Het vredesplan van John Kerry dat door iedereen wordt gehaat behalve door hemzelf

isra-arabs2Mahmoud Abbas zei eerder al dat er geen Israëliërs [lees: Joden] in de toekomstigse staat Palestina mogen wonen en zijn toponderhandelaar voor de vrede Saeb Erekat herhaalde dat een week geleden. Deze Palestijnse Apartheidspolitiek staat lijnrecht tegenover de situatie van de 1,6 miljoen Arabieren die in de Joodse staat wonen en gelijke rechten en plichten genieten. Overigens mogen er ook geen Joden wonen in Gaza, de West Bank en in Jordanië, het officieuze ‘Palestina’, waar voordien de ont-Joodsing al werd uitgevoerd.

Thomas Friedman onthult “Kerry Plan”: Israël dient Palestijnen te compenseren voