Schending van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden straal genegeerd in de westerse media [Khaled Abu Toameh]

Ramallah, West Bank, 1 juli 2012. Nee, dit is geen plaatje van “Zionistische Saters die arme hongerende Palestijntjes in elkaar beuken,” maar van Palestijnse politieagenten die Palestijnse burgers afranselen tijdens een manifestatie gericht tegen president Mahmoud Abbas, omdat die had aangegeven dat hij de draad van vredesbesprekingen met Israël opnieuw wilde opnemen. Vrijheid van meningsuiting en kritiek op het beleid van het Palestijnse leiderschap wordt in de gebieden van Palestijnse Autoriteit (Gaza en West Bank) niet bijzonder geapprecieerd, integendeel. Een jaar later – eind juli 2013 – zal Abbas, na vier jaar categorisch weigeren èn zwaar onder druk gezet door de regering Obama (of de geldkraan naar de PA ging dicht!), terug aan de onderhandelingstafel opdagen. [foto: Palestijns Nieuwsagentschap Ma’an]

Een rapport dat deze week werd uitgegeven door de Palestijnse Onafhankelijke Commissie voor Mensenrechten (ICHR) uit kritiek op de Palestijnse Autoriteit [PA] en Hamas voor aanvallen op de rechten en vrijheden van de mens op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

rapportICHRUit het rapport, dat werd genegeerd door de mainstream media en de mensenrechtenorganisaties in het Westen, blijkt dat in januari 2014 10 Palestijnen zijn overleden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook als gevolg van de anarchie, de wetteloosheid en misbruik van wapens.

Het rapport bevat ook gevallen van foltering en mishandeling in de PA en in de gevangenissen van Hamas. ICHR wees op een toename van het aantal gevallen van foltering in gevangenissen die behoren tot de in de Palestijnse Autoriteit zo gevreesde Preventieve Veiligheidsdienst op de Westelijke Jordaanoever.

In de maand januari van 2014, schreef de ICHR, ontving het agentschap 56 klachten over marteling en mishandeling in Palestijnse gevangenissen: 36 in de Gazastrook en 19 op de Westelijke Jordaanoever. Daarnaast ontving de Palestijnse mensenrechtenorganisatie talloze klachten over willekeurige en onwettige arrestaties van Palestijnen door de PA en Hamas. ICHR schreef dat het ook klachten heeft ontvangen van Palestijnen die de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever beschuldigt van onrechtmatige inbeslagneming van hun geld.

De organisatie ontving ook klachten over aanvallen op de vrijheid van meningsuiting en de media, en op vreedzame protesten en academische vrijheden. Van de 10 Palestijnen die in januari overleden, blijkt uit het rapport dat de helft van hen stierven als gevolg van gewelddadige conflicten tussen clans. Een Palestijn werd gedood tijdens het werken in een smokkeltunnel langsheen de grens tussen de Gazastrook en Egypte. Drie Palestijnen stierven in wat de organisatie omschrijft als gevallen van ‘veiligheids anarchie en misbruik van wapens.’ In de Gazastrook, aldus het rapport, pleegde een 13-jarig meisje genaamd Wisam Ashour zelfmoord door zichzelf te verhangen in haar ouderlijk huis.

Met betrekking tot foltering, gaf de organisatie aan dat zij klachten had ontvangen van Palestijnen die zeiden dat ze gemarteld waren tijdens hun detentie in de gevangenissen van de Palestijnse Autoriteit en van Hamas. ICHR vertelde dat zij 85 klachten ontving in januari met betrekking tot onrechtmatige en willekeurige arrestaties door de twee Palestijnse regeringen. Veel gedetineerden zeiden dat ze werden gearresteerd voor ‘politiek gemotiveerde’ feiten.

Wat de aanvallen betreft op de vrijheid van meningsuiting en vreedzame protesten, wees de mensenrechtenorganisatie erop dat op 12 januari 2014, PA politieagenten geweld gebruikten om een protest te onderdrukken door Palestijnse jongeren ten noorden van Ramallah. Tussen 60-70 demonstranten, vervolgt het verslag, werden gewond aan het hoofd en de benen nadat de politieagenten hen aanvielen met knuppels en granaten.

