Palestijnse minister: Ook de ‘Klaagmuur’ moet onder Palestijns soeverein bestuur komen

klaagmuur01 Zal de befaamde Klaagmuur (Westelijke Muur of Kotel voor de Joden, Buraq Muur voor de moslims) op de Tempelberg, gelegen in Oost-Jeruzalem, opnieuw onder het bestuur van moslims en Arabieren komen in een toekomstige soevereine Palestijnse staat? I don’t think so…

Laatst bijgewerkt: dinsdag, 11 februari 2014 om 11u22'

Minister van Religieuze Zaken van de Palestijnse Autoriteit zei dat de Klaagmuur (Westelijke Muur) in Jeruzalem, de heiligste plaats van het Jodendom aan de Tempelberg, onder Palestijnse soevereiniteit moet worden gebracht in een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen.

Mahmoud al-HabashIn een interview van dinsdag 10 februari 2014 met Channel 10 News, zei Mahmoud al-Habash (plaatje rechts) dat ‘elke vierkante centimeter’ van het gebied dat in 1967 door Israël werd veroverd tijdens de Zesdaagse Oorlog, Palestijnse grond is die moet worden teruggegeven aan de Palestijnen.

Elk stuk grond dat Israël in 1967 bezette, hoort de Palestijnse staat toe,” zei al-Habash. “Ook de Buraq Muur zal onder Palestijnse soevereiniteit komen,” zei hij, waarbij hij de Klaagmuur aanduidde met zijn islamitische naam. Al-Habash voegde eraan toe dat de Joodse gelovigen zou worden toegestaan aan de muur te bidden zonder beperkingen. “Geen probleem,” zei hij. “Er zullen geen beperkingen zijn op de vrijheid van godsdienst.”

Dat laatste klinkt maar erg ongeloofwaardig. De ervaringen indachtig toen de Arabieren in 1948 de Joden uit Jeruzalem en uit de rest van de gebieden op de Westelijke Jordaanoever hadden verdreven èn zij 19 jaar lang niet meer aan de Klaagmuur mochten bidden èn de Oude Stad door de Jordaanse bezetters de facto Judenrein (= etnisch van Joden gezuiverd) werd verklaard, is zeker niet voor herhaling vatbaar.

Bovendien negeert Al Habash eerdere uitspraken van Palestijnse leiders die heel wat meer in de pap te brokken hebben dan hijzelf. Zo verklaarde Ikrima Sabri, van 1994 tot 2006 de Grootmoefti van Jeruzalem, een tijd geleden:

“Nooit een Joods Jeruzalem! Geen enkele steen van de westelijke muur heeft verband met de Hebreeuwse geschiedenis… Er bestaat niet de minste aanwijzing voor het bestaan in het verleden van een Joodse tempel op deze plek. In de hele stad ligt er geen enkele steen die verband heeft met de Joodse geschiedenis… De Tempelberg heeft daar nooit gestaan… Er is niet het minste bewijs dat dit kan aantonen. We erkennen nooit dat de Joden recht hebben op de muur noch op één centimeter van het heiligdom… De Joden staan te trappelen om onze moskee over te nemen… Als ze dat ooit willen proberen zal dat het einde van Israël betekenen!”

In een zoveelste ‘wetenschappelijke’ studie van 22 november 2010 beweerde Al-Mutawakel Taha van het Ministerie voor Informatie van de Palestijnse Autoriteit dat de Klaagmuur (Westelijke Muur) ‘niet Joods’ was tot aan de 16de eeuw na Chr. en dat de Joden pas nà 1917 deze als bidplaats zullen gebruiken. “Deze muur maakte nooit deel uit van de zogenaamde Tempelberg, maar tolerantie van de moslims heeft de Joden toegestaan om tegenover de muur hun klaaggebeden op te zeggen,” schreef hij. Die zelfbenoemde Palestijnse historicus bleef maar ongehinderd doordrammen, om er moedeloos van te worden:

“Men kan alleen maar concluderen dat Al-Buraq Wall een moslim muur is en een integraal onderdeel vormt van de al-Aqsa Moskee en de Haram al-Sharif. Niemand heeft het recht om eigendomsrechten te laten gelden of om het oorspronkelijke karakter of uitzicht ervan te wijzigen. Ook heeft niemand het recht om het eens te zijn met het racistische en onderdrukkende beleid van de bezetter ten aanzien van de historische en heilige plaatsen.”

De Palestijnse ‘wetenschapper’ die blijkbaar zijn diploma uit een zak chips heeft opgevist, had blijkbaar een héél erg kort en eenzijdig geheugen, gezien de verwoestingen die de Arabieren tussen 1948 en 1967 hebben aangericht onder zowel Christen als Joodse heiligdommen, in die korte periode toen de islam [Oost-]Jeruzalem in handen hadden en niemand – en zeker geen Jood! – toelieten om zeggenschap of controle uit te oefenen.

Met als gevolg dat het Joodse Kwartier tot aan de grond werd afgebrand, inclusief 57 synagogen waaronder de Tifferet en de Hurva synagoges, dat dwars doorheen de Hof van Olijven een geasfalteerde rijweg werd aangelegd en een hotel gebouwd, Joodse grafstenen werden vermalen en als wegbedekking werd gebruikt en de Joodse heiligdommen door de Jordaanse soldaten werden gebruikt  als urinoir.

Nee bedankt Mahmoud al-Habash, Ikrima Sabri, Al-Mutawakel Taha en al die andere rare kwaten van de Palestijnse Autoriteit. De Joden van Israël zorgen liever zèlf voor hun heiligdommen!

door Brabosh.com


 Enkele plaatjes uit de oude doos van de Kotel (Klaagmuur of Westelijke Muur)

1865

1873

1877

1880

(Sir Charles Wilson’s gravure)

1880

(taken by J.B. Biever)

1895

1900

1906

1910

1920


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ PA minister: Western Wall must be under our rule – Mahmoud al-Habash says ‘every inch’ of land captured by Israel in 1967 must be part of sovereign Palestine, including ‘Buraq’ wall; door Itamar Sharon [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • John Kerry aan de Klaagmuur in ‘Oost’-Jeruzalem: Ontruim deze Plaza. Nu![cartoon] [lezen]
 • Palestijnse ‘historici’: Klaagmuur is niet Joods maar altijd van de islam geweest [lezen]
 • In welk land staat de Klaagmuur? + video [lezen]
 • Facebookpagina van Abbas drapeert de Palestijnse vlag over de Klaagmuur [lezen]

5 gedachtes over “Palestijnse minister: Ook de ‘Klaagmuur’ moet onder Palestijns soeverein bestuur komen

 1. Met dit soort onzinnige leugens bewijzen de Pal-Arabieren weer eens helemaal geen vredesakkoord te willen.
  Is het westen echt zo blind om maar over tweestaten oplossing te blijven drammen of is hun diepste drijfveer gewoon het eeuwenoude antisemitisme in Europa?

  Like

 2. Die Al-Mutawakel Taha is een Jordaniër!!! Die ‘man’ is echt niet goed bij zijn hoofd.
  Ook de rest van het PA. zijn Egyptenaren, Libanesen, Syriërs of Jordaniërs,

  Like

Reacties zijn gesloten.