Egyptisch antisemitisch toneelstuk: Mossad zit achter de Arabische Lente +video

Een antisemitisch toneelstuk “De Spion“, werd op 31 januari 2014 uitgezonden op het Egyptische zendstation Al-Hayat TV. De acteurs brengen een reeks van clichées en stereotiepe uitspraken over Joden en portretteren hoe agenten van de Israëlische geheime dienst de Mossad “een grote spionage operatie plannen om verdeeldheid te zaaien” in de hele Arabische wereld.

Op het toneel is een reeks als religieuze Joden verkleedde Egyptische acteurs te zien die vergaderen in een synagoge tussen de gekende wit-blauwe Israëlische vlaggen. De Mossadagenten luisteren naar een Israëlisch jongetje Elisha die het liedje Enta Omri zingt, een populair Egyptische liedje uit 1965 van de destijds razend populaire Egyptische zangeres Umm Kulthum.

controlEen vrouwelijke Mossad agente hierover: “Benjamin, denk jij dat de Egyptenaren dit melodietje van ons hebben gestolen, of was het net andersom?”

Waarop Benjamin III antwoordt: “Zij hebben het van ons gestolen natuurlijk, net zoals zij de pyramiden en de sfinks ook van ons hebben gestolen. Ons perspectief is eenvoudig en nederig. [..] Al wat we willen is om de hele wereld te controleren. Lang leve Israël!”

De mannelijke Mossad agenten heten toevallig allemaal Benjamin naar de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe. Samen beraden zij zich over hoe ze de hele wereld kunnen veroveren, te beginnen uiteraard bij de Arabische wereld.

Pure antisemitische onzin natuurlijk, en opvallend: anti-Zionisme, antisemitisme en anti-Israëlisme in één en dezelfde adem. Maar het publiek vermaakt zich uitstekend en proest het uit bij elke aangebrande grap.

De samenzwering om de wereld te veroveren in volle gang
play-anti

Benjamin III: “Wij bereiden een grote spionage operatie voor om verdeeldheid te zaaien en we willen niet dat iemand daar iets over weet, noch het doel noch de plaats kent,” er veelzeggend aan toevoegend: “In Egypte, als G-d het wil, en het doel is de hele Arabische wereld.” Benjamin II vervolgt: “Op dit ogenblik zijn ze bezig op het Tahrir Plein (van Caïro), maar weldra zal het zich overal verspreiden. Tenslotte vraagt het Egyptische volk om verandering…”


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ Egyptian play suggests Mossad behind Arab Spring – “The Spy,” aired on the Al-Hayat TV channel, implies that Israel’s Intelligence Agency, Mossad, is behind the Arab unrest; door Ariel Ben Solomon [lezen]
 2. Memri TV:
  ♦ Report #4153 – Antisemitic Egyptian Play on TV: Mossad Agents behind Arab Spring – Al-Hayat (Egypt) – January 31, 2014 [lezen]

3 gedachtes over “Egyptisch antisemitisch toneelstuk: Mossad zit achter de Arabische Lente +video

 1. Worden die mensen nooit moe van zichzelf met hun tot treurens toe herhalende ‘kunst & humor’?

  Like

 2. Het is overigens iedere keer hetzelfde met dit soort ‘satire’. Er worden altijd orthodoxe Joden getoond die dit soort complotten in elkaar draaien.

  Blijkbaar hebben ze in de moslim/arabische wereld geen moeite met het naadloos in elkaar over laten gaan van antisemitisme en antizionisme.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.