Palestijnen niet meer populair in Tsjechië na ontdekking wapensarsenaal in ambassade [Mojmir Kallus]

palestinian-embassy1 januari 2014: Palestijnse ambassadeur komt om het leven tijdens een explosie (op de achtergrond de ambassade)

Het nieuwe jaar is voor de Palestijnen in Tsjechië niet echt goed begonnen. Op 1 januari explodeerde in het nieuwe gebouw van de Palestijnse vertegenwoordiging in Praag onder onopgehelderde omstandigheden een bom. De in oktober aangestelde ambassadeur Mohammad Jamal al-Jamal (plaatje rechts) kwam daarbij om het leven. De daaropvolgende verklaringen van Palestijnse zijde hebben de aandacht in het begin door de publieke wereldopinie snel veranderd in wantrouwen.

Palestijns ambassadeur Mohammad Jamal al-JamalDe woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Ramallah op de “Westelijke Jordaanoever” had bekendgemaakt dat het ongeluk gebeurd zou zijn toen de ambassadeur een kluis wilde openen die 25 jaar lang niet gebruikt zou zijn. De Palestijnse functionaris in Praag, die goed van de situatie op de hoogte is, had echter dezelfde dag nog verklaard dat de kluis iedere dag gebruikt werd. De dochter van de overledene was er van overtuigd dat haar vader het slachtoffer was geworden van een aanslag.

Maar dit waren slechts cosmetische schoonheidsfoutjes vergeleken met datgene dat daarna kwam. Omdat het nieuwe gebouw nog niet officieel in gebruik was genomen en daarom nog niet als buitenlands territorium gold, kon de Tsjechische politie ter plaatse een desbetreffend onderzoek uitvoeren. Daaruit bleek dat zich in het gebouw onaangemelde, dus illegale, wapens bevonden.

Over het aantal en de soort wapens deden in de Tsjechische media onmiddellijk wilde speculaties de ronde. Intussen staat vast dat het om minstens acht pistolen en vier automatische geweren ging. De Tsjechische zijde stelde een overtreding van het Verdrag van Wenen over diplomatieke betrekkingen vast en eiste een duidelijk antwoord van de Palestijnse autoriteit.

Geschenken voor de PLO
Het Palestijnse antwoord bevestigde echter alleen maar wat inmiddels ook de gemiddelde burger, die zich niet elke dag met het Midden-Oosten en geschiedenis bezighoudt, vermoedde. De wapens zouden nog uit de tijd van het oude communistische regime stammen en werden door de communisten als geschenk aan de “Palestijnse Bevrijdingsorganisatie” PLO gegeven.

Dat volstaat om het geheel te kunnen plaatsen. Een interessante aanvulling vormde een artikel op de nieuwssite “Ceska Pozice”, waarin de secretaris-generaal van Fatah, Faruk Kadumi, werd geciteerd, hoe hij terugkeek op de “goede oude tijd” in de betrekkingen met Tsjecho-Slowakije. De voormalige communistische president Gustav Husák zou zijn goede vriend geweest zijn en met Vasil Bilak, de inmiddels overleden functionaris van de Communistische Partij van Tsjecho-Slowakije (KSČ), zou hij menig aangenaam uurtje hebben doorgebracht. Het is moeilijk om een meer gehate naam in Tsjechië te noemen. Bilak staat bekend als een van de vijf volksverraders die kort voor de Sovjet-Russische invasie in Tsjecho-Slowakije in augustus 1968 de “uitnodigingsbrief” geschreven en om de “broederlijke hulp” van de Sovjet-Russische tanks verzocht hadden.

Demonstratie tegen Palestijnse aanwezigheid
Met zulke herinneringen is het geen wonder dat door de publieke opinie al spoedig de vraag werd gesteld waarom er in Praag eigenlijk een Palestijnse “ambassade” is, terwijl de staat Palestina niet erkend wordt. De Tsjechische Republiek was, zoals bekend, het enige land in Europa dat in november 2012 tegen de VN-resolutie betreffende de opwaardering van de status van de Palestijnse autoriteit bij de VN had gestemd. Het enige antwoord luidt dat het om een overblijfsel uit de communistische tijd gaat. Tsjecho-slowakije had Palestina al in het jaar 1988 op grond van de eenzijdige verklaring van Yasser Arafat in Algerije erkend en sindsdien bestaat er in Praag een fenomeen dat officieel moeilijk te definiëren is. Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken vermijdt zorgvuldig iedere definitie en voor zover mogelijk spreekt het over deze entiteit alleen in bijvoeglijke naamwoorden zoals “Palestijns”. Een definitief standpunt van het ministerie van Buitenlandse Zaken is na afsluiting van alle onderzoek te verwachten.

