Israëlisch leger houdt Libanese regering verantwoordelijk indien Hezbollah de Joodse staat bedreigt

nasrallah02Aita, Libanon, augustus 2013. Hassan Nasrallah, de leider van de terreurorganisatie Hezbollah, sprak via een satellietverbinding zijn aanhangers toe tijdens een massameeting in Aita aan de grens tussen Libanon en Israël. Zoals bekend verschijnt Nasarallah maar zelden in het openbaar omdat hij vreest voor een aanslag op zijn leven door de ‘Zionistische Entiteit’.

De Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigden onlangs stellen dat Hezbollah de voorbije jaren een indrukwekkend wapenarsenaal heeft opgebouwd en intussen over meer dan 50.000 missiles en raketten beschikt die allen op Israël staan gericht.(foto: AP/Mohammed Zaatari)

Laatst bijgewerkt: vrijdag, 28 februari 2014 om 09u38'

Nadat Hezbollah met vergelding dreigde voor de vermeende Israëlische luchtaanval op een konvooi wapens uit Syrië op maandag jongstleden, heeft het Israëlische Leger (IDF) een boodschap doorgegeven aan de Libanese regering waarin het Beiroet waarschuwt dat het zal verantwoordelijk zal worden gehouden voor gebeurlijke actie van Hezbollah tegen de Joodse staat.

Volgens diplomatieke bronnen die door de Libanese krant Al-Akhbar werden geciteerd, zond het Israëlische leger de waarschuwing via de UNIFIL-troepen, een veiligheidsmacht van de Verenigde Naties die sinds maart 1978 de grens bewaakt maar niet heeft kunnen verhinderen dat er een burgeroorlog woedt en verschillende conflicten met Israël werden uitgevochten waaronder de laatste Libanonoorlog van 2006.

Aanvankelijk ontkende Hezbollah dat het werd aangevallen maar veranderde op woensdag van mening en bevestigde het luchtbombardement op een wapentransport tussen Syrië en Libanon en waarschuwde Israël dat het zich mag verwachten aan een tegenaanval. Israël heeft intussen zijn troepen aan de noordelijke grens met Libanon in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

“De leider, van de Libanese terreurorganisatie Hassan Nasrallah waarschuwde de kern van zijn militaire top voor de mogelijkheid van een oorlog met de Joodse staat,” vertelde aldus op donderdag een Libanese journalist die nauwe banden heeft met de organisatie. “In zijn recente toespraak, waarschuwde Hassan Nasrallah dat de paraatheid van Hezbollah tegen de [Israëlische] vijand niets te maken heeft met de andere gevechten,” schreef Ibrahim Al-Amin, redacteur van Libanese dagblad Al-Akhbar in een column.

“Wat hij niet in het publiek zei, vertelde hij in besloten vergaderingen met zijn militair personeel waarin hij hen opriep tot actie, zeggende dat het verzet [Hezbollah] kan gedwongen worden om op drie fronten tegelijk oorlog te voeren met name in Syrië, in het binnenland [Libanon] en tegen de [Israëlische] vijand,” voegde hij er waarschuwend aan toe.

De Libanese krant The Daily Star berichtte dat twee vrachtwagens, die raketten en een raketlanceerinstallatie vanuit Syrië vervoerden naar een Hezbollah opslagfaciliteit, op maandag werden gebombardeerd door het IAF (Israëlische luchtmacht.) Echter, Hezbollah ontkende aanvankelijk dat een raket of artillerie site het doelwit was. Israël en Hezbollah ontkenden beide op dat ogenblik de berichten van het incident, maar een hoge Israëlische veiligheidsfunctionaris vertelde op dinsdag aan Time Magazine dat de Joodse staat inderdaad achter het luchtbombardement stak.

Een Iraanse politicus erkende ook de vermeende Israëlische aanval op Hezbollah op woensdag, en vertelde dat Teheran geschokt was dat Israël “niks geleerd heeft van zijn eerdere pogingen.” Zoals bekend vochten Libanon en Israël een maand lange oorlog uit in 2006.

door Lazar Berman


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    ♦ Report: IDF warns Beirut against Hezbollah attack – Israeli military passes message to Lebanese government that it will be held responsible after Shi’ite group threatens Jewish state; door Lazar Berman [lezen]
    ♦ ‘Nasrallah preps Hezbollah for possible war with Israel’ – Israeli troops on high alert; columnist close to Shiite terror group compares Israeli official’s quick confirmation of recent airstrike to premature ejaculation; door Elhanan Miller en Spencer Ho [lezen]
    ♦ Amid Hezbollah threats, IDF raises alert on Lebanon border – Communities along Lebanese border put on high alert after Shiite militia vows to retaliate for alleged Israeli attack; door Ilan Ben Zion [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

  • Israëlische luchtmacht bombardeert verscheidene bolwerken van Libanese terreurgroep Hezbollah [lezen]
  • Libanon vuurt twee Katyusha raketten af op Kiryat Shimona in het noorden van Israël [lezen]
  • IDF soldaat doodgeschoten door sluipschutter aan Libanese grens [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.