Amnesty International publiceert opnieuw scherp eenzijdig en bevooroordeeld rapport over Israël

amnestyint

Laatst bijgewerkt: donderdag, 27 februari 2014 om 11u43'

Een nieuw rapport van Amnesty International dat kritiek geeft op Israël en vandaag donderdag 27 februari werd gepubliceerd, is schaamteloos bevooroordeeld jegens Israël en heeft duidelijk tot doel de politieke oorlogsvoering jegens de Joodse staat aan te wakkeren, aldus NGO Monitor.

De in Jeruzalem gevestigde onderzoeksorganisatie beschuldigt de linkse mensenrechtengroep ervan om Israël valselijk te beschuldigen van “emotieloze minachting voor menselijk leven” in zijn nieuwe rapport, dat getiteld werd “Schietgraag: Israëls gebruik van buitensporig geweld in de West Bank.”

Prof. Dr. Gerald SteinbergDe beschuldigingen in het rapport “zijn roekeloos, schaamteloos bevooroordeeld en weerspiegelen het gebrek aan een geloofwaardig onderzoek bij gebrek aan methodologisch onderzoek van de feiten,” zegt professor Gerald Steinberg (plaatje rechts), voorzitter van NGO Monitor.

“Amnesty mist de expertise en geloofwaardigheid om de schuld voor de doden te analyseren of toe te wijzen in de context van de gewelddadige confrontaties op de Westelijke Jordaanoever,” voegde professor Steinberg eraan toe.”

NGO Monitor constateert dat secretaris-generaal van Amnesty International, Salil Shetty, op 10 februari op Al Jazeera heeft toegegeven dat “wij geen experts (sic) zijn inzake militaire aangelegenheden. Zodat we niet op een of andere wijze zomaar wat willen orakelen over kwesties die we niet echt begrijpen.” Waarvan akte. 😦

Er zijn veel niet-ondersteunde beweringen in het rapport, zoals bv. “Palestijnen die gedood werden door Israëlische soldaten leken geen rechtstreekse en onmiddellijke levensbedreiging te vormen.” Andere linkse NGO’s zoals B’Tselem hebben erkend dat de meeste Arabische slachtoffers in dergelijke gevallen het gevolg waren van gewelddadige confrontaties.

Het rapport beschuldigt Israël van “oorlogsmisdaden en andere ernstige schendingen van het internationaal recht” tegen de Palestijnen. Sinds het in 1967de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza bezet, hebben de ” ‘Israëlische autoriteiten gefaald om het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek naar vermeende misdaden dat voldoet aan de internationale normen,” beweert Amnesty.

De groep roept Israël op “om een onafhankelijk, onpartijdig, transparant en snel onderzoek te doen naar alle meldingen van Palestijnse burgers die werden gedood of ernstig gewond raakten door de acties van de Israëlische troepen.” Amensty dringt er bij de Verenigde Staten, de Europese Unie en de rest van de internationale gemeenschap op aan om “alle leveringen van wapens, munitie en andere goederen naar Israël op te schorten” om Israël onder druk te zetten tot het toegeeft.

steen2In een reactie zegt de woordvoerder van het Israëlische Leger dat Amnesty geen rekening heeft gehouden met “de aanzienlijke stijging van Palestijns geweld geïnitieerd in het afgelopen jaar,” die “zag een sterke toename van incidenten met het gooien van stenen en rotsbrokken die het leven van burgers en militairen ernstig in gevaar brengen.”

“In dat jaar alleen al werden 132 Israëliërs gewond, bijna het dubbele van het vorige jaar,” voegde hij eraan toe. “Meer dan 5.000 incidenten van stenengooien vonden plaats. In 2013 waren er verder 66 terreuraanslagen waaronder schietpartijen, het planten van IED’s (geïmproviseerde explosieven) … en de ontvoering van en moord op een soldaat.”

Om het gebrek aan context of verhouding in de conclusies van het rapport te benadrukken, merkt NGO Monitor op dat uit FBI statistieken blijkt dat tussen 2008 en 2012meer dan 2.000 mensen werden gedood door de Amerikaanse politie, terwijl Egyptische soldaten meer dan 500 demonstranten doodden op één enkele dag afgelopen maand augustus.

Verder bevond in een recent rapport van januari de Palestijnse Autoriteit (PA) en Hamas schuldig aan ongebreidelde mensenrechtenschendingen tegen Arabieren die onder hun controle leven in Judea, Samaria en Gaza. “Nogmaals, Amnesty bewijst hiermee enkel zijn onevenredige en ideologische obsessie ten aan zien van Israël,” aldus Steinberg.

Het is geen toeval dat de publicatie van dit rapport samenvalt met de jaarlijkse week van de antisemitische BDS beweging van anti-Israël activiteiten, via het gebruik van demonisering om boycots en sancties van de Joodse staat te promoten. Amnesty International zou zich moeten schamen voor zijn rol in het benutten van de morele fundamenten van de universele rechten van de mens om politieke oorlogvoering tegen Israël te voeren.”

In december vorig jaar, beschuldigde NGO Monitor Amnesty International ervan voor het systematisch falen om op te komen voor vrouwenrechten in het Midden-Oosten en in het gebied van Noord-Afrika.

door Ari Yashar


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Amnesty International’s ‘Biased’ Report on Israel – NGO Monitor accuses leftist organization of false claims and political warfare, report timed for ‘Israel Apartheid Week’; door Ari Yashar [lezen]
 2. NGO Monitor:
  ♦ Amnesty International Report Reflects Lack of Expertise and Methodology – Report based on faulty data calls for sanctions, coincides with annual BDS campaign – A report scheduled to be released by Amnesty International tomorrow, Trigger-happy: Israel’s use of excessive force in the West Bank, falsely and maliciously accuses Israel of “callous disregard for human life,” according to analysis by NGO Monitor, a Jerusalem-based research organization. The report also repeats Amnesty’s calls for political warfare against Israel, in the form of an arms embargo [lezen]
 3. The Times of Israel:
  ♦ Amnesty accuses Israel of war crimes in new report – Rights group calls on US, EU and others to stop weapons sales to Jerusalem; IDF: Report disregards upsurge in Palestinian violence [lezen]
 4. Amnesty International:
  ♦ Trigger-happy’ Israeli army and police use reckless force in the West Bank [lezen]

Een gedachte over “Amnesty International publiceert opnieuw scherp eenzijdig en bevooroordeeld rapport over Israël

 1. Ik dacht dat Amnesty International een vereniging is die de naleving van de mensenrechten beoogt, zoals vastgelegd in de Universele verklaring van de rechten van de mens en andere internationale mensenrechtendocumenten. Na het lezen van het rapport moet ik zeggen dat het een teleurstellend waardeloos rapport is. Voelen die mensen zich dan helemaal niet gehinderd door alle leugen die willens en wetens in het rapport zijn opgenomen. Ik kan het rapport niet ander kwalificeren dan extreem leugenachtig, antisemitisch en dat het aanzet tot terroristische acties.

  Like

Reacties zijn gesloten.