Hamas verwerpt leerprogramma in de scholen van de UNRWA in Gaza omtrent de mensenrechten

gaza-schoolKlaslokaaltje van een school van de UNRWA voor lager onderwijs in het vluchtelingenkamp Shati in Gaza Stad. De gemaskerde persoon op het plaatje is vermoedelijk de onderwijzeres (foto: AP/Hatem Moussa)

Laatst bijgewerkt: vrijdag, 14 februari 2014 om 06u40'

De Hamas-regering in Gaza beschuldigde de UNRWA, een agentschap van de Verenigde Naties, op dinsdag 11 februari 2014 van het onrechtmatig drukken en verspreiden van schoolboeken die “omgaan met mensenrechten op een manier die de Palestijnse culturele gevoeligheden beledigt.”

Mu’tasim Al-Minawi, een woordvoerder van het Hamas ministerie voor Onderwijs, zei dat de UNRWA, de VN-organisatie die belast is met het verstrekken van werk en onderwijs aan Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen, dat het drie handboeken over de mensenrechten voor 7de tot de 9de graag in 2012 voor herziening had gepresenteerd, maar dat de boeken waren afgewezen door het ministerie. Hamas diende een reeks amendementen in, maar de UNRWA accepteerde slechts 30 à 40 procent van hen, zei Al-Minawi.

hate-palest2Hamas vindt dat het leerprogramma in de lesboeken van de UNRWA niet overeenstemt met haar eigen lessenpakket

Toen het ministerie van onderwijs besloot haar eigen leerboeken over dit onderwerp te publiceren, bleek dat de UNRWA al de door haar ‘afgezwakte’ leerboeken reeds had gedrukt en verspreid onder de studenten zonder verder overleg met het ministerie. “UNRWA gedraagt zich als een staat binnen een staat,” zei Al-Minawi zei in een persbericht. “Het moet de grenzen van haar bevoegdheid begrijpen, dat het gebonden is aan het curriculum zoals dat wordt onderwezen in de gebieden waar het actief is.”

Het was niet de eerste keer dat Hamas in aanvaring is met de UNRWA voor de invoering van schoolcurriculum dat niet naar zijn wensen is. In 2009 heeft de beweging – die twee jaar eerder de controle over de Gazastrook nam in een bloedige coup – geweigerd om een cursus over de Holocaust voor de achtste klas in UNRWA-scholen in te voeren. Eerder verklaarde Mahmoud Al-Zahar, medestichter en partij-ideoloog van Hamas, dat de Holocaust een leugen is en dat Israël “talloze Holocausten” heeft gepleegd op het Palestijnse volk.

Het VN-agentschap de UNRWA beheert 245 scholen in de Gazastrook, waarin 232.384 leerlingen onderwijs volgen, dat is bijna de helft van het totaal aantal scholen in de Gazastrook. Ongeveer 1,2 miljoen van de inwoners van Gaza staan bij de UNRWA geregistreerd als vluchteling. Dat is zowat 2 op 3 Palestijnse Gazanen op een totale bevolking, die geschat wordt op 1,7 miljoen inwoners en die afhankelijk zijn van hulp van de VN en dat tot in der eeuwigheid.

De Palestijnse status van vluchteling werd door de VN erfbaar gesteld en wordt al 66 jaar doorgegeven van vader op zoon totdat… ze ooit kunnen terugkeren naar ‘Palestina’ (lees: Israël) dat sinds 1948 “bezet wordt door de Zionistische Entiteit.” De UNRWA heeft dan ook nooit tot doel gehad om het Palestijnse vluchtelingenprobleem ‘op te lossen’, maar enkel om het te bestendigen net zolang totdat internationaal ooit een oplossing wordt bereikt (lees: Israël vernietigd werd.) Geen enkele andere vluchtelingengroep in de wereld en in de geschiedenis van de mensheid die dergelijke bevoorrechte status ooit heeft gehad. De bestendiging van die bijzondere status dient dan ook geen humanitair doel maar een politiek.

Al-Minawi detailleerde de redenen van het bezwaar van zijn ministerie bezwaar tegen het VN-curriculum. “Ten eerste,” zo betoogde hij, staat het curriculum “volledig los van de realiteit van een Arabisch-islamitische Palestijnse student. De overgrote meerderheid van voorbeelden [in de boeken] verwijzen naar [Mahatma] Gandhi, Martin Luther King, Rosa Parks, Helen Suzman, de Soweto Opstand, het Magna Carta en Apartheid, hoewel er islamitisch-Arabisch-Palestijnse alternatieven bestaan. Er zijn veel modellen die kunnen worden gebruikt, die dichter bij het begrip van de leerlingen zijn.”

Het Palestijnse ‘verhaal’ werd ook gemarginaliseerd in de boeken, klaagde Al-Minawi, dat op een ‘oppervlakkige’ en ‘verdraaide’ wijze wordt gepresenteerd. Al voorbeeld haalt hij aan dat als reden voor de Nakba, of de Palestijnse ‘catastrofe’ door de oprichting van Israël, was de Ottomaanse alliantie met de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog in plaats van ‘de zionistische bezetter.’

Maar misschien het ergste van alles is dat de leerboeken gericht zijn op ‘vreedzaam verzet als de enige manier om vrijheid en onafhankelijkheid te bereiken. “Het hele achtste leerjaar, klaagde Al-Minawi, “is niet gewijd aan de mensenrechten, maar om de psyche van de Palestijnse leerling te domesticeren en het bevorderen van negatieve gevoelens ten opzichte van het gewapend verzet [lees: terreur en geweld]”

Een persbericht op de website van het ministerie van onderwijs riep op dinsdag de UNRWA op om te stoppen met het onderwijzen van het huidige curriculum inzake de mensenrechten en de leerboeken die het verspreid terug te nemen. Voorts verzoeken alle leerkrachten ‘trouw aan de natie en met levend geweten’ om het materiaal te weigeren te onderwijzen waarvan het zegt “dat het de hoofden van onze lieve studenten vergiftigt.”

Chris GunnessMaar het VN-agentschap weigerde aan de oproep van Hamas gehoor geven, waarin staat dat het hetzelfde curriculum zal blijven onderwijzen. “UNRWA heeft geen plannen om haar onderwijsprogramma’s in Gaza te veranderen,” vertelde Chris Gunness (plaatje rechts), een woordvoerder van de UNRWA aan The Times of Israël in een schriftelijke reactie. Gunness merkte op dat de mensenrechten worden onderwezen in alle scholen van UNRWA van klas 1 tot en met 9, in het bespreken van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

“Het UNRWA onderwijsprogramma dient als basis voor het curriculum dat onderwezen wordt door de Palsetijnse Autoriteit (PA) en dus gebruiken we PA schoolboeken bij de voorbereiding van kinderen in Gaza voor openbare examens,” voegde hij eraan toe. “Bovendien, verrijken we onze onderwijsprogramma’s in Gaza met een overeengekomen mensenrechten leerplan, dat is ontwikkeld met de gemeenschappen waarin wij actief zijn: met opvoedkundigen, ouders groepen, leraren verenigingen, medewerkers en anderen. We hebben ons uiterste best gedaan in de ontwikkeling van deze materialen die gevoelig zijn voor lokale waarden terwijl wij ook trouw zijn aan de universele waarden die het werk van de Verenigde Naties te ondersteunen.”

vrij naar een artikel van Elhanan Miller

tekstboekenSchoolboeken die door 55.000 Palestijnse kinderen van de achtste tot de tiende graad (13 tot 16 jaar oud) worden gebruikt, erkennen het hedendaagse Israël niet en vermelden niet eens de Oslo Akkoorden van 1993 [foto: Wissam Nassar voor The New York Times]


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    ♦ Hamas bashes UNRWA’s human rights curriculum – ‘Mahatma Gandhi, Rosa Parks and the Magna Carta are all alien to our culture,’ says education ministry spokesman; door Elhanan Miller [lezen]
  2. Arutz Sheva:
    ♦ Hamas to UN: Your Textbooks Are ‘Too Peaceful’ – In its latest spat with UNRWA, Hamas blasts UN agency for using books that focus too heavily on “peaceful” conflict resolution; door Elad Benari [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

  • Hamas creëert nieuw lessenpakket om schoolkinderen de vernietiging van Israël bij te brengen [lezen]
  • Vijf Arabische scholen in ‘Oost’-Jeruzalem schakelen over naar het Israëlische leerprogramma [lezen]
  • Hamas TV bekritiseert UNRWA voor onderricht Holocaust aan Palestijnse schoolkinderen [lezen]