De Joodse exodus uit Frankrijk trekt zich op gang [Michel Gurfinkiel]

french-maraisHet gezellige Joodse kwartier ‘Pletzl’ (la petite place of ‘het pleintje’) in de wijk ‘Le Marais’, die zich uitstrekt over het 3de en het 4de arrondissement van de Franse hoofdstad Parijs. Meer mooie typische plaatjes uit die wijk helemaal onderaan dit artikel.

Op 26 januari werden, wellicht voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, expliciet antisemitische leuzen geroepen tijdens een grootschalige politieke demonstratie in Parijs. Het incident was alleen maar een verdere aanwijzing dat Franse Joden vandaag de dag niet zo veilig zijn als ze een paar jaar geleden waren. Inderdaad, veel Franse Joden zijn tot de conclusie gekomen dat ze geen toekomst in hun land hebben en ze vertrekken naar Israël of naar Noord-Amerika.

De geest van Mohamed Merah spookt doorheen Frankrijk
De geest van Mohamed Merah spookt doorheen Frankrijk

In 2013 hebben meer dan 20.000 mensen zich formeel gewend tot het Joodse Agentschap in Parijs voor de aliyah – de emigratie naar Israël – en meer dan 3000 voerden het emigratieproces nog in hetzelfde jaar uit: twee keer zoveel als in 2012. Frankrijk is nu het eerste land van waaruit de aliyah zal plaats hebben, nog vóór de Verenigde Staten.

Niet minder relevant is de toename van mensen die overwegen om naar Israël te emigreren. In 2012 bezochten in Frankrijk ongeveer zestig mensen de wekelijkse op [het verzoek tot] de aliyah gerichte informatieve workshops. Gedurende 2013 steeg de gemiddelde opkomst tot 150 mensen per week. In december bereikte die een hoogtepunt van 500 mensen per week.

Dergelijke gegevens zijn niet beschikbaar over de Frans-Joodse emigratie naar Noord-Amerika. Er is echter geen twijfel dat die stijgt. Maurizio Molinari schreef onlangs in een artikel, dat gepubliceerd is door de Italiaanse krant ‘La Stampa’:

“Elke zaterdag rond 12:00 uur hoor je op de trottoirs van de Upper West Side dat er Frans wordt gesproken. Het komt van groepen mensen die uit de synagogen in de 75ste’, 78ste en 84ste straat komen, waar elke week steeds meer Franse Joden verschijnen. Het zijn gezinnen met kinderen, jongeren, leerkrachten en leidinggevenden. Het consulaat op Fifth Avenue heeft geen schatting gemaakt van de exacte aantallen van dit fenomeen, maar het neemt zeker toe. In de ‘Manhattan Day School’ geven de leraren de dochter van een gezin een rondleiding, die pas was aangekomen en waarvan de school slechts een paar dagen van tevoren op de hoogte was gesteld”.

Trouwens, de niet-Joodse Fransen overwegen ook om te gaan emigreren. Volgens recente peilingen zegt tot een derde van de Fransen als geheel en de helft van de Franse jongeren, dat ze klaar staan om definitief naar het buitenland te vertrekken. Een reden is de economische malaise – 11% van de gehele Franse beroepsbevolking en 25 % van de Franse beroepsbevolking onder de 25 jaar is werkloos – samen met het gevoel dat actieve personen het niet kunnen redden in de harde en overbelaste Franse maatschappij. Een andere reden is de bezorgdheid over de niet-Europese immigratie en de geleidelijke uitholling van het nationale karakter van Frankrijk en van de nationale cultuur. Natuurlijk, hoe meer de Fransen in het algemeen er over denken om te gaan emigreren, of om in het buitenland te gaan werken, des te meer zullen Joden waarschijnlijk hetzelfde gaan doen.

Hoe ver zal dit gaan? Is dit het begin van een nieuwe massale migratie binnen de Joodse wereld, twintig jaar na de massale migratie van de meeste Joden uit de voormalige Sovjet-Unie naar Israël, West-Europa en Noord-Amerika? Zullen de Franse Joden Israël en het Amerikaanse Jodendom van karakter doen veranderen op de manier zoals de Sovjet-Joden dat deden?

Er wordt in het algemeen aangenomen, omdat er geen door de overheid gesponsorde of gecontroleerde volkstelling naar religieuze zaken, in welke vorm dan ook, plaatsvindt, dat er momenteel ongeveer een half miljoen joden in Frankrijk wonen. Sinds de val van de Sovjet- Unie in 1991 is de Frans-Joodse gemeenschap nu de op twee na grootste in de wereld qua omvang, na Israël (6 miljoen) en de Verenigde Staten (5-7,5 miljoen, afhankelijk van de bron) en de grootste op het Europese continent. Van twee van de drie Europese Joden wordt verondersteld dat die Frans zijn, of ten minste van twee van de vier, als men de Russische en Oekraïense [Joden] erbij wil opnemen.

Er wordt door veel demografen ook aangenomen dat het aantal Franse Joden van ongeveer 600.000 of zelfs 700.000 zielen in de jaren 1970 en 1980 tot zijn huidige omvang (de ‘Virtuele Joodse Bibliotheek’ geeft 480.000 zielen aan) is gedaald, en dat deze negatieve trend waarschijnlijk niet zal worden teruggedraaid. De daling wordt toegeschreven aan factoren als vergrijzing, assimilatie en gemengde huwelijken, een laag geboortecijfer – en emigratie.

