Palestijnen vuren vanuit Gaza reeds 3de raket af op Israël op amper 24 uren tijd. Hallo vredesproces?

raket-gazaPalestijnse terroristen vuren een raket af vanuit Gaza op Israël. Twee oorlogsmisdaden in één klap: 1. afvuren vanuit een dichtbevolkte wijk en eigen onschuldige burgers nodeloos in gevaar brengen; 2. afvuren op willekeurige burgers (= Joden, Arabieren, Bedoeïenen, immigranten, asielzoekers uit Afrika enz.) aan de andere kant in Israël.

Verzwegen nieuws in het Westen, is wèl nieuws in Israël: terreur- en raketaanslagen vanuit Gaza. Dit is reeds het vierde bericht op nauwelijks een maand tijd dat ik hier breng over raket- en mortieraanvallen vanuit Gaza op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël. Geen enkel westerse krant of mediakanaal heeft hierover bericht. Wat zou er aan de hand zijn? Erover zwijgen is ermee instemmen, ja toch?

hugo3Welk westers land zou accepteren dat zijn onderdanen worden beschoten met mortiergranaten en raketten vanuit het buurland zonder dat het zich hiertegen zou verweren? Geen enkel. De westerse pers bericht enkel maar vanaf het moment dat Israël terugslaat en verzwijgt automatisch wat er zich voordien heeft afgespeeld en de oorzaak is van dat Israëlisch verweer.

Wanneer Israël de bouw van Joodse woningen aankondigt wordt dat een “obstakel voor de vrede” genoemd. Hoe noem je dat dan telkens de Palestijnen raketten afschieten op Israël? “Vredebevorderend” misschien? Bovendien, beschieten de Palestijnen om de haverklap onschuldige burgers in Israël terwijl zij tezelfdertijd – onder druk van de VS – met Israël onderhandelen over veilige en duurzame vrede. Hoe geloofwaardig en betrouwbaar zijn die Palestijnen dan wel? Hoeveel waarde heeft een toekomstig vredesakkoord voor de Palestijnen met Israël? Antwoord: nulkommanul.

Vanochtend een bericht uit The Times of Israel:

Een raket afgevuurd vanuit de Gazastrook sloeg op donderdagavond in op het gebied rondom Eshkol en stortte neer in een open ruimte, berichtte het kantoor van de woordvoerder van het IDF, maar veroorzaakte geen schade of lichamelijk gewonden. Volgens sommige berichten van het IDF zou het Iron Dome anti-raket afweersysteem een inkomende raket hebben onderschept.

De raket was reeds de derde die op Israël werd afgevuurd in de afgelopen 24 uur. De andere twee raketten, terwijl de sirenes loeiden over heel het gebied van Ashkelon, viel in open gebieden en hveroorzaakten geen lichamelijk letsel of schade.

Op dinsdag, zeiden Hamasleiders in Gaza dat ze een 600 man sterke bijzondere veiligheidsmacht twee dagen voordien hadden teruggetrokken, die belast was met het voorkomen van grensoverschrijdende raketbeschietingen.

Hamas-woordvoerder Islam ShahwanAls reden voor die terugtrekking zei Hamas-woordvoerder Islam Shahwan (plaatje rechts) dat de militante islamitische beweging “niet zou toestaan dat de bezetting (Israël) het staakt-het-vuren zou afbreken dat na het achtdaagse, full-scale conflict met de Joodse staat in november 2012 werd bereikt.”

In januari, zo blijkt uit overheidscijfers, vuurden in Gaza gevestigde terreurgroepen ruim drie keer zoveel raketten af op Israël als tijdens een gemiddelde maand in 2013. Deze omvatten 20 mortier- en raketaanvallen op gemeenschappen in Zuid-Israël, twee geïmproviseerde explosieven (IED’s) werden geplaatst op de grens van Gaza met Israël en twee incidenten vonden plaats waarbij de IDF een poging stopten van terroristen om raketten te lanceren.

De meeste aanvallen werden uitgevoerd door randgroepen die in Gaza die naar verluidt zouden proberen om de macht van het Hamas-regime te ondermijnen, volgens het Israëlische dagblad Maariv.

Terwijl Hamas min of meer heeft afgezien om Israël rechtstreeks aan te vallen om een andere invasie te voorkomen, is het tegelijk ook minder pro-actief in het voorkomen van aanslagen, die zij eerder met relatief succes had gedaan nadat Egypte hielp te bemiddelen om een wapenstilstand te bereiken na het einde van het Israëlische verdedigingsoffensief ‘Operatie Pillar of Defense’ in november 2012.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ Third rocket fired from Gaza in 24 hours – Projectile strikes open area in Eshkol region, after two others hit near Ashkelon; no injuries or damage reported [lezen]
 2. Ynet News:
  ♦ Rockets hit Israel’s south – Eshkol Regional Council, Ashkelon sustain rocket hits on Thursday. No injuries or damage reported in either incident; door Matan Tzuri [lezen]
  ♦ Rocket hits open area in Sdot Negev; none injured – Red alert siren sounds in Netivot region. Rocket launched from Gaza hits Sdot Negev Regional Council; door Mattan Tzuri [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com; enkele berichten van januari 2014:

 • 07.02: Palestijnen vuren vanuit Gaza reeds 3de raket af op Israël op amper 24 uren tijd. Hallo vredesproces? [lezen]
 • 31.01: Opnieuw raketaanval vanuit Gaza op Israël; luchtmacht bestookt terreurnesten van Hamas [lezen]
 • 19.01: Israëlische luchtmacht schakelt enkele terreurnesten uit in Gaza na raketaanval op Israël [lezen]
 • 03.01: Israëlische luchtmacht bestookt terreurnesten in Gaza als reactie op het afvuren van raket op Israël [lezen]