Israël tekent met Jordanië 500 miljoen dollar handelsakkoord voor levering van aardgas

tamar-gasveld2Israëlisch boorplatform aan het werk in het aardgasveld Tamar ongeveer 90 kilometers ten westen van de havenstad Haïfa voor de kust van Israël in de Middellandse Zee. Het boren naar aardgas in Tamar 1 begon in november 2008 en er werd geboord tot op een diepte van 4.900 meters waarna op 17 januari 2009 het bericht kwam van de ontdekking van een groot gasveld. 

Israëlische en Jordaanse functionarissen hebben op woensdag 19 februari een akkoord ondertekend ter waarde van een half miljard dollars waaronder Israël aardgas zal leveren aan het Hasjemitische koninkrijk van het Tamar aardgasveld in de Middellandse Zee.

De levering zal aanvatten in 2016 en blijven doorgaan gedurende een periode van 15 jaar. Uiteindelijk, echter, kan het handelsakkoord worden uitgebreid tot een 30 miljard dollar mammoet partnerschap, waarbij Israël de belangrijkste leverancier zou worden van Jordanië’s gasbehoeften, berichtte het Israëlische Channel 2 News.

Daarin wordt ook gezegd dat een belangrijke makelaar van het akkoord Amos J. Hochstein was, de Amerikaanse plaatsvervangend adjunct-staatssecretaris voor energie-diplomatie, een kind van de Israëlische ouders, die 14 bezoeken aan Jordanië heeft gebracht om te helpen de weg vrijmaken voor de overeenkomst. Het tv-bericht zei dat ook de Israëlische president Shimon Peres geholpen heeft om het akkoord tot stand te brengen.

Onder de overeenkomst zal Tamar 66 miljard kubieke meter aargas leveren aan het Jordaanse bedrijf Arab Potash en haar dochteronderneming Jordan Bromeni aan hun faciliteiten in de buurt van de Dode Zee, volgens een verklaring van het in Texas gevestigde Noble Energy, dat 36 procent van Tamarveld bezit.

blowupDe Jordaniërs wendden zich tot Israël omdat hun levering van aardgas uit Egypte werd gestopt door herhaalde terreuraanslagen op de gasleiding die vanuit Egypte via het Sinaïgebied naar Jordanië loopt volgens het TV-bericht (plaatje rechts.)

Israël besloot vorig jaar om tot 40 procent van de offshore gas vondsten van het land te exporteren. Jordanië is het eerst land buiten Israël dat aldus Israëlisch aardgas zal toegeleverd worden.

In maart 2013, begon Israël pompen aardgas uit het gasveldreservoir van Tamar – dat ontdekt werd in 2009 en op ongeveer 90 kilometer (56 mijl) ten westen van Haifa ligt – dat naar schatting 8,5 triljoen kubieke voet aardgas bevat. Naast Tamar werd in 2010 een nog groter reservoir ontdekt, Leviathan – dat een geschatte voorraad heeft van 16 à 18 triljoen kubieke voet aardgas heeft – en ontdekt werd op 130 kilometer (81 mijl) ten westen van Haifa. Het zal naar verwachting operationeel zijn in 2016.

De beslissing over de export van gas is gegroeid uit de conclusies gepubliceerd door de Tzemach commissie onder leiding van de voormalige minister voor Water en Energie directeur-generaal Shaul Tzemach. Het comité, opgericht eind 2011, had Israël opgeroepen om de eerste 450 billioen kubieke meter voor zichzelf te houden voor huishoudelijk gebruik en de export toe te laten van maximaal de helft van de extra ontgonnen bewezen reserves.

Israël onderzoekt ook de mogelijke uitvoer van gas naar Turkije, berichtte de televisie op woensdag, ondanks de huidige gespannen relaties tussen Jeruzalem en Ankara. “Deze overeenkomst zal de weg vrijmaken voor een extra export projecten die de regionale samenwerking kan verbeteren, alsmede aanvullende voorziening van de binnenlandse markt en een betere voorzieningszekerheid door de ontwikkeling van extra reservoirs en infrastructuur,” zei Lawson Freeman, Noble’s vice-president voor het Oostelijk Mediterranee gebied.

gasisraelAardgasvelden voor de Israëlische kust in de Middellandse zee. Na de bekendmaking van de ontdekking van aardgas in 2009 in het Tamar gasveld ontstond er een dispuut met Libanon. Onder impuls van enkele leiders van de terreurgroep Hezbollah werden opeens de grenzen betwist en dus ook van wie het aardgasveld zou zijn. Hezbollah dreigde zelfs met aanslagen tegen de boorinstallaties maar Israël dreigde terug. Echter, in augustus 2010 zag Libanon in de Verenigde Naties officieel af van zijn vermeende aanspraken.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Israel-Jordan sign $500 million natural gas deal – Accord may grow into $30-billion partnership for Israel to become Jordan’s main supplier; deal with Turkey also possible [lezen]
 2. Ynet News:
  ♦ Israel’s Tamar gas field sign $500 million gas supply deal with Jordan – Tamar partners sign 15-year deal with Jordanian companies; under agreement, Tamar to supply 66 billion cubic feet of natural gas [lezen]
  ♦ Israel takes step towards becoming a gas exporter – Australian leader in liquefied natural gas agrees to buy 25% of Leviathan gas field, tilting Israel’s decision on method of gas export away from pipeline option [lezen]

2 gedachtes over “Israël tekent met Jordanië 500 miljoen dollar handelsakkoord voor levering van aardgas

  1. Hoewel de Jordaanse autoriteiten officieel dit handelsakkoord met Israël ontkennen en in het beste geval spreken van een overeenkomst met de ‘Zionistische Entiteit’. Raar maar waar.

   Like

Reacties zijn gesloten.