Deze cijfers zijn echter gebaseerd op gegevens die aangeleverd zijn door de Frans-Joodse organisaties: synagogen, scholen, buurthuizen, Joodse federaties. Betrouwbare statistieken uit andere bronnen wijzen op een opvallend verschil en geven een meer optimistisch beeld. Sinds 1994 is, volgens diverse opiniepeilingen en onderzoeken die worden uitgevoerd door organisaties die niets met de Joodse gemeenschap te maken hebben, het percentage burgers en ingezetenen van Frankrijk dat zichzelf beschrijft als Joods, niet veranderd. Echter, de wereldwijde Franse bevolking (overzeese gebieden inbegrepen) groeide in dezelfde periode van 57,6 miljoen in 1994 naar 65,5 miljoen in 2013 – zozeer zelfs, dat de Joodse bevolking in ruime zin met tien procent kan zijn gegroeid, van 576.000 naar 655.000.

Een reden voor de discrepantie tussen de statistieken van de Joodse organisatie over de Joden en de mondiale statistieken over de Joden is, dat de eerste zich vooral bezig houden met een ‘inner circle’ [vertrouwde kring] van traditionele of semitraditionele Joden, die formele banden met de Joodse instellingen onderhoudt, terwijl de laatste een ‘outer circle’, een uitgebreidere kring van onder anderen ‘marranos’ [Spaanse en Portugese Joden, die vaak onder dwang tot het christendom waren bekeerd, maar in werkelijkheid aan de Joodse traditie vast hielden] is: personen van Joodse afkomst , vaker wel dan niet met onvolmaakte halachische [die betrekking hebben op de Joodse wet] geloofsbrieven, die toch bezorgd zijn over de Joodse kwesties en bereid zijn, gezien de levendigheid van de actieve Joodse kerngemeenschap, om op de een of andere manier terug te keren naar het Jodendom.

Ongeacht de cijfers is het Joodse emigratie potentieel van Frankrijk heel belangrijk. De Israëlische politieke leiding neemt maatregelen om hiervan te profiteren. Wet- en regelgeving worden herzien of geschrapt om de Franse professionals of studenten te helpen assimileren. En een paar weken geleden werd in de Knesset in Jeruzalem een Franstalige partijbijeenkomst gehouden.

door Michel Gurfinkiel

Michel Gurfinkiel is een Franse journalist en schrijver. Redacteur emeritus van ‘Valeurs actuelles’, het toonaangevende conservatieve tijdschrift van Frankrijk. Hij draagt bij aan veel Amerikaanse media, van ‘Commentary Magazine’ tot ‘PJMedia’. Hij is sinds 2003 voorzitter van het Jean-Jacques Rousseau Instituut, een politieke denktank in Parijs en sinds 2012 een Shillman/Ginsburg Fellow aan het Midden-Oosten Forum, hij zit sinds 1990 in de raad van bestuur van Consistoire, de Unie van Franse synagogen.

Het Joodse kwartier in de wijk Le Marais, Parijs

goldenbergHet befaamde kosjer restaurant van Jo Goldenberg aan de Rue des Rosiers in de wijk Le Marais in Parijs. In 1982 werd het restaurant het doelwit van een aanslag. Op 9 augustus 1982 werd een granaat naar binnen en twee gemaskerde mannen drongen het restaurant binnen en open het vuur met een machinegeweer. Zes mensen werd gedood en tweeentwintig anderen gewond. Her restaurant ging daarna gewoon weer open tot het er in 2006 mee ophield. [bron]

plaque-commemorativeIn de Joodse wijk aan de gevel van een huis in de Rue de la Bretagne nummer 14 hangt een herdenkingsplaat aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het collaborerende Vichy regime werden ca. 25.000 Joden uit de wijk Le Marais slachtoffers. Deze plaat herdenkt de razzia ‘la Rafle du Vel d’hiv‘ (Rafle du Vélodrome d’Hiver) van 16 juli 1942 [bron].

falafelHet falafel meeneemrestaurant ‘Chez Hanna‘ in de Rue des Rosiers

strudelDe traiteurszaak ‘Sacha Finkelsztayn‘ bekend voor zijn lekkere strüdel en Joodse patisserie in de Rue des Rosiers

falafel02Lekkere falafels in “l’As du Fallafel” in de Rue des Roisiers in de wijk Le Marais van Parijs

oratoireHet Joodse gebedshuis (oratoire) van de ‘Stichting Roger Fleischman‘ in de Rue des Écouffes nr. 18 in het Joodse kwartier van Le Marais

bakkerijJoodse bakkerij en patisserie “Murciano” in Le Marais wijk

synagoge1Plaatje boven en onder: Eén van de synagoges in Le Marais: de Agoudas Hakehilos synagoge in de Rue Pavée nummer 10 in de wijk Le Marais gebouwd in 1913/1914. Deze in Art Nouveau stijl gebouwde synagoge was een ontwerp van de befaamde architect Hector Guimard in opdracht van een Pools-Russische Joods-orthodoxe gemeenschap. Op de avond van Jom Kippoer op 1 oktober 1941 werd deze synagoge – samen met nog zes andere synagoges in Parijs – door de nazi’s gedynamiteerd. Na de oorlog werd deze synagoge gerestaureerd en door de Franse autoriteiten op 4 juni 1989 geregistreerd als nationaal historisch monument [bron]

synagoge2


Bronnen:

  1. The Algemeiner:
    ♦ The Jewish Exodus From France – On January 26, possibly for the first time ever since the end of World War Two, explicit anti-semitic slogans were shouted during a large scale political demonstration in Paris‎; door Michel Gurfinkiel [lezen]
    ♦ in een vertaling uit het Engels door Wachteres voor E.J. Bron als “De Joodse exodus uit Frankrijk” [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.