Leuke animatievideo: Wie of wat vertegenwoordigt Mahmoud Abbas behalve zichzelf?


“We’ve got a peace partner!”

Leuke animatievideo die terecht de vraag stelt:
“Wie of wat vertegenwoordigt Mahmoud Abbas?”

De laatste parlementsverkiezingen van 25 januari 2006 in de Palestijnse Autoriteit werden zowel in Gaza als op de Westelijke Jordaanoever gewonnen door Hamas. Ismail Haniyeh van Hamas werd de nieuwe premier van de PA en Mahmoud Abbas die sinds januari 2005 president was, bleef voorlopig in die functie op post tot er nieuwe presidentsverkiezingen zouden gehouden worden in januari 2009.

Echter, enkele maanden later ontplofte de bom. Mahmoud Abbas weigerde Hamas de Palestijnse gebieden te laten besturen en verving Haniyeh door Salam Fayyad (sinds april 2013 is dat Dr. Rami Hamdallah) en weigerde om parlements- en presidentsverkiezingen uit te schrijven. Rellen braken uit in de Gazastrook en in juni 2007 werd de top van Al Fatah, Abbas’ partij, met geweld uit de Strook verdreven. Sindsdien regeert Hamas autonoom over West-Palestina (=Gaza) en Al Fatah over Oost-Palestina (West Bank).

Intussen is president Abbas begonnen aan zijn 10de jaar van zijn presidentiële ambtstermijn waarvoor hij enkel vier jaar was verkozen. Wie vertegenwoordigt Abbas dan nog? Niét de Palestijnen in Gaza die uit de vredesbesprekingen worden gehouden omdat daar Hamas de baas is en enkel via de gewapende strijd Israël wil vernietigen. Hij vertegenwoordigt ook niét de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever want zijn ambtstermijn als president is reeds meer dan vijf jaar geleden verlopen en de laatste parlementsverkiezingen zijn meer dan negen jaar oud.

De vraag die rest luidt dan logischerwijze: wat is een vredesakkoord waard tussen de Palestijnen en Israël als dat straks eventueel door Mahmoud Abbas zou getekend worden die daar de facto helemaal geen mandaat van het volk voor heeft gekregen? Antwoord: nulkommanul.

haniyeh-abbasGaza, februari 2007, iets meer dan een jaar na de laatste parlementsverkiezingen van 25 januari 2006 in de Palestijnse Autoriteit die zowel in Gaza als op de Westelijke Jordaanoever werden gewonnen door Hamas. Ismail Haniyeh (l.) van Hamas werd de nieuwe premier van de PA en Mahmoud Abbas (r.) die sinds januari 2005 president was, bleef voorlopig in die functie op post tot er nieuwe presidentsverkiezingen zouden gehouden worden in januari 2009.

Een gedachte over “Leuke animatievideo: Wie of wat vertegenwoordigt Mahmoud Abbas behalve zichzelf?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.