Meer dan 15.000 mensen namen deel aan pro-Israëlevenement in de Franse hoofdstad Parijs

manif-israel

Laatst bijgewerkt: dinsdag, 4 februari 2014 om 09u03'

Afgelopen zondag 2 februari 2014 vond in de Franse hoofdstad Parijs een groot pro-Israël evenement plaats. Terwijl het antisemitisme in Frankrijk nog steeds zichtbaar toeneemt, woonden ca. 15.000 leden van de Joodse gemeenschappen van Frankrijk een KKL-JNF conferentie bij in de hoofdstad. Het evenement getiteld ‘Israel aujourd’hui et demain‘ (Israël, vandaag en morgen), was het geesteskind van Reuven Naamat, de directeur van het JNF agentschap voor Frankrijk.

Verschillende Joodse en Israëlische organisaties financierden het evenement zoals het Jewish National Fund (JNF); de Israëlische ministeries or het Buitenland, Defensie, Toerisme, Landbouw en Absorptie van Immigranten en vele andere doneerden. Naast de 15.000 deelnemers bevonden er zich vele leiders van de Joodse gemeenschappen van over heel Frankrijk en een delegatie van een aantal Israëlische ministers, volgens de Israëlische Hebreeuwstalige krant Israel Hayom.

Efi Stenzler Voorzitter van het JNF Efi Stenzler (plaatje rechts), benadrukte dat “het doel van dit evenement (en expositie) is om het Joodse publiek evenals het niet-Joodse, het nieuwe en werkelijke gezicht van Israël te laten zien.”

Het evenement van zondag was omringd met een nooit geziene veiligheidsmacht, nadat antisemitische en pro-Palestijnse groepen hadden aangekondigd om het evenement te verstoren met tegenbetogingen en andere ongeregeldheden.

“Vandaag hebben antisemieten, anti-Zionisten, anti-Israëliërs en anti-Joden  zich helemaal met elkaar gemengd,” zei Efi Stenzler.

Raymon Bunan, voorzitter van KKL-JNF Frankrijk, zei dat deze Israël Day op het juiste moment werd georganiseerd en op een moment dat het belangrijk is om Israël in een positiever licht te presenteren ”om te contrasteren met de karikatuur die meestal er meestal door de media van wordt gemaakt.”

Wat betreft antisemitisme in Frankrijk, verwees hij naar een demonstratie van vorige week 26 januari 2014 in de straten van Parijs, waar extremisten schreeuwdenJuif: casse-toi, la France n’est pas à toi!’ (Jood: verberg je, Frankrijk is jouw land niet), ‘Shoah nanas’ en ookFaurisson a raison! Chambres à Gaza c’est du bidon!” (Faurisson had gelijk! Gaskamers zijn een verzinsel!) Zie videoverslag onderaan.

“Vandaag de dag, is het niet de Franse regering die onverschillig is voor het antisemitisme, maar de Franse bevolking,” voegde Raymon Bunan er nog aan toe.

“Vorige week, op de internationale Holocaust Memorial Day, zagen we de laatste statistieken die het grote aantal antisemitische incidenten in Frankrijk over het afgelopen jaar opsomden,” zei de Israëlische vice-minister van Defensie Danny Danon (plaatje hieronder) op de KKL- JNF conferentie.

“Vooraleer de Europese diplomaten ons de les willen spellen hoe wij onszelf moeten gedragen in ons thuisland, zouden ze zich beter eerst richten op het beëindigen van het eeuwenoude fanatieke antisemitisme in hun eigen achtertuin. De anti-Israël leuzen en meute die onze vlag verscheuren zijn ongetwijfeld uitingen van het hedendaagse antisemitisme,” voegde hij eraan toe.

danon-parisParijs, zondag 2 februari 2014. Ook minister Danny Danon (Likoed) was van de partij op de bijeenkomst (4de van links met blauwe das) [bron]


Video: anti-Joodse betoging van 26 januari 2014 in Parijs
Juif, la France n’est pas à toi!’
‘Faurisson had gelijk! Gaskamers zijn een verzinsel’


Bronnen:

 1. European Jewish Press:
  ♦ ‘Israel Today and Tomorrow’ in Paris: an historic event for French Jewry; door Joseph Byron [lezen]
  ♦ Efi Stenzler: ‘New Anti-Semitism is not against Jews, but against the State of Israel and KKL-JNF’ [lezen]
 2. The Algemeiner:
  ♦ French Jews Hold Massive Pro-Israel Rally in Paris [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  ♦ KKL-JNF conference in Paris showcases Israel to French Jews – The day-long conference, organized by Keren Kayemeth LeIsrael- Jewish National Fund in Paris on Sunday aspired to shed another light on life in Israel; door Adélie Pojzman-Pontay [lezen]
 4. JSS News:
  ♦ Vidéo: “Jour de colère » dégueule sa haine: « Juif, la France n’est pas à toi!”; door Jonathan-Simon Sellem [lezen]