President Mahmoud Abbas’ partij Al Fatah en de ‘gewapende strijd’ tegen Israël [Khaled Abu Toameh]

jibril01De Palestijnse leider Jibril Rajoub van Al Fatah, voorzitter van de Palestijnse FIFA en van het Palestijnse Olympisch Comité èn veiligheidsadviseur van Abbas, hier in een rechtstreekse uitzending op de Libanese TV Al-Mayadeen op 30 april 2013: “[..] maar ik zweer het dat indien we een atoomwapen hadden, we dat nog deze ochtend hadden gebruikt [tegen Israël.]” Die uitspraak gebeurde uiteraard in het Arabisch, bestemd voor eigen publiek. Wanneer Jibril in het Engels het woord voert tegenover westerlingen, is hij de liefste schattigste Palestijn, een echte goezak dus, die je je maar kan inbeelden, haast net zo ‘gematigd’ als zijn chef Mahmoud Abbas. [bron]

In een interview deze week met The New York Times, uitte de Palestijnse president Mahmoud Abbas opnieuw zijn verzet tegen een gewapende strijd tegen Israël: “In mijn leven, en als ik nog meer leven zal hebben in de toekomst, zal ik nooit meer terugkeren naar de gewapende strijd.

Maar terwijl Abbas in het Engels zijn verzet uitte tegen een gewapende strijd, legden Palestijnse functionarissen in het Arabisch verklaringen af ter ondersteuning van het ‘gewapend verzet’ tegen Israël. De ambtenaren die voorstander zijn van het ‘gewapend verzet’ zijn lagere bureaucraten die werkzaam zijn in de Palestijnse Autoriteit [PA]. Integendeel, het zijn hooggeplaatste vertegenwoordigers van Abbas heersende Fatah-factie. Bovendien worden hun namen vaak genoemd als mogelijke opvolgers van Abbas, die vorige maand ging zijn 10de jaar begon van zijn termijn van vier jaar in functie.

In het verleden heeft Abbas zijn verzet tegen het gebruik van geweld tegen Israël uitgelegd door te stellen dat dit bewezen heeft ‘niet effectief’ te zijn en meer ‘vernietiging’ kon brengen aan de Palestijnen. Het goede nieuws is dat het Fatah-leiderschap onlangs zijn steun voor een ‘populaire strijd’ tegen Israël herhaalde. De aankondiging werd gedaan tijdens de viereing van de 49ste verjaardag van Al Fatah.


under-construction6

The bad news is that Fatah is not united when it comes to the issue of resorting to terrorism against Israel. Fatah has many “rebels” and armed groups that continue openly to call for an “armed struggle” against Israel as a way of achieving Palestinian goals.

In recent months, a growing number of top Fatah officials such as Jibril Rajoub, Tawfik Tirawi and Mahmoud al-Aloul – all members of the Fatah Central Committee – have publicly come out in favor of a return to an “armed struggle” against Israel. Rajoub and Tirawi are former commanders of the Palestinian security forces in the West Bank and are considered close allies of Abbas. Al-Aloul, who is also closely associated with Abbas, is a former governor of the West Bank’s largest city, Nablus.

In addition, various armed groups belonging to Fatah, such as the Aqsa Martyrs Brigades, continue to maintain a presence not only in the West Bank, but the Gaza Strip as well. The group’s militiamen never miss an opportunity to issue all kinds of threats against Israel, including turning Tel Aviv into a “mass of flame.”

Abbas has chosen not to comment on the calls by his top loyalists for an “armed struggle” against Israel. There could be three reasons for Abbas’s decision to sit on the fence. First, he may be afraid of alienating these officials and other Fatah members who are eager to resort to terrorism against Israel. Second, perhaps Abbas, deep inside, does not completely oppose the idea. Third, Abbas probably wants to use these threats as a means of extracting concessions from Israel and scaring the international community into forcing Israel to accept Palestinian demands.

The statements in favor of an “armed struggle” are aimed at preparing the Palestinian public for another round of violence with Israel if and when the US-sponsored Israeli-Palestinian negotiations fail. Abbas may be ignoring these statements, but many Palestinians listen very carefully to the messages coming out of their top representatives.

When senior figures of the Fatah such as Rajoub and Tirawi urge Palestinians to be prepared for the possibility of an “armed struggle” against Israel, they are actually instructing Fatah militiamen and supporters to be prepared to launch terrorist attacks. Just last week, Rajoub told the Iranian TV station Al-Alam that, “The option of resistance, including armed resistance, remains on the table.”

Tirawi, for his part, sent the following message to the Palestinians: “This who think that the negotiations [with Israel] will bring us anything are mistaken. We must return to the cycle of action. This means resistance in all forms. Fatah has not abandoned the option of armed struggle.”

Al Aloul, in a similar message, emphasized, “Fatah has not abandoned the armed struggle as a legitimate right. Fatah’s sixth conference, which was held in Bethlehem in the summer of 2009, reaffirmed this point.”

It is almost unheard-of for Hamas to say a good word about Fatah. But the increased talk about resorting to terrorism against Israel has prompted Hamas to heap praise on Fatah’s leaders. Referring to the Fatah calls for renewed violence against Israel, Hamas leader Musa Abu Marzouk commented, “These are positive statements, especially in light of the fact that the three officials are members of Fatah’s central Committee.”

Obviously, there are some in Fatah who still believe in suicide bombings and rocket attacks as a way of forcing Israel to make concessions. These Fatah officials have forgotten that Palestinians paid a heavy price for “militarizing” the Second Intifada, and are now willing to send young men and women once again to “sacrifice” themselves for the Palestinian cause.

It is nice to read Abbas’s calming and moderate statements in the New York Times. But one should also not ignore the other voices coming out of his inner circle.

door Khaled Abu Toameh


Bronnen:

  1. The Gatestone Institute:
    ♦ Fatah and the “Armed Struggle” against Israel – While in English Abbas was voicing his opposition to an armed struggle, in Arabic Palestinian officials were issuing statements in support of “armed resistance” against Israel; door Khaled Abu Toameh [lezen]

2 gedachtes over “President Mahmoud Abbas’ partij Al Fatah en de ‘gewapende strijd’ tegen Israël [Khaled Abu Toameh]

  1. Als die leugenaar van een Abu Mazen (Mahmoud Abbas) werkelijk zou menen wat hij in het Engels beweerde, dan had hij er allang voor gezorgd dat het PLO-Handvest zou zijn aangepast in die zin. Maar niks daarvan hoor. Het vermeldt in artikel 9 nog altijd: “Armed struggle is the only way to liberate Palestine”.

    Like

Reacties zijn gesloten.