Opmerkelijk: Dozijnen Palestijnse Syriëstrijders opgesloten in Palestijnse gevangenissen

palest-prisonPalestijnen zitten liever opgesloten in de luxueuze Israëlische gevangeniscellen dan in de Arabische. Want ze weten dat in Israël dozijnen pro-Palestijnse [lees: anti-Israëlische] mensenrechtenorganisaties erover waken dat ze zeker niks tekort komen. In de meeste Arabische landen, met inbegrip van Gaza en de West Bank, kunnen ze het woord ‘mensenrechten’ niet eens uitspreken. Maar daar kom je die luidruchtige mensenrechtenactivisten natuurlijk nooit tegen. Uit schrik natuurlijk dat ze anders zèlf in zo’n varkenshok worden opgesloten zoals hierboven in de beruchte gevangenis (plaatje hierboven) van Diyarbakir, Turkije…

Ongeveer 40 Palestijnen worden vastgehouden in de gevangenissen van de Palestijnse Autoriteit op verdenking van het hebben gevochten aan de zijde van de Syrische rebellen tegen het regime van president Bashar Assad, vertelden betrouwbare Palestijnse bronnen tegenover The Times van Israël op donderdag. De strijders werden gearresteerd bij hun terugkeer naar de Westelijke Jordaanoever.

Gematigde rebel in Syrië heeft zonet zijn opponent het hoofd afgesnedenTijdens het verhoor bleek dat de gevangenen zich hadden aangesloten bij een verscheidenheid van radicale islamitische organisaties die in de burgeroorlog in Syrië actief zijn, met inbegrip van de groepen Jabhat al-Nusra en de Islamitische Staat van Irak en de Levant (DAESH), die beide zijn aangesloten zijn bij al-Qaeda en door Israël en de Verenigde Staten worden aangeduid als terreurorganisaties, aldus de bronnen.

Zij merkten op dat de Palestijnse veiligheidstroepen ook onlangs bijna 30 mensen hebben gearresteerd die verdacht worden lid te zijn van een radicaal salafistisch jihadistisch netwerk op de Westelijke Jordaanoever.

Zoals bekend steunt de Palestijnse Autoriteit, geleid door president Mahmoud Abbas, tot op vandaag nog steeds het huidige bloedige Syrische regime van Assad en de PA steunt overigens ook het nieuwe militaire regime in Egypte tegen het rivaliserende Hamas in, dat sinds 2007 de Gazastrook in een ijzeren wurggreep houdt.

Echter, sommige Palestijnse terreurfacties zoals bv. het marxistische  Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Bevel (PFLP-GC), geleid door commandant Ahmed Jibril, strijden aan de zijde van het Syrische leger van Assad. Andere terreurfacties zoals Hamas keerden zich dan weer openlijk tegen Assad en kozen de kant van het rebellenleger. Dat was ook de reden waarom Hamas haar hoofdkwartier in Damascus moest ontruimen en het land verlaten op direct bevel van president Assad.

De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet heeft gewaarschuwd dat de burgeroorlog in Syrië, werkt als een magneet voor aspirant-jihadisten in het Midden-Oosten die geworteld is in al-Qaeda en gelijkgestemde organisaties in het gebied. Die groepen ijveren in toenemende mate bij de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem om zich aan te sluiten en aanslagen te plegen op doelwitten in Israël en in het Westen.

In januari werden twee inwoners van Oost-Jeruzalem aangeklaagd bij de Rechtbank van het District van de stad voor naar verluidt het uitbroeden van een plan om samen met al-Qaeda talrijke terroristische aanslagen te plegen, waaronder zelfmoordaanslagen op de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv en tegen het internationale congrescentrum van Jeruzalem, en planden tevens de ontvoering van een IDF soldaat.

In november vorig jaar, heeft een speciale Israëlische anti-terreurstrijdmacht in een vuurgevecht in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever, drie leden van een salafistische groep gedood. Israëlische defensie-ambtenaren zeggen dat ze elke samenwerking van salafisten met hun Palestijnse tegenhangers op de Westelijke Jordaanoever in de gaten te houden.

De Palestijnse bronnen die spraken met The Times van Israël op donderdag beweerden dat de PA vastbesloten was om de inspanningen te dwarsbomen van radicale groepen om opgang te maken op de Westelijke Jordaanoever en wijd geweld en terreur te verspreiden. Bovendien, merkten zij op, onderneemt de PA actie om aanslagen die geïnitieerd worden door Hamas en de Islamitische Jihad te voorkomen en boekte onlangs enig succes.

Toch heeft het veiligheidsapparaat van de PA haar activiteiten teruggeschroefd in de Palestijnse vluchtelingenkampen als gevolg van het feit dat steeds meer inwoners in die overvolle en straatarme kampen radicaliseren voornamelijk uit ontgoocheling in het regime van Abbas’ Al Fatah in die kampen.

In december bleek uit een rapport van de Meir Amit Intelligendienst en het Informatie Centrum in Herzliya dat een groeiend aantal Palestijnen uit de Gazastrook hun weg baanden naar Syrië om daar te vechten aan de zijde van de rebellengroepen. Zeven Gazaanse inwoners, onder wie voormalige militanten van de regerende Hamas-organisatie, zijn tot dusver in actie gedood waarvan drie als gevolg van zelfmoordaanslagen, aldus het rapport.

Daarnaast zijn er tussen de 10 en 15 Israëlische Arabieren naar Syrië afgereisd om deel te nemen aan de gevechten aldaar, aldus het rapport. Palestijnse en Israëlische Arabische strijders in Syrië reizen meestal via Turkije, aldus het rapport, een aantal van hen na een reis naar Saoedi-Arabië als pelgrims op de hadj, de jaarlijkse islamitische pelgrimstocht naar Mekka.

Ondanks hun relatief lage absolute aantallen, spreekt het verslag zijn bezorgdheid uit dat de Palestijnen die op het slagveld geradicaliseerd kunnen worden, vervolgens aanslagen zouden uitvoeren tegen hun eigen regering – of in Gaza of Israël – bij hun terugkeer naar huis. Die zorg, zo lijkt nu, zal nu moeten worden uitgebreid naar de Westelijke Jordaanoever.

tadmorOok in de militaire gevangenis van Tadmor in Syrië kunnen de dagen soms lang duren…


Bronnen:

  1. The Times of Israël:
    ♦ Dozens of Palestinians held in PA jails for joining Syrian rebels – Recent months have seen sharp radicalization among some West Bank residents, raising concerns both in Jerusalem and Ramallah; door Avi Issacharoff [lezen]
    ♦ Al-Qaeda planned to blow up US Embassy in Tel Aviv, Jerusalem convention center – Gaza-based terrorist recruited Palestinians in Jerusalem for twin suicide bombings, other attacks, Shin Bet reveals; 3 men held; door Mitch Ginsburg [lezen]
    ♦ 3 terror suspects killed by police, Shin Bet near Hebron – Palestinians allegedly planned to carry out attacks against Israeli targets; explosives, handguns found in suspects’ car; door Adiv Sterman [lezen]