Oud-premier van N-Z Helen Clark van haar sokken geblazen door het Israëlische vernuft


Video: Helen Clark, administrateur van het United Nations Development Program (UNDP) en de voormalige premier van Nieuw-Zeeland over het wonder van Israël

Ik heb nooit problemen gehad om het Israëlische vernuft, de genialiteit van het Volk en het Land van Israël te erkennen, dat ik hier vijf jaar geleden reeds het Mirakel van Israël noemde.

En dan heb ik het over hoe het toch mogelijk is dat een natie die al 66 jaar wordt belaagd, tussendoor zeven oorlogen heeft uitgevochten met de Arabische landen en twee Intifada’s met de Palestijnen, plus de duizenden Palestijnse terreur- en raketaanslagen, geconfronteerd wordt met Europese en internationale boycots, zich ondanks al dat geweld, bloed, terreur, boycots en sabotage, toch heeft kunnen ontwikkelen tot een moderne democratie, de enige in het Midden-Oosten, waar creativiteit en inventiviteit, tolerantie en humanisme voorop staan. Dàt is nu eens het èchte Wonder van Israël!

Net zoals oud-premier van Nieuw Zeeland Helen Clark zich thans verbaast tijdens haar bezoek aan de Joodse staat en dat met eigen ogen heeft kunnen vaststellen, heb ik slechts één advies voor de non-believers: Ga naar Israël! Zie en geloof en buig zo diep en nederig als mogelijk is voor het Israëlische vernuft totdat je neus bijna de grond raakt. Je zal zien dat al je vooroordelen in één kristalhelder moment snel verdampen in de stratosfeer als sneeuw onder de zon. Het is mij overkomen en het kan en zal ooit iedereen overkomen, tenminste toch voor diegenen die niet bang zijn om kennis te nemen van de waarheid over Israël.

miracle

De innovaties van morgen worden geboren uit de ideeën van vandaag. En om de vloed aan ideeën te laten stromen, werden 70 zorgvuldig ondernemers, academici en studenten geselecteerd om over dit alles samen van gedachten te wisselen in de antieke Romeinse stad Caesarea aan de Israëlische kust, en om te bespreken hoe de toekomst eruit zal zien en hoe zij en anderen zullen helpen om het voor elkaar te krijgen.

Dat ideeën zouden rondvliegen op de Israeli Designed International Development conferentie (beter bekend als ID2) bleek duidelijk uit de reactie van een speciale gast op het evenement, met name van Helen Clark, administrateur van het United Nations Development Program (UNDP) en de voormalige premier van Nieuw-Zeeland. Zij bezocht op woensdag 19 februari 2014 ID2, tijdens de tweede dag van het driedaagse evenement.

under-construction6

Commenting on what she saw and learned by talking with participants, hearing and seeing their ideas, inventions, and convictions, Clark said she was “just blown away” by much of it. “I was really inspired by what the young innovators had to say. There were some brilliant ideas there across technology applications and also ways of getting people properly organized for development solutions. So plenty of ideas there that could be up and running and really benefit a lot of people,” Clark said.

Such is the level of innovation at ID2, the event’s organizers said, that it would prompt someone like Clark — not just head of the UNDP and former New Zealand premier, but also on many pundits’ very short list for the next UN Secretary General (Ban Ki-Moon’ second term ends in 2016) — to use a term like “blown away” to describe what she saw.

That doesn’t surprise Danielle Abraham and Daniel Ben Yehuda, organizers of the event. “When you put together creative people in a three day forum, ‘out of town’ to keep them away from distractions, you are going to get creative ideas,” said Abraham, policy advisor to MASHAV, the Ministry of Foreign Affairs’ Agency for International Development Cooperation. “ID2 helps build a community among creative people, and the results speak for themselves.”

An example of those results, said Ben Yehuda, Deputy Director of the Pears Program on Innovation and International Development at Tel Aviv University, is an organization called Migrant Health, which was hatched at ID2′s first edition in 2013. Migrant Health provides health services to foreign workers — illegal and otherwise — who do not have insurance or the other means to maintain their well-being.

“Migrant Health’s clients have no insurance, no money, and no medical records, but they need help, and this idea was born right here at ID2,” said Ben Yehuda. “The participants last year, as now, did not know each other before the event — they met at the event, and decided to go ahead with this project.” Today Israel, tomorrow the world, is Migrant Health’s motto, Ben Yehuda added. “They are developing their methodology and platform here in Israel and then plan on developing it in other countries. This could be a world-transforming platform, helping to solve a problem that has long plagued the world but that no one has found a way to solve yet.”

