Parlementslid Regev komt met wetsvoorstel om heel Judea en Samaria bij Israël te annexeren

jordaanvallei2

“From the River to the Sea, Palestine will be Free the Land of Israel.”

Laatst bijgewerkt op maandag 10 februari 2014 om 5u55':
Het wetsvoorstel werd inmiddels verworpen met 11 tegen 2 stemmen

Het Israëlische parlementslid Miri Regev (Likoed) vertelde op dinsdag 4 februari ’14 dat ze van plan is om in de Knesset een nieuwe wetsvoorstel in te dienen waarin de annexatie van Judea en Samaria bij Israël wordt gevraagd, dwz. de zogeheten betwiste gebieden op de Westelijke Jordaanoever waar de Palestijnen hun toekomstig soevereine staat willen oprichten met Jeruzalem als hoofdstad. Regev (plaatje rechts) is een voormalige brigade-generaal en woordvoerdster van het IDF.

Parlementslid Miri Regev van LikoedSprekende op de ‘Moeder ’s Wake’ (Mothers’ Vigil), een groep bezorgde Israëlische vrouwen die actie voeren aan de ambtswoning van premier Netanjahoe en er een tent hebben neergezet, protestactie die vandaag reeds zijn vijfde dag ingaat, zei Regev dat zij haar wetsvoorstel zou voorleggen aan het Ministerieel Wetgevend Comité:

“Ik heb reeds twee wetsvoorstellen ingediend en het derde is op komst. We zullen al het mogelijke doen om het Land van Israël en de Tora van Israël te behouden.”

Naar aanleiding van het recente voorstel van premier Benjamin Netanjahoe, om Joden die in de betwiste gebieden wonen van Judea en Samaria, eventueel onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit (PA) te plaatsen, hebben tientallen bezorgde Israëlische moeders een waakpost opgesteld buiten de residentie van de premier in Jeruzalem.

Die vrouwen hebben besloten om een week lang actie te voeren in de vorm van een ‘wake’ aan de woning van Netanjahoe. De wake, die wordt georganiseerd door de Women in Green beweging, kreeg de titel mee: “Moeders zeg JA aan Israëlische soevereiniteit over Judea, Samaria en de Jordaanvallei.” Professoren voor een Sterk Israël, die wordt geleid door voormalige parlementslid Aryeh Eldad en Mattot Arim, hebben geholpen om het evenement tot stand te brengen.

Affiches van de wake, die wordt gevoerd van 9u00 tot 21u00 en nog verder loopt tot zondag 9 februari, verklaren dat “links bedreigt het volk van Israël met isolatie, financiële sancties, boycots en bedreigende scenario’s. In naam van al deze dingen, proberen zij een plan op te dringen om ons af te scheuren van onze grond en er in de plaats van een Palestijnse staat op te richten in het hart van het Joodse volk; maar het volk is slimmer dan dat.”

Premier Benjamin Netanjahoe had op zondag 26 januari 2014 het idee gelanceerd dat ‘kolonisten’ op de West Bank de vrije keuze zouden moeten krijgen om ter plaatse te blijven en te wonen onder Palestijns bewind, of verhuizen naar gebieden onder Israëlische soeverein bestuur. “Net zoals Israël een Arabische minderheid heeft, ziet de premier niet in waarom Palestina niet zou kunnen beschikken over een Joodse minderheid,” citeerde een regeringsambtenaar de premier. “De Joden die aan hun kant van de grens wonen moeten de keuze krijgen of ze willen blijven of niet.”

Overigens werd dat idee meteen afgeschoten door de Palestijnen met toponderhandelaar Saeb Erekat die op dat voorstel van de premier antwoordde dat “geen enkele kolonist [lees: geen enkele Jood] zou worden toegestaan om te blijven wonen in de toekomstige staat Palestina.”

Regev was onlangs succesvol in het passeren van een wetsvoorstel dat de Jordaanvallei zou annexeren en onder volledige Israëlische soevereiniteit zou plaatsen. Het wetsvoorstel haalde het in het Ministerieel Comite voor Legislatuur, ondanks het bezwaar van minister van Justitie Tzipi Livni, die de ministers die voor het wetsvoorstel stemden aanviel en het een “onverantwoord wetsvoorstel” noemde “dat Israël zal schaden en isoleren.”

Een tweede wetsvoorstel dat Regev indiende, raakte echter niet voorbij de commissie. Het wetsvoorstel zou de premier verbieden om diplomatieke onderhandelingen te voeren over de status van de heilige stad Jeruzalem, of over de zogenaamde Arabische ‘vluchtelingen’ kwestie, tenzij de Knesset hem daarvoor vooraf toestemming had gegeven om dat te doen. Toch beloofde Regev om verder druk te blijven uitoefenen op de leden van de commissie en te blijven ijveren om het wetsvoorstel voor de annexatie van de Jordaanvallei bij Israël.

“We zullen de minister-president versterken en hem vertellen dat wij tegen de ontruimingen van gemeenschappen in Judea en Samaria zijn,” zei ze. Regev vertelde de deelnemers aan de wake dat ze moeten zich concentreren op het blijven druk zetten op de ministers van de partijen Likoed en Joods Huis (Naftali Bennett) die lid zijn van het Ministerieel Comite voor Wetgeving. “Dit zijn onder meer Limor Livnat, Gideon Sa’ar, Gilad Erdan, Uri Ariel en Yair Shamir,” zei ze. “Dat zijn diegenen waar jullie moeten op focussen,” zei ze.

jordan-valleyVallei van de rivier de Jordaan


Bronnen:

 1. Arutz Sheva:
  ♦ Regev Promises to Submit Bill to Annex Judea and Samaria – MK Miri Regev tells “Mothers’ Vigil” that she will bring forward a bill to the Knesset that would have Israel annex Judea and Samaria; door Elad Benari [lezen]
  ♦ Ministers Reject Regev’s Annexation Bill – Ministerial Committee for Legislation votes down MK Miri Regev’s bill calling for Israeli sovereignty on Judea and Samaria; door Elad Benari [lezen]
  ♦ Mothers Begin ‘Sovereignty’ Vigil In Front of PM Residence – Week-long vigil sees dozens of mothers converge on PM’s Jerusalem residents, calls on him to stand firm on defending Israel; door Ari Yashar [lezen]
  ♦ Netanyahu Floats Idea: ‘Settlers’ to Live under PA Rule – Prime Minister’s Office says ‘there is no reason for the Palestinian state to be mono-ethnic.’ Bennett: No way!; door Gil Ronen [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • Ministers keuren wetsvoorstel goed om Jordaanvallei te annexeren bij Israël [lezen]
 • Palestijnse toponderhandelaar Erekat: geen enkele Jood mag in toekomstige Palestijnse staat wonen [lezen]

2 gedachtes over “Parlementslid Regev komt met wetsvoorstel om heel Judea en Samaria bij Israël te annexeren

Reacties zijn gesloten.