Zero transparantie bij UNRWA; Europa bewust stekeblind voor wat gebeurt met donorgeld voor de Palestijnen

Hamaspremier Ismaïl Haniyeh in Gaza: “EU – Come To Papa!”

 “Dank u wel Europa voor die miljarden euro’s. Dank u wel, naïeve ongelovige honden, maar meer is altijd beter. U moet weten dat ik veel onkosten maak. Ik heb nog heel veel raketten en mortiergranaten nodig om Israël te bestoken en bovendien hebben onze terroristen en massamoordenaars en de rest van ons ‘overheidspersoneel’ zonet weer loonsverhoging geëist.”

smileyterror4“Dus, tast nog eens diep in uw zakken en geef alles aan nonkel Hamas. Ik garandeer u dat uw geld goed besteed wordt. Leggen zoals de kiekens verdikkeme! Israël moet kaput en die afstammelingen van apen en varkens willen we in de zee verzuipen.”

“Echter, koken kost geld. Ook jullie, vervloekte G-ddeloze zwijnen en hoeren, kunt ons daar goed bij helpen. Afdokken voor ons goede doel is voor u een morele plicht. Allah Akhbar!

Eén van de grootste schandalen met betrekking tot de Palestijnse kwestie is het gebrek aan transparantie in de financiële winkel van de PA. Vier jaar geleden schreef ik hier hoe de meer dan twee dozijn lidstaten van de Europese Unie samen elke dag 3 miljoen euro hulp geeft aan Palestijnen en EU-boss Catherine Ashton openlijk toegaf dat ze niet weet waar al dat geld uiteindelijk naar toegaat en waar het voor gebruikt wordt. Wij weten dat natuurlijk wel, maar we worden niet gehoord noch geloofd.

corruptPAElke dag 3 miljoen euro is niet niks en bovendien is al die EU-hulp slechts het topje van de ijsberg. Bovenop al dat geld dat wordt doorgesluist naar de Palestijnse Autoriteit (in Gaza en de West Bank) komen nog eens de vele miljarden donorgelden via de Verenigde Naties en haar vele randorganisaties zoals de UNRWA, van de Verenigde Staten, van de Arabische Liga, van Rusland èn van de honderden ngo’s van over de hele wereld.

Het moet toch bij iedereen stilaan beginnen dagen – tenminste toch bij eenieder die pretendeert minstens een halve gram te begrijpen omtrent het Israëlisch-Arabisch conflict – dat al die donorgelden allesbehalve om humantaire redenen in die bodemloze Palestijnse put worden gestort, maar dat het integendeel wel degelijk om politieke [anti-Israël] motieven gaat. Want vandaag, vier jaar later dus, weten we nog altijd niet wat er met die 3 miljoen euro’s gebeurt die dagelijks aan de Palestijnen worden uitgekeerd; correctie: willen we niét weten.

Enkele dagen geleden berichtte ik hier over hoe Hamas klaagde bij de UNRWA (de VN-hulporganisatie voor de Palestijnen) omtrent de inhoud van de leerboeken die de UNRWA liet drukken en verspreiden in haar eigen UNRWA scholen in de Gazastrook. Vooral het “curriculum omtrent de mensenrechten ” speelde Hamas bijzonder parten.

Intussen is de UNRWA gezwicht voor de eisen van Hamas en heeft het gecontesteerde “curriculum omtrent de mensenrechten” in Gaza opgeschort. Hamas eist van de anderen respect voor de mensenrechten enkel en alleen voor haar Palestijnen, maar respect opbrengen voor de mensenrechten van anderen zit er bij Hamas voorlopig helemaal niet in. Overigens worden ook in de Palestijnse gebieden op de West Bank de schendingen van de mensenrechten  straal genegeerd in de westerse media.

Of om het vrij naar de woorden van EoZ uit te drukken:

Zoals gewoonlijk het geval is bij een nieuwsbericht dat de UNRWA er slecht laat uitzien, vermelden ze dit niet op hun website. Integendeel, de onthulling van hun minder eerbare aspecten, leidt tot cover-ups, misleiding, vergoelijking en flagrant volksbedrog, eerder dan dat het leidt naar volledige openheid, herbronning en bezinning. Want geef toe, gezien het feit dat de UNRWA compleet afhankelijk is van internationale donoren, is het agentschap dan ook niet verplicht tot volledige transparantie omtrent haar beleid?

Niet alleen zou het agentschap moeten berichten over de pesterijen van Hamas (dat zich enkel zorgen maakt over haar eigen zogenaamde ‘mensenrechten’ agenda) indien de UNRWA werkelijk het probleem zou willen oplossen, maar al het schoolmateriaalen dat door de UNRWA wordt geproduceerd zou op hun website moeten verschijnen, zodat iedereen kan zien wat de UNRWA onderwijst aan honderdduizenden Palestijnse studenten. Daarentegen lijkt die andere VN-vluchtelingenorganisatie, de UNHCR, geleidelijk aan bereid om meer transparantie te bieden voor onderzoekers.

De Palestijnse UNRWA VN-organisatie zal nooit transparant zolang de donoren niet zelf beginnen vragen te stellen en antwoorden te eisen over waar hun honderden miljoenen euros en dollars naar toe gaan. Onze belastingen betalen uiteindelijk voor de activiteiten van de UNRWA, dus is de tijd al lang verstreken voor iedereen om contact op te nemen met hun gekozen volksvertegenwoordigers en hen de UNRWA te laten vragen om meer klaarheid en zich minder te gedragen als een corrupt kantoor dat iets probeert te verbergen.

door Brabosh.com naar hints van blogger Elder of Ziyon

Waar al dat geld – UW geld – ècht naar toegaat:
hamasdollars5


Bronnen:

 1. Elder of Ziyon Blog:
  ♦ UNRWA again shows its lack of transparency [lezen]
  ♦ UNRWA suspends “human rights” curriculum in Gaza [lezen]
 2. The Tower:
  ♦ Analysts Focus on Palestinian Corruption as Political, Economic, and Security Concerns Deepen [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Schending van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden straal genegeerd in de westerse media; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Hamas verwerpt leerprogramma in de scholen van de UNRWA in Gaza omtrent de mensenrechten [lezen]
 • Europese Unie doneert andermaal 20 miljoen euro terwijl corrupte PA verder verkwist; door Missing Peace [lezen]
 • Failliete Europese Unie stort 42 miljoen euro extra in bodemloze put van corrupt Palestijns regime [lezen]
 • Ongelooflijk maar waar: Europese Unie geeft nog eens 72 miljoen dollar aan Hamas/UNRWA [lezen]
 • EU geeft elke dag 3 miljoen euro hulp aan Palestijnen en weet niet waar al dat geld blijft [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.