Tsjechische burgers hebben intussen op hun eigen manier het woord genomen. Voor het gebouw in het Praagse stadsdeel Suchdol werd een demonstratie tegen de aanwezigheid van de Palestijnen gehouden, waarop spandoeken te zien waren met teksten zoals “We hebben genoeg van de bommen” en “We willen rust voor onze kinderen”. De burgemeester van Suchdol heeft officieel de verhuizing van de vertegenwoordiging naar een veilige plaats geëist. Op internet ontstond een petitie die heel eenvoudig de afschaffing van de quasi-ambassade eist. Binnen enkele dagen werd deze door meer dan 3000 mensen ondertekend.

Aan de verklaringen van de Palestijnen leek geen einde te komen. Toen door Ramallah de plaatsvervangende minister van buitenlandse Zaken Tajsir Dzjaradat met de verontschuldiging naar Praag kwam, werd hij in de Tsjechische media geïdentificeerd als de trotse vader van de Palestijnse zelfmoordterroriste Hanadi Dzjaradat. Hanadi had zichzelf in oktober 2003 in het restaurant “Maxim” in Haifa opgeblazen en 21 mensen, Joden en Arabieren, mee de dood in gesleurd. Deze omschrijving werd meermaals door de grote privézender TV NOVA herhaald.

Klacht tegen Tsjechische ambassadeur in Israël
En toen kwam uiteindelijk het moment om alles in het juiste licht te plaatsen. De PLO-woordvoerder Saeb Erekat heeft bij de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, Catherine Ashton, een schriftelijke klacht tegen de Tsjechische ambassadeur in Israël, Tomas Pojar, ingediend. Pojar zou de inspanningen van de EU om de vrede en de terugkeer van Israël binnen de grenzen van 1967 te bevorderen, ondermijnen. Motivering: Hij heeft de joodse stad Ariel op de “Westelijke Jordaanoever” bezocht en zelfs met studenten van de universiteit daar gesproken.

Pojar heeft alle kritiek van de hand gewezen met de motivering dat hij tijdens de ontmoeting het standpunt van de EU betreffende het Midden-Oostenconflict heeft uitgelegd en dat hij op geen enkele wijze is afgeweken van de officiële EU-lijn. Bovendien wilde hij kennisnemen van de situatie ter plaatse. Hij was vooral geïnteresseerd geweest in gezamenlijk onderzoek ten gunste van de Arabische bevolking en was onder de indruk van het grote aantal Palestijnse studenten aan de universiteit.

De huidige Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jan Kohout ging achter zijn ambassadeur staan en wees de klacht van Erekat af. Hij bekritiseerde juist dat de Palestijnen zich tot de EU gewend hebben in plaats van tot het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de enige plek is die de verantwoordelijkheid draagt voor de Tsjechische diplomatie.

Het lijkt erop dat de Palestijnen op dit moment weinig kans maken om de Tsjechen met hun argumenten te kunnen overtuigen.

door Mojmir Kallus

in een vertaling door E.J. Bron


Bronnen:

 1. Israel Netz:
  ♦ Tschechien und die Palästinenser – Das neue Jahr hat für die Palästinenser in Tschechien nicht gut angefangen. Am 1. Januar explodierte im neuen Gebäude der palästinensischen Vertretung in Prag unter unklaren Umständen eine Bombe; door Mojmir Kallus [lezen]
  ♦ in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron als “Tsjechië en de “Palestijnen”” [lezen]
 2. The Daily Mail:
  ♦ Palestinian ambassador in Prague killed in explosion at his house [lezen]

3 gedachtes over “Palestijnen niet meer populair in Tsjechië na ontdekking wapensarsenaal in ambassade [Mojmir Kallus]

 1. De Tsjechen zijn nog de enigen in Europa waar waarde normen & proporties blijkbaar nog gelden.

  De rest van Europa is verworden tot een kudde schapen, blind achter Arabische propaganda aanlopend, angstig als ze zijn voor represailles…. OLIE.

  Tsechoslovakije werd door het ‘beschaafde Europa op het Nazi offerblok geplaatst en als het aan dat zelfde ‘beschaafde Europa ligt dan wordt Israel zonder probleem op het Arabische/Moslim offerblok geplaatst.

  Tsjechoslovakije kent zijn pappenheimers en Israel kent ze ook!

  Like

 2. Ambassade van een land dat niet bestaat blijkt depot van terroristen.
  Wees slim en jaag dat tuig het land uit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.