ID2 was the idea of Ben Yehuda and Abraham, and is sponsored by the Schusterman Philanthropic Network, a US foundation that supports entrepreneurship and creativity in Jewish communities around the world. Contributing partners include include MASHAV, Israel’s Agency for International Development Cooperation, Ministry of Foreign Affairs and the Pears Program on Innovation and International Development at the Hartog School of Government and Policy at Tel Aviv University.

Organized like an academic or religious seminar (a Shabbaton, “but held during the week so people concentrate on the business at hand,” said Ben Yehuda), ID2 features discussions on topics like “using business to change the world,” “international development 101,” and “the practitioner’s perspective on impact investing.” But this not a theoretical conference for egghead types, said Abraham. “We put the issues into context, looking at them from a global perspective, and then work through them via group discussions and identities to hammer out potential solutions.” The idea, she said, is for the participants to take those ideas and run with them in the real world.

To inspire participants, ID2 supplies plenty of impressive figures to lead the way, among them Israeli start-up guru Yossi Vardi; Sasha Fisher, the co-founder and executive director of Spark MicroGrants, which developed the first group-based micro-granting model in the US; Errol Freeman of South Africa, Managing Director of Lulaway, an online job portal linked to a network of job centers in the townships and rural areas of South Africa, to provide greater access to job opportunities for the unemployed in those areas; Vivian Lan, from Mexico, Co-founder and Executive Director of a medical test company that uses a dry blood method to make diagnosis accessible for everyone; and Gal Moore, from England, Head of Business Development at BOP Connect, a social venture that develops human-centric technology solutions for the rural poor in the areas of energy, sanitation, health, education and agriculture.

And Helen Clark, an inspiring figure in her own right. But based on her reactions, she was the one getting inspired. Commenting on some of the things she saw at ID2, Clark said “the idea that you could have plants that glow in the dark and replace the electric light bulb, I thought that was just so, so cutting edge.” In addition, she said, a cancer detection system being developed by participants was another breakthrough technology. “The issue of cervical cancer detection. That is a cancer that is a silent killer of so many women around the world because the services aren’t there to collect the smears and get them processed and get people who do have a precancerous condition dealt with. That was a very, very interesting innovation to me,” she added.

Clark gets it, Abraham and Ben Yehuda said. “Our goal is to transform Israel from the Startup Nation to the Development Startup Nation by encouraging and empowering young international development players and entrepreneurs from around the world to get on board,” they said. “We expect amazing ideas to come out of ID2 and to move the entrepreneurship for development agenda forward into real action.”

door David Shamah


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “De volgende stap!”

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Former NZ PM Helen Clark ‘blown away’ by Israeli ingenuity – ID2, where 70 innovative thinkers convene to brainstorm, will produce the next generation of great ideas, organizers say; door David Shamah [lezen]

2 gedachtes over “Oud-premier van N-Z Helen Clark van haar sokken geblazen door het Israëlische vernuft

  1. Ja maar, op jouw eindtijd gaan wij niet op wachten zelle navi2!

   Volgens de huidige wetenschap duurt dat nog zeker ca. 4 miljard jaren vooraleer de zon uit elkaar spat en de aarde meeneemt.

   Wikipedia:
   1. De moderne mens kwam als cro-magnonmens circa 40.000 jaar geleden naar Europa.
   cro

   2. Göbekli Tepe, oudste stad in Turkije 12.000 jaar geleden
   teki

   3. 5775 jaar geleden: het heelal en de wereld ontstaan volgens de Joodse kalender:

   adam

   4. 1951: De eerste videorecorder

   video

   5. Eindttijd van de aarde: 4 miljard jaren

   end
   Over ruim vier miljard jaar zwelt de Zon op tot een rode reus, waarbij de temperatuur op de Aarde oploopt tot 2000 K (1727 °C): de Aarde zal dan in essentie een bol vloeibare lava zijn geworden waarop leven onmogelijk is. Er is een kans dat de Zon de Aarde bovendien verzwelgt
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Einde_van_de_wereld

   Tussentijds kan er natuurlijk nog veel gebeuren. 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.