Oververmoeide Midden-Oosten correspondenten kopiëren elkaars clichés als het over Israël gaat

mediabias4aDe internationale media is er graag bij telkens wanneer de ‘verdrukte’ Palestijnen in actie komen tegen de Joodse staat. En ja, als er dan niks gebeurd, kunnen ze het nog altijd zèlf in scène zetten, niewaar? Tenslotte wordt er in het Westen grof geld verdiend aan dergelijke beelden en wie vraagt (èn betaalt), die krijgt. Dat is nu eenmaal de wet van vraag en aanbod. Hoewel, amper een paar dozijn kilometers verder ligt de grens met Syrië. Daar zouden nochtans genoeg interessante originele en zéér bloederige kiekjes te nemen zijn. Maar ja, wie in het Westen interesseert het… als er geen Joden in dat verhaal betrokken zijn? Geen kat die daar dan ook maar één cent voor betaalt… 😦

Laatst bijgewerkt: maandag, 17 februari 2014 om 12u18'

Het moet voor iedereen duidelijk zijn die geïnteresseerd is in nieuws van het Midden-Oosten, dat de correspondenten die werken voor AP, AFP, BBC [èn Belga en het ANP !] en The New York Times, enorm overwerkt moeten zijn en onder immense druk staan om de productiviteit te verhogen.

bethemedia2Deze veronderstelling is gebaseerd op de observatie dat veel van hun artikelen bulken van geleende en afgezaagde uitdrukkingen en zinnen, terwijl ze verder weinig moeite doen om de echtheid of de geldigheid te controleren van hun uitspraken mbt de situatie die wordt beschreven.

Onder deze vaak herhaalde zinnen zijn zaken zoals “de Israëlische nederzettingen” die “illegaal worden geacht door het internationale recht” en het gekende “bezette Palestijnse gebieden” en het afgezaagde “schending van de Palestijnse rechten.”

De schrijvers lijken echt geen voldoende tijd te hebben om zich af te vragen “Wie heeft ooit gezegd dat het illegaal is voor Joden om in de omgeving van hun heiligste stad te wonen?” en “Was dit land ooit eigendom van of werd gecontroleerd door Palestijnse Arabieren?” en “Worden hun burgerrechten daadwerkelijk geschonden en waarom is dat zo?”

Toen ik meer dan 40 jaar geleden een basis cursus journalistiek volgde aan de universiteit, was een van de eerste dingen die ik leerde het belang van het doorlichten van de bron, en de echtheid en geldigheid controleren van de informatie die in het artikel wordt gebruikt.Ik was gewaarschuwd dat slechts één artikel met desinformatie de geloofwaardigheid en reputatie van een ervaren journalist kan vernietigen.

Maar deze fundamentele hoofdregel van de journalistiek lijkt niet relevant te zijn aan de hedendaagse Midden-Oosten correspondenten. Het lijkt volstrekt acceptabel om deze subjectieve, afgezaagde zinnen doorlopend te hanteren ongeacht hun juistheid of niet. Midden-Oosten correspondenten moeten zo overwerkt zijn dat ze niet kunnen worden lastig gevallen met zo’n schijnbaar triviale informatie.

Schrijvers moeten zich realiseren dat de productiviteit nutteloos is zonder verantwoording. Een schrijver kan productief zijn, maar als zijn artikelen ongeloofwaardig zijn, zullen ze hem nooit een Pulitzer Prijs opleveren, behalve misschien in de vreemde en verwrongen wereld van de Midden-Oosten journalistiek, waar andere normen van toepassing te zijn. Standaard en geaccepteerde regels van de journalistiek moet worden toegepast in een gekruiste situationele en op onpartijdige wijze, en niet selectief wroden toegepast volgens de voorkeuren en gemakzucht van de schrijver.

media_bias2“Allez Mohammed, probeer het nog eens een keertje, want het staat er weer niet goed op. Gooi nog eens een steentje op naar die rot-Zionisten, maar gooi niet op mijn hoofd hé!”

Dus als een schrijver besluit de volgende uitdrukking in te voegen “Israëlische nederzettingen, die illegaal worden geacht door het internationale recht,” dient hij zich eerst eerst af te vragen: “Welk internationaal recht wordt geschonden, waarin juristen of een rechtbank besloten dat het illegaal was, was deze beslissing definitief en bindend, of zijn er legitieme alternatieve meningen die twijfels opwerpen over die beslissing?” Dit zijn vragen die zouden gesteld moeten worden door elke betrokken schrijver en redacteur met zin voor verantwoordelijkheid evenals productiviteit.

