalom;
  Eindelijk eens een plaatje dat de werkelijkheid benadert.
  Zelfs het fossiel van een reus zoals een dino ter grootte van een T-rex; kan nooit
  65 miljoen jaar oud zijn. Ver voor die tijd is al het materiaal van vlees en botten vergaan/verrot.
  Shacuah Tov.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.