Op 28 januari 2014, gebruikten de politieagenten van de Palestijnse Autoriteit scherpe munitie om stenengooiers in het centrum van Ramallah te verspreiden, volgens het rapport. Hij verklaarde tevens dat er geen reden was voor het gebruik van scherpe munitie tijdens het incident. Vier demonstranten raakten gewond, die in het het verslag werden gedocumenteerd, toen politieagenten hen aanvielen met knuppels.

Tijdens de laatste week van januari, werd in het verslag opgemerkt, overvielen Hamas veiligheidstroepen twee universitaire campussen in de Gazastrook en gebruikten buitensporig geweld om het studentenprotest tegen de verhoging van het collegegeld te onderdrukken. Op de Westelijke Jordaanoever, riep de Preventieve Veiligheidsdienst een aantal studenten op voor ondervraging die verdacht werden van betrokkenheid bij politieke activiteiten en uit het rapport bleek tevens dat een student uit een universiteit in Jericho werd verdreven op verdenking dat zijn broer en neef behoorde tot Hamas.

Verwijzend naar de anarchie en wetteloosheid op de Westelijke Jordaanoever, wees de mensenrechtenorganisatie op een incident dat plaatsvond in de buurt van Hebron op 18 januari. Op die dag, vielen meer dan 100 mannen het gebouw binnen van de gemeente Yatta, met behulp van een bulldozer om hun weg naar binnen te forceren. Burgemeester Musa Makhamarah zei dat de aanvallers familieleden en vrienden waren van een gemeenteraadslid dat uit zijn baan ontslagen was. De burgemeester klaagde dat, hoewel hij de politie van de Palestijnse Autoriteit op voorhand had gewaarschuwd over de mogelijkheid van een dergelijke aanval, er geen politie versterkingen werden gezonden naar de scène.

Het rapport stelt dat de Palestijnse Autoriteit rechterlijke uitspraken blijft negeren. De Preventieve Veiligheidsdienst en de Algemene Inlichtingen-Force negeren regelmatig verzoeken die door verschillende rechtbanken om Palestijnse werden ingediend om gevangenen vrij te laten, en wees erop dat zeven van dergelijke gevallen vorige maand plaatsvonden.

Eerder vorige week, hadden vertegenwoordigers van de ICHR een ontmoeting met PA minister van Binnenlandse Zaken Said Abu Ali en bespraken met hem een aantal gevallen van marteling en schendingen van de mensenrechten in de Westelijke Jordaanoever. Ze bespraken ook het voortdurende hardhandig optreden omwille van de veiligheid tegen Palestijnse studenten aan de Bir Zeit Universiteit op de Westelijke Jordaanoever. Veel studenten hebben geklaagd dat ze een doelwit werden om ‘politieke redenen’ door verschillende takken van het Palestijnse veiligheidsapparaat.

De bevindingen van het rapport laten nogmaals zien dat noch de Palestijnse Autoriteit, noch Hamas de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting respecteren in de gebieden die zij onder hun controle houden. Dat Hamas verantwoordelijk is voor schendingen en aanslagen op de mensenrechten en op de vrijheid van meningsuiting moet voorniemand nog als een verrassing aankomen.

Maar wat wel verrassend is, is dat de leiders van de Palestijnse Autoriteit, die vaak prat gaan dat de Palestijnen die onder haar jurisdictie leven, zouden genieten van de vrijheid van meningsuiting en democratie, waarmee ze niet enkel liegt tegen haar kiezers, maar ook tegen de westerse media en de internationale donoren die het opnemen voor de rechten van de mens. De PA is succesvol geweest in het afleiden van de aandacht van al deze problemen door het leggen van alle schuld bij Israël. Voor zover het de PA betreft, is alleen Israël verantwoordelijk voor de talloze overtredingen en aanvallen van de mensenrechten op de vrijheid van meningsuiting en de media die ze de Palestijnen zelf begaan in de door hen gecontroleerde gebieden.

