Op 17 februari 1948 besloot de Arabische Liga om ca 900.000 Joden uit hun landen te verdrijven

ezra6

Op 14 juli 2013 werd, op het initiatief van het Israëlische parlementslid Shimon Ohayon (Likoed/Beiteinu), door het Wetgevend Comité in de Knesset een wetsvoorstel ingediend om voortaan de datum van 17 februari uit te kiezen als dag van nationale herdenking van het Arabische plan om de Joden uit hun geboortelanden in de Arabische wereld te verdrijven, evenals uit Turkije, Iran en uit de hoofdstad Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Echter, op maandag 5 februari 2014 stelde de Knesset voor om die dag van herdenking te plaatsen op 30 november.

De vergeten vluchtelingen jews-nyt-1948gOp 16 mei 1948 blokletterde The New York Times (hierboven): “Joden in groot gevaar in alle moslimlanden” en “Negenhonderdduizend in Afrika en Azië geconfronteerd met de wraak van hun vijanden.” Dat was geen loze waarschuwing. Even voordien, op 17 februari 1948 had de Arabische Liga besloten dat al hun aangesloten lidstaten de in hun landen wonende Joden zouden sanctioneren om zich te wreken voor de nakende onafhankelijkheid van de Joodse staat Israël.

Resolutie 181 van de Verenigde Naties, het verdeelplan dat een tweestatenoplossing voor het conflict voorzag, een Joodse en een Arabische die zij-aan-zij in vrede en veiligheid naast elkaar zouden bestaan (nagenoeg hetzelfde plan als het huidige van John Kerry!).

Dat Verdeelplan verdeelde het westelijke deel van het voormalige Brits Mandaat voor Palestina tussen Joden en Arabieren. Het nochtans aan de Joden toegezegde oostelijke deel werd eerder door de Britten weggeschonken aan wat thans Jordanië heet. Binnen de VN werd het Vereelplan met een meerderheid aan stemmen goedgekeurd maar verworpen door de Arabische Liga. In september 1967 zal de Arabische Liga in Khartoem daar nog de “Drie Grote Neen’s” aan toevoegen: ‘Geen vrede met Israël, geen onderhandelingen en geen erkenning.’

Op 24 november 1947, amper vijf dagen vóór de stemming over het VN-verdeelplan zou plaatsvinden en goedgekeurd worden, vaardigde Dr. Muhamed Hussein Heykal Pasha, vertegenwoordiger voor Egypte aan de Verenigde Naties,  reeds sancties uit voor het ca. 1 miljoen Arabische Joden [lees hier het VN-document – PDF-file]:

“De voorgestelde oplossing zou een miljoen Joden in de islamitische landen in gevaar kunnen brengen. De verdeling van Palestina zou in die landen een antisemitisme kunnen creëeren dat nog moeilijker uit te roeien is dan dat van het nazisme. Als de VN besluit om Palestina te verdelen, is het misschien verantwoordelijk voor de moord op een groot aantal Joden.”

[Orig;: “The proposed solution might endanger a million Jews living in the Muslim countries. Partition of Palestine might create in those countries an anti-Semitism even more difficult to root out than that of Nazism. If the UN decides to partition Palestine, it might be responsible for the massacre of a large number of Jews.”]

un-doc2c

“Als een Joodse staat wordt opgericht… zullen rellen uitbreken in Palestina, [en] zullen die zich verspreiden over alle Arabische staten, [en leiden] tot een oorlog tussen twee rassen.”

“Als Arabisch bloed wordt vergoten in Palestina, zal noodzakelijkerwijze elders in de Arabische wereld Joods bloed elders worden vergoten .”

un-doc2b

[Orig.: “If a Jewish state were established … riots would break out in Palestine, [and] would spread through all the Arab states, [leading] to a war between two races. If Arab blood is shed in Palestine, Jewish blood will necessarily be shod elsewhere in the Arab world.”]

triganoDe Arabische landen vielen de dag nadat Israël de onafhankelijkheid had uitgeroepen onmiddelijk de Joodse staat binnen. Secretaris-generaal van de Arabische Liga Azzam Pasha, kondigde in 1948 in volle Arabisch-Israëlische oorlog aan:

“Dit wordt een uitroeiingsoorlog en een slachting [onder de Joden], die groter zal zijn dan tijdens de Mongoolse slachtingen en de Kruistochten.”

