Toenemende Syrische agressie tegen Israël waarschijnlijk het werk van Al Qaeda [Missing Peace]


Israel Under Attack: IDF troops wounded after jeep hit by bomb near Israeli-Syrian border

De aanslag met een bom op een eenheid van het Israëlische leger nabij de grens met Syrië gisteren, dinsdag 18 maart 2014, betekent het definitieve einde aan de relatieve rust die daar bestond sinds 1967. De aanslag – waarbij vier Israëlische soldaten gewond raakten – vertoont alle kenmerken van een Hezbollah actie maar kan ook zijn uitgevoerd door Islamisitische oppositiegroepen in Syrië. Al Arabyah berichtte vanavond dat de aanslag op twee IDF jeeps tot doel had om een soldaat te ontvoeren.

Hizbollah heeft na een Israëlische luchtaanval op een rakettentransport in de Bekaa vallei eind februari gezworen om wraak te nemen op Israel. Daarna zijn er zeker twee aanvallen vanuit zuid Libanon gerapporteerd. Begin maart schoot Hizbollah twee Katusha raketten af op de berg Hermon en een paar dagen later voorkwam de IDF dat terroristen een bom plantten naast het grenshek met Israel. Sindsdien is de IDF in hoge staat van paraatheid in het noorden.

Op 13 maart was het opnieuw raak toen een Israëlische jeep bij Har Dov naast de Hermon berg werd beschoten, bij die aanval vielen geen gewonden. De Israëlische media rapporteerden aanvankelijk dat Hizbollah ook deze aanval uitvoerde, maar later werd de aanslag opgeëist door ISIL een Islamistische groep die met al Qaida heeft samengewerkt in Syrië.

De spanningen liepen hoog op toen Israel reageerde met een artilleriebeschieting op Kfar Chouba in Zuid Libanon. Het Libanese leger kondigde daarop de staat van alert af en inwoners van Kiryat Shemona in Israel kregen het advies om in hun huizen te blijven. De aanslag op de IDF patrouille van vandaag werd door de IDF beantwoord met beschietingen op posities van het Syrische leger.

Hoewel Hizbollah in Syrië opereert om het regime van Assad overeind te houden lijkt het waarschijnlijker dat het Al Nusra front van Al Qaida verantwoordelijk is voor de aanslag van vandaag en de toenemende spanning aan de grens met Syrië. Al Nusra is er in geslaagd om grote delen van het grensgebied met Israel op de Golan hoogvlakte te veroveren op het Syrische leger. Op de kaart hieronder ziet u in het groen de gebieden die in handen zijn van de Islamistische oppositie in Syrië. Duidelijk te zien is dat Al Nusra een strategie heeft om de grens met Israel over te nemen.

syria-mapKaart van het huidige Syrie: In het groen de gebieden die in handen zijn van Islamisten

In feite bestaat Syrie niet meer. Assad regeert nog maar over 40% van het grondgebied van het oude Syrië en de overige 60% is opgedeeld in autonome gebieden waar Koerden en Soennitische groepen de macht hebben overgenomen.

ISIL (Islamic State of Iraq and Syria) heeft een op de sharia gebaseerde staat uitgeroepen in het noorden van Syrië en Al Nusra is de dominante macht in de overige gebieden. Zowel ISIL en Al Nusra hebben aangegeven dat na de val van Assad de wapens zullen worden gericht op Israel. Het lijkt erop dat dit moment echter nu al is aangebroken.

door Missing Peace


Bronnen:

  1. Missing Peace:
    ♦ Toenemende Syrische agressie tegen Israel waarschijnlijk werk van Al Qaida; door Missing Peace [lezen]

Een gedachte over “Toenemende Syrische agressie tegen Israël waarschijnlijk het werk van Al Qaeda [Missing Peace]

  1. Even is de aandacht elders (de Krim) en dan begint het gekloot. Bufferzone uitbreiden tot aan Damascus (دمشق. voor de duidelijkheid), Sidon en Jazzin.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.