Blijkbaar hebben de meeste westerse journalisten, overheden en mensenrechtenorganisaties ervoor gekozen om de houding van de Palestijnse Autoriteit onderschrijven dat de enige boosdoeners in het verhaal de Israëliërs zijn. En dat is precies de reden waarom het rapport van de ICHR over de schendingen van de anarchie, de wetteloosheid en de mensenrechten door de PA en Hamas volledig worden genegeerd in het Westen.

door Khaled Abu Toameh

Vrije meningsuiting op de West Bank: “Zwijg of ik slaag! Steek de schuld maar op Israël!” brult de niet-zo-vrouwvriendelijke Palestijnse agent tegen enkele vrouwelijke demonstranten.


Bronnen:

 1. The Gatestone Institute:
  ♦ Palestinian Authority Human Rights Violations Ignored by Media, West – Evidently, most Western governments, journalists and human rights organizations have chosen to endorse the Palestinian Authority’s stance that the only evil-doers are the Israelis. And that is precisely why the ICHR report on the anarchy, lawlessness and human rights violations by the Palestinian Authority and Hamas will be completely ignored in the West; door Khaled Abu Toameh [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Israëlisch-Arabisch journalist Khaled Abu Toameh over persvrijheid in de Palestijnse gebieden [lezen]
 • De strijd van Abbas’ partij Al Fatah tegen normalisering van relaties met Israël; door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Vrijheid van meningsuiting? Niet voor Arabieren die leven onder Palestijns bestuur; door Khaled A. Toameh [lezen]
 • Palestijnse politie slaat betoging tegen Abbas in Ramallah met ‘disproportioneel’ geweld uit elkaar [lezen]
 • Palestijns-Islamistische Lente ontluikt: messen zijn geslepen, doodskisten staan klaar door Khaled Abu Toameh [lezen]
 • Persvrijheid en vrije meningsuiting verder aan banden gelegd in ‘Palestina’ [lezen]
 • De niet zo ‘Vrije’ Universiteit en de anti-Israël campagne door Missing Peace [lezen]
 • Hoe de Arabieren de vrije pers in het M-O de mond snoeren +video [lezen]
 • Dezelfden die moorden om anti-islamfilm, genieten voluit van afschuwelijk portretteren van Joden door Shaul Rosenfeld [lezen]
 • Freedom House rangschikt Israël als de enige ‘vrije staat’ in het gebied van het Midden-Oosten [lezen]
 • Israël, het enige vrije land in het Midden-Oosten door Likoed.nl [lezen]
 • Imam Abu Akkari: Wij hebben geen vrije meningsuiting in de Islam +video [lezen]
 • Kritiek op moslims is [geen] vrije meningsuiting [lezen]
 • Vrije meningsuiting bedreigd: VN-resolutie wil godslastering strafbaar maken [lezen]
 • Nieuw dieptepunt voor vrijheid van meningsuiting in Irak: Doodstraf voor Zionisten [lezen]

3 gedachtes over “Schending van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden straal genegeerd in de westerse media [Khaled Abu Toameh]

 1. Ja, logisch, dit verstoort hun zorgvuldig opgebouwde ”werkelijkheid”.

  Ze zouden dan hun hele PR-programma moeten ombouwen en dat kost weer geld dat ze niet hebben, maar alléén binnen kunnen krijgen door leugens te verspreiden over slechte Joden….sorry Zionistische Israeli’s & goede Arabische terroristen…..sorry arme Palestijnen.

  Vandaar dat deze politiek nog niet zo snel zal veranderen.

  Like

 2. Het is bitter maar wat kun je anders van deze maangod aanbidders verwachten? Overal in de Arabische en moslimwereld worden basis menselijke waarden vertrapt. Dat is al 1400 jaar zo en dat zal in het huidige bestel echt niet veranderen. Het westen buigt i.v.m. olie en andere belangen en is doodsbang dat de grote massa’s in eigen huis en haard gaan moeilijk doen. Dus blijft men de moslimkrokodil maar voeren in de hoop dat men zelf (voorlopig) buiten (beet) schot blijft. We moeten in het westen niet vergeten dat men buiten Europa nooit iets als humanisme heeft gekend! Dergelijke waarden bestaan gewoon niet in de breinen van joden-, christen-, vrouwen-, homo’s-, dieren-, sji’ieten- en soennietenvertrappelaars.

  Like

Reacties zijn gesloten.