500 Palestijnse werknemers hopen dat SodaStream nog lang op West Bank mag blijven [in beeld]

soda18aPalestijnen aan de slag in de SodaStream fabriek in Mishor Adumim voorbij de Groene Lijn. Honderden werknemers zijn moslim Arabieren, zowel mannen als vrouwen die de werkloosheid ontvluchten in de Palestijnse Autoriteit of gewoon op zoek zijn naar een goed betaalde baan en prima arbeidsvoorwaarden. Europa is daar op tegen en verkiest eerder de Palestijnen zonder loon en zonder eten op straat te zetten dan dat ze voor een Israëlisch bedrijf met Joodse bazen zouden werken.

Over het hemelsbreed verschil tussen wat vermeende pro-Palestijnen beweren wat zij vinden dat goed is voor de Palestijnen
… en wat èchte Palestijnen daar zèlf over denken, willen en doen

Indien een Europees bedrijf een fabriek zou bouwen zoals SodaStream op de Westelijke Jordaanoever die aan 500 Palestijnen werk zou verschaffen, hen het dubbele tot driedubbele zou betalen van het gemiddelde loon van hun Palestijnse collega’s onder de Palestijnse Autoriteit, er zelfs een moskee zou aanbouwen, dan zou dat wereldwijd geprezen worden en talloze prijzen ontvangen voor humanitarisme. Echter, wanneer een Israëlisch bedrijf in Joods bezit dat doet, wordt dit een oorlogsmisdaad genoemd.

sodastream-protest

Manifestatie in de VS van de BDS beweging van 29 januari 2013 tegen Sodastream International Ltd, met hoofdzetel in Tel Aviv, maar toevallig ook een fabriek heeft in Mishor Adumim voorbij de Groene Lijn, waar zowel Joden, Palestijnen, Christenen, Ethiopiërs, Bedoeïenen en Amerikanen naast elkaar werken. De boycotters willen dat SodaStream weggaat op de West Bank en als zijn Palestijnse werknemers aan de deur zet, de eeuwige werkeloosheid in. Het lot van de Palestijnse arbeiders kan hen geen barst schelen. Werkloze Palestijnen die hun gezinnen niet meer kunnen voeden, zijn voor de boycotters enkel ‘collateral damage’ (randschade) in de strijd om de demonisering, delegitimering en de uiteindelijke vernietiging van de Joodse staat Israël.

mishor-adumim2Het overgrote deel van de buitenlandse media melden nog steeds foutief dat de fabriek SodaStream in Maaleh Adumim ligt, maar dat klopt niet. Het moet zijn Mishor Adumim.

soda01a

Palestijnse arbeiders verpakken flessen in de SodaStream fabriek, 2 februari 2014 (foto: Nati Shohat/Flash90). Zoals de wereldmarkt voor SodaStream steeds maar uitbreidt steeg natuurlijk ook de tewerkstelling en heeft het steeds meer handarbeiders nodig. Vandaag heeft de fabriek in Mishor Adumim — de eerste van acht fabrieken in Isdraël en 22 anderen wereldwijd — 1.300 arbeiders in dienst: 950 Arabieren (450 Israëlische Arabieren en 500 Palestijnen) en 350 Israëlische Joden.

soda02a

CEO Daniel Birnbaum tussen zijn Arabische en Joodse werknemers

soda05a

De lonen en werk toelagen – bevestigen zowel het management als de arbeiders – zijn voor iedereen in vergelijkbare jobs hetzelfde, ongeacht etnische afkomst, religie of nationaliteit. Het bedrijf reikt aan elke werknemer Israëlische arbeidsvergunningen uit, dus ook aan de Palestijnse arbeiders en betaalt ook hun vervoerskosten heen en terug naar huis, waar ze ook wonen (in Israël of ergens in de West Bank.)

De bijgevoegde plaatjes van Palestijnse arbeiders en arbeidsters spreken voor zich. Het gros van de plaatjes dateert van 2 februari 2014 [bron].

soda06a

Een Palestijnse arbeider babbelt wat met een Joodse arbeider in de SodaStream fabriek in Mishor Adumim, 2 feburari 2014 (foto: Nati Shohat/Flash90)

soda07a

Palestijnen en Israëliërs werken samen in de SodaStream fabriek in Mishor Adumim op de Westelijke Jordaanoever, 2 februari 2014 (foto: Nati Shohat/Flash90)

soda09a
soda10a

soda11a

soda12a

Een Palestijnse moslima aan het werk in de SodaStream fabriek, 2 feburari 2014 (foto: Nati Shohat/Flash90)

soda13a

soda14a

soda15a
soda16a
soda-workers

De moslims, Israëlische Arabieren en de Palestijnen van de West Bank die werken in de fabriek SodaStream in Mishor  Adumim voorbij de Groene Lijn, krijgen dagelijks extra tijd om hun religieuze gebeden op te zeggen [bron].

daniel-birnbaum

CEO Daniel Birnbaum van SodaStream in Mishor Adumim op de West Bank

soda03a

De SodaStream fabriek in Mishor Adumim, een voormalige munitiefabriek van het Israëlisch Leger (IDF) met op de achtergrond de Juedean Heuvels (foto: Elhanan Miller/TOI)

soda04a

Soda flessen worden machinaal gevuld in de SodaStream fabriek in Mishor Adumim [foto: Elhanan Miller/TOI]

soda08a

CEO Daniel Birnbaum en Scarlett Johansson


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Ja, met de hulp van hun EU vrienden gaat dit zeker lukken en mogen ze weer lekker aan het bedel infuus!”

Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  ♦ At SodaStream, Palestinians hope their bubble won’t burst – A manual worker at the settlement-based factory that sparked the Scarlett Johansson controversy, Nahida Fares of Ramallah earns triple the pay of her husband, an officer in the PA; door Elhanan Miller [lezen]

Gerelateerd op Brabosh.com:

 • De brede kloof tussen zelfbenoemde ‘Pro-Palestijnen’ en èchte Palestijnen; door Evelyn Gordon [lezen]
 • Wie zit er achter de boycot campagne tegen Israël? Een analyse van Missing Peace [lezen]
 • Reeds de helft van de EU-landen steunt selectieve economische boycot van Israël [lezen]
 • Wat voor de ene een oorlogsmisdaad is wordt door de ander een humanitaire daad genoemd; EoZ poster [lezen]

Een gedachte over “500 Palestijnse werknemers hopen dat SodaStream nog lang op West Bank mag blijven [in beeld]

 1. Als éérste antwoord op de wijsheid v. boycots moet Israel al haar Arabisch Palestijnse werknemers in al haar fabrieken aan de deur zetten!

  Zet ze aan het Europeese geldinfuus i.p.v. te werken en op een eerlijke manier hun geld te verdienen en hun families te onderhouden.

  Maar jammer genoeg gaat het de EU helemaal niet om het welzijn van deze mensen, maar om Israel te straffen voor haar zijn & succes.

  Een Economische Holocaust!

  Like

Reacties zijn gesloten.