Het verhaal is bekend, tenminste toch onder de Joden, want de rest van de wereld negeert deze Joodse exodus van toen. In de volgende decennia tot begin jaren 1970 zullen ca. 900.000 Arabische Joden gedwongen het hazepad kiezen. Ruim tweederden van hen zullen een onderdak vinden in de kersverse Joodse staat die op 14 mei 1948 de onafhankelijkheid had uitgeroepen. De meesten van hen met achterlaten van al hun hebben en houden waarvoor ze nooit enige compensatie van hun Arabische heersers hebben ontvangen.

Opmerkelijk is het feit dat een veel groter aantal Arabische Joden moest vluchten vergeleken met het aantal Arabieren dat in omgekeerde richting de Joodse staat ontvluchtte. Tussen 1947 en 1948 vluchtten, al naar gelang de bronnen, tussen 583.121 en 609.071 Arabieren het Brits Mandaat Palestina. Tijdens Israël’s onafhankelijksoorlog verloor Israël het gebied op de Westelijke Jordaanoever en haar hoofdstad Jeruzalem dat door de Arabische legers werd bezet en etnisch gezuiverd werd van Joden.

Negentien jaar lang (tot aan de Zesdaagse Oorlog van juni 1967) was Jeruzalem en de West Bank Judenrein verklaard.

refugees4V.N. complot: 172 resoluties over Palestijnse vluchtelingen; ZERO resoluties over de Joodse [bron]


Met dank aan R. R. voor de hint.

Bronnen:

 1. The Jewish Press:
  ♦ ‘National Day of Commemoration for the Jewish Refugees from Arab Lands’ Passes First Reading “The Silence is Ending” proclaims MK Dr. Shimon Ohayon after the passing of the first reading of a law to create a National Day of Commemoration for the Jewish Refugees from Arab Lands [lezen]
 2. Philosémitisme:
  ♦ Le 17 février 1948 la Ligue Arabe a décidé que ses Etats-membres sanctionnent leurs populations Juives [lezen]
 3. Véronique Chemla Blog:
  ♦ « La fin du judaïsme en terres d’islam » sous la direction de Shmuel Trigano [lezen]
 4. The Jerusalem Post:
  ♦ Ministers approve day honoring Jewish refugees of Arab states – Knesset committee passes bill proclaiming February 17 “national day of commemoration for Jewish refugees of Arab countries”; door Lahav Harkov [lezen]
  ♦ November is the cruellest month – To paraphrase TS Eliot, November was always a bad month for Jewish citizens of Arab states – and never more so than in the 1940s. Three popular myths surround the 870,000 Jews who left Arab countries. The first is that they departed of their own free will. Second, if they did flee as refugees, it was because Arab states lashed out spontaneously against their Jewish citizens like a bull to a red rag ( and who could blame them?) . Third, the Arab states took revenge on their Jews for the plight of Arabs driven out of Palestine; door Lyn Julius [lezen]
 5. Middle East Facts:
  ♦ Refugees forever? – The Forgotten Exodus – On the eve of Israel’s War of Independence, there were nearly 900,000 Jews living in communities throughout the Arab world, some of which were the oldest in the Diaspora, dating back 2,600 years [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Alles over de vlucht van de Arabische Joden op deze blog in de rubriek “Joodse nakba” (32 artikelen) [lezen]

3 gedachtes over “Op 17 februari 1948 besloot de Arabische Liga om ca 900.000 Joden uit hun landen te verdrijven

 1. Naar mijn mening zit er een klein foutje in het artikel.
  Namelijk het gros van de Arabieren dat uit Israel vluchtte verdween was te kennen gegeven dat ze na de oorlog weer terug konden keren als de Joodse staat vernietigt zou zijn.
  Dat waren dus geen vluchtelingen maar opportunisten die de strijd vanaf de zijlijn wilden aanzien en bij terugkomst de winst (Joodse goederen en dergelijke) op te eisen.

  Like

 2. @Eigenlijk zou dat al een reden zijn om de boel weer te koloniseren. (Kan de olieprijs meteen ook omlaag…)

  Tenzij dat Israël daarna de Europese Unie zou boycotten en geen olie meer uitvoeren naar Europa. Dat zou pas wat zijn 🙂

  Like

 3. Het is ook wel weer typisch zoals er vanuit de arabische wereld nog steeds gedacht wordt:

  Als het Westen x-y-z doen dan komen er rellen, branden, moorden etc en dat hebben jullie dan zelf veroorzaakt.

  Waarom het Westen als dhjimmie-knipschaar dat zonder protesteren accepteert.

  Het zal nooit iets worden in de gehele Arabische wereld zolang zij niet in staat zullen zijn om een stuk gezond zelfreflectie te kweken.

  Eigenlijk zou dat al een reden zijn om de boel weer te koloniseren. (Kan de olieprijs meteen ook omlaag…)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.