Stadsbestuur Jeruzalem geeft groen licht voor bouw van 558 nieuwe huizen voorbij de Groene Lijn

har_homa2Wijk Har Homa in Jeruzalem voorbij de Groene Lijn in volle ontwikkeling. Echter alles wat de Joden bouwen waar ook in Israël, Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever, willen ooit de Palestijnen weer afbreken. Israël moet weg en om dat doel te bereiken rekenen ze op de loyale steun en sponsoring van de internationale gemeenschap.

Iedereen is weer boos op Israël omdat er weer nieuwe Joodse huizen worden gebouwd in Jeruzalem, de eeuwige ondeelbare hoofdstad van het Joodse volk. Nochtans bemoeit Israël zich nooit met de interne winkel van andere landen zoals bv. wanneer de Fransen nieuwe huizen bouwen in Parijs, de Engelsen in Londen of de Nederlanders in Amsterdam. Zelfs de Belgen bouwen gewoon verder in Brussel. Wie kan daar wat op tegen hebben?

hugo3Wanneer echter Joodse Israëliërs èn de Palestijnen van de PA – conform de Oslo Akkoorden van 1993 – beide partijen bouwen in de betwiste gebieden voorbij de Groene Lijn, met name in het oostelijk deel van Jeruzalem of verder op de West Bank, worden die huizen van de Palestijnen loyaal legaal gebouwde ‘wijken, dorpen en gemeenten’ genoemd. Echter, wanneer het om Joodse woningen gaat, worden die steevast ‘nederzettingen’ genoemd die illegaal werden opgetrokken door ‘kolonisten’ en worden deze internationaal beschouwd als ‘obstakels voor de vrede’.

Geef toe, toch wel een ietwat vreemde terminologie die hier wordt gehanteerd om hetzelfde feit door twee verschillende partijen verschillend aan te duiden. Vanwaar dat onderscheid? Heeft het misschien toevallig iets te maken met, ik noem maar wat, het ‘Joods’, ‘Joden’ en ‘Jodendom’ dat volgens Mahmoud Abbas illegaal is in zijn toekomstig ‘Palestina’? Overigens wordt dat verwerpelijk Palestijns Apartheidsideaal impliciet gesteund en gepromoot door de internationale gemeenschap via hun klemtoon op de tweestatenoplossing als voorwaarde voor vrede.

Het planningsbureau van de stad Jeruzalem heeft op woensdag 5 februari 2014 haar definitieve goedkeuring gegeven voor de bouw van 558 nieuwe appartementen in Joodse wijken gelegen voorbij de Groene Lijn in Jeruzalem, met name nieuwbouw in de wijken van Har Homa, Neve Yaakov en Pisgat Zeev.

Palestijnse functionarissen zeiden dat deze beslissing van het stadsbestuur de breekbare vredesonderhandelingen ondermijnt die door de bemiddeling van de Verenigde Staten eind juli 2013 werden hervat en normaliter aflopen einde april en tot doel hebben van het opzetten van een Palestijnse staat naast Israël in vrede en veiligheid.

Ook de Verenigde Staten uiten hun ongenoegen over het besluit van het stadsbestuur. “Ons standpunt over Jeruzalem is duidelijk,” zei woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Jen Psaki tegenover verslaggevers tijdens een dagelijkse briefing. “We verzetten ons tegen elke eenzijdige actie van beide partijen die bij voorbaat kwesties van het definitieve statusakkoord trachten te beïnvloeden, met inbegrip van de status van Jeruzalem.”

De gemeente Jeruzalem zei dat de planningscommissie bouwvergunningen heeft goedgekeurd in de wijken van Har Homa, Neve Yaakov en Pisgat Zeev, gebouwd op het land dat Israël tijdens de oorlog van 1967 heroverde op de Arabieren en het gebied nadien annexeerde. Echter, het overgrote deel van de internationale gemeenschap beschouwt deze als illegale nederzettingen. Blijkbaar wordt internationaal Jeruzalem nog steeds als een ‘nederzetting’ beschouwd, tenminste toch zolang daar Joden wonen, en streeft men ernaar om Jeruzalem de hoofdstad te maken van een toekomstig Palestina.

Brachie Sprung, een woordvoerster van het stadsbestuur van Jeruzalem, zei dat de bouwprojecten enkele jaren geleden een eerste goedkeuring ontvingen en dat de nieuwbouw van Arabische huizen in de Arabische wijken van Jeruzalem eveneens op woensdag werden goegkeurd. Een ‘klein’ detail dat nochtans nergens in de internationale pers werd genoteerd noch bericht. De stad zei dat de bouw van ‘tienduizenden’ appartementen gepland staan voor alle gemeenschappen in Jeruzalem.

De belangrijkste Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat Israël met deze actie de vredesinspanningen ondermijnde van de Amerikaanse minister John Kerry. “De internationale gemeenschap moet Israël ter verantwoording roepen voor dit beleid,” zei hij. De aankondiging van de nieuwbouw werd ook afgekeurd door veteraan PLO politicus Hanan Ashrawi, die zei: “Israël provoceert doelbewust de Palestijnen om hen ertoe te brengen om voortijdig de onderhandelingen te verlaten uit protest tegen de Israëlische schendingen.”

Israël grijpt elke kans aan om “ervoor te zorgen dat de onderhandelingen zouden mislukken en de tweestatenoplossing vernietigen,” met zijn “schendingen van het internationaal en humanitair recht,” voegde zij eraan toe. Lior Amihai, woordvoerder van Peace Now, die de ontwikkeling van de Israëlische nederzettingen kritisch opvolgt, zei dat de nieuwe goedkeuringen ‘beschamend’ waren op een moment dat de onderhandelingen zich in een gevoelige fase bevinden. Regeringswoordvoerder Mark Regev had geen onmiddellijke commentaar klaar.

Meer dan 550.000 Israëliërs wonen op de Westelijke Jordaanoever en in de wijken gelegen voorbij de Groene Lijn in Jeruzalem. Palestijnen willen een staat oprichten in die gebieden alsmede in de Gazastrook, die door Israël in 1967 op de Arabieren en Jordanië werd heroverd. De Israëlische bouw voorbij de Groene Lijn is een zeer gevoelige kwestie voor de Palestijnen, die eisen dat Israël ophouden met de ontwikkeling van die gebieden.

Anderzijds beschouwen de Israëlische nationalistische rechtse partijen de verdere ontwikkeling van de Joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever als een prioriteit. Sommige delen van Jeruzalem voorbij de Groene Lijn, zoals de Oude Stad en de Tempelberg, worden door de meeste Israëliërs beschouwd als integrale onderdelen van Israël en door de Palestijnen als cruciaal voor hun toekomstige staat.


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ 558 new homes okayed in Jewish East Jerusalem neighborhoods – Palestinians condemn final city approval for apartments in Har Homa, Neve Yaakov and Pisgat Zeev [lezen]
  ♦ US condemns planned construction in east Jerusalem – Following announcement to build 558 units, State Dept. warns against unilateral acts that seek to ‘prejudge final status issues’ [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  ♦ Jerusalem Municipality approves 558 new homes over the Green Line – Har Homa 386, Neveh Ya’akov 136, Pisgat Ze’ev 36; Jerusalem Deputy Mayor Alalu condemns announcement as attempt to derail final status agreement; door Daniel K. Eiesenbud [lezen]
  ♦ US condemns new settlement plan as Kerry plays down his Israeli critics – US spokeswoman: We oppose any actions that attempt to prejudge final status of Jerusalem; Kerry: Not intimidated by words [lezen]
 3. Arutz Sheva:
  ♦ State Department Criticizes New Jerusalem Construction – State Department spokeswoman: New construction in Jerusalem is a “unilateral action” that “prejudges issues”; door Elad Benari [lezen]
  ♦ PA, Leftists Angered Over Jerusalem Building Permits – 550 new permits issued for Jerusalem neighborhoods. Peace Now calls it ‘shameful’ [lezen]