Ook wanneer een schrijver gebruik maakt van de vaak herhaalde zin “bezette Palestijnse gebieden,” zou hij de betekenis van elk van deze woorden moeten begrijpen die leugenachtige connotaties kunnen hebben. De schrijver moet zich afvragen “Wie wordt beschouwd als een Palestijn, en die daadwerkelijk land in eigendom had, beheerde of bezette voor 1948 en tussen 1949 en 1967, waarom is het land nog steeds een gebied met een ontbrekende definitieve status, waarom zouden Arabieren meer recht hebben om zich op dit land te vestigen dan de Joden, waarom zouden Joden worden uitgesloten van oprichting van gemeenschappen in dit land?”

israelmapaWanneer een correspondent spreekt van “het overtreden van de Palestijnse rechten,” toont hij openlijk zijn vooringenomenheid en onwetendheid. Als hij een beetje tijd en moeite zou besteden aan reizen doorheen Israël, dan zou hij zien dat Arabieren zich vrijelijk mengen onder de Israëliërs in de meeste vervoers-, recreatieve, commerciële en zorginstellingen, zonder duidelijke discriminatie of zorg voor hun persoonlijke veiligheid. Schrijvers moeten zich meer zorgen maken over de burgerrechten van Israëli’s die behoefte hebben aan gewapende bewakers, zware metalen hekken en betonnen muren aan elke school en winkelcentrum om de inspanningen van de Arabische terroristen te dwarsbomen die staan te popelen om schade toe te brengen aan de burgerbevolking.

De rechten van de Israëli’s om in veiligheid te leven worden misbruikt wanneer ze lijden onder de vernederingen, kosten en ongemakken van het verdragen van uitgebreide veiligheidsmaatregelen om hun kinderen te beschermen tegen schade. Hoewel het misschien zo kan zijn dat de Israëlische veiligheidstroepen die in Judea en Samaria hard procedures ten aanzien van de burgerbevolking hebben gebruikt, waren de gemelde incidenten meestal tijdens veiligheidsoperaties toen soldaten nodig waren om de operationele procedures te volgen om de integriteit van de werking en hun eigen veiligheid te garanderen. Van zodra de Arabische terroristen ermee ophouden zich te verstoppen onder de burgerbevolking en ophouden met hun inspanningen om Joden te doden, dan zullen deze betreurenswaardige incidenten niet meer voorkomen.

Ik kon gemakkelijk hyperlinks geven naar artikelen die antwoorden op de bovenstaande vragen zou bieden, maar als ik dat zou doen zou ik kunnen verweten worden om selectief artikelen uit te kiezen die gunstig voor Israël zijn. In plaats daarvan, zou ik graag de Midden-Oosten correspondenten willen uitdagen om zelf antwoorden te vinden gebruik makende van de o,nderzoeksvaardigheden die ze geleerd hebben in Journalism 101, en vergeten lijken te zijn. Als ze aandringen op het gebruik van bevooroordeelde, afgezaagde zinnen in hun artikelen, moeten ze op zijn minst ondersteunend bewijs meeleveren van hun doorgelichte bronnen. Meer dan waarschijnlijk, zullen zij door hun onderzoek te voorzien van bewijs tot het tegendeel uitkomen.

door Israel Zwick

Israel Zwick holds advanced degrees in biology and psychology but often writes on topics of Jewish interest. Though he lives in New York, he has children and grandchildren in Israel.

Groetjes van Pallywood,
de Palestijnse leugenfabriek voor u alle dagen aan het werk de klok rond

mediabias


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Middle East Correspondents Are Under Intense Pressure – The pressure and overwork must be the reason they don’t provide supportive evidence from vetted sources; door Israel Zwick [lezen]

3 gedachtes over “Oververmoeide Midden-Oosten correspondenten kopiëren elkaars clichés als het over Israël gaat

 1. Het eerste slachtoffer van ieder conflict is de waarheid!

  Zoveel voor de “integriteit & vakmanschap v.d. Journalist” (de enkele uitzondering daargelaten), die steeds hoog van de toren blaast dat “de wereld recht heeft op informatie” en dat hij/zij dan de aangewezen persoon is om die te verzorgen.

  Het begint al pijnlijk te worden om de nieuws & duidingsprogramma’s met ‘bezorgde journalisten te zien met hun gejammer over de slachtingen in Syrie.

  Als het niet over programma vulling zou gaan, zou dit onderwerp helemaal niet ter sprake komen, daar er toch niets aan wordt gedaan………behalve als het een onderwerp tegen Israel & voor “”Palestina”” betreft, want dan schiet ook de ‘bezorgde politiek meteen in gang!

  Tenslotte moet het “lot van de arme Palestijnen & hun rechten” hoog op de politiek (in)correcte agenda blijven, daar er ook Joden bij betrokken zijn en dát dan weer geld oplevert voor nieuwe “duidingsprogramma’s & orienterings missies waar dan weer journalisten & politieke delegaties op af worden gestuurd om deze situatie dringend te verbeteren.

  En zo wordt het rad van fortuin draaiend gehouden. En de arme Syriers? WHO CARES?

  Like

 2. Quote: Ik was gewaarschuwd dat slechts één artikel met desinformatie de geloofwaardigheid en reputatie van een ervaren journalist kan vernietigen.

  Ik ben zelf een zeer kritisch lezer van de media en ben ervan overtuigd dat de hele media (op een enkeling na) totaal ongeloofwaardig is.
  Bij de media geldt ook dat als een leugen maar genoeg herhaald word het vanzelf de waarheid word.

  Like

 3. Zijn die journalisten oververmoeid of zijn ze gewoon aards lui geworden?!
  er is een journalistencafe in Jerusalem waar al dat tuig bij elkaar komt en overlegt wie en wie welk verhaal nu weer gaat ophangen. Er zijn te veel journalisten en die moeten allemaal per regel betaald worden of per item.
  En dan verzinnen ze maar weer wat of ze zoeken gedonder op of ze zuigen maar weer iets uit hun oververmoeide (lees: luie) grote duim…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.