VS boos op Israël’s minister Yaalon over uitspraak omtrent Amerika’s ‘zwakke buitenland beleid’

yaalon-knessetMinister Moshe Ya’alon in de Knesset, Jeruzalem 11 maart 2014 (foto: Miriam Alster/Flash90)

“The Sunni camp [in the Middle East] expected that the US would support it, and would be as determined as Russia is in its support of the Shiite axis. I hear voices of disappointment in the region. I was in Singapore, and I heard disappointment at the strengthening of China and the weakening of the United States. Look what’s happening in the Ukraine; there, to my sorrow, the US is broadcasting weakness.”
[Minister Yaalon op de Universiteit van Tel Aviv, 17 maart 2014]

Waarschijnlijk is voor de meeste lezers deze melding veeleer onbelangrijk, maar zij is een noodzakelijk puzzelstukje voor diegene die overzicht over de situatie in het oosten wil houden.

obamasheep2Er bestaat onmin tussen de notoire bondgenoten VS en Israël, omdat de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya´alon zich de verspreking veroorloofde de buitenlandse politiek van de VS treffend te omschrijven. Daar is de Amerikaanse regering kwaad over en verlangt een verontschuldiging.

Ya´alon zei dinsdag dat gezien vanuit het perspectief van de ontwikkeling van de crises in het Midden-Oosten en de contacten met China of Rusland m.b.t. de annexatie van de Krim “Obama´s imago in de wereld wordt gekenmerkt door zwakte”.

Het woord “feebleness” (zwakte) schijnt een voltreffer te zijn. Daarbij behoort systeemloosheid en als gevolg daarvan jachtigheid met het oog op een crisis tegenover de hoofdkenmerken van de wondercultuur islam. In ieder geval is dit ene woord uit de mond van de Israëlische minister kenmerkend voor de huidige situatie. Het drukt meer uit waar we nu staan dan 10 analyses van deskundigen over de Oekraïne.

De gevolgen zal de wereld nog merken, ook als Ya´alon tegemoet komt aan de eis van de moslims in het Witte Huis en formeel zijn excuses aanbiedt. Diep van binnen weet de hele wereld dat hij gelijk heeft en dat blijft ook met een verontschuldiging kleven aan Obama en zijn regering.

De scheur tussen Israël en de VS toont echter aan vriend en vijand (NAVO-bondgenoten, Poetin, enz.) de zwakte van de VS. Daarbij komt nog een kwakkelende EU en dit samen vormt ongeveer het grote overzicht.

door Kybeline

Washington, 25 maart 2010: 't Gaat niet goed tussen Netanjahoe en Obama Vier jaar geleden, Washington, 25 maart 2010. Ook toen al bleek dat het niet zo best botert tussen premier Benjamin Netanjahoe en president Barack Obama, hoewel beiden voor de wereld hun best doen om de schijn hoog te houden dat het wel goed zit tussen hen. De politieke show must go on… 😦


Bronnen:

 1. Europäische Werte Kybelines Weblog:
  ♦ Zerwürfnis zwischen Israel und den USA wegen der Krim und anderen Konflikten; door Kybeline [lezen]
  ♦ in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron als “Onmin tussen Israël en de VS vanwege de Krim en andere conflicten” [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ Israel can’t rely on ‘weak’ US to deal with Iran, Ya’alon warns – Tehran has outwitted West ‘in Persian bazaar,’ defense minister says, slamming Obama for radiating weakness worldwide, risking more terror at home [lezen]
  ♦ US ‘disappointed’ at lack of apology from Ya’alon – Despite defense minister’s penitent call to Chuck Hagel, State Dept. still has concerns over Ya’alon’s ‘pattern of behavior’ [lezen]
  ♦ Ya’alon: Abbas is not a partner for peace – Defense minister intimates Kerry not an honest broker, says won’t be deal in his lifetime, warns Hamas will take over if IDF leaves West Bank [lezen]

4 gedachtes over “VS boos op Israël’s minister Yaalon over uitspraak omtrent Amerika’s ‘zwakke buitenland beleid’

 1. Bondgenoten tegen wil en dank met Obama in het Witte Huis als eerste moslimpresident van de VS…

  Like

 2. Hier kan men niet over vriendschap spreken bij echte vriendschap zet je eigenbelangen aan de kant. Hier gaat het om machtsbelangen, in zo’n geval kun je eigenlijk nooit spreken van een vriendschap. Laten we het maar bij bondgenoten houden dan komt het meer tot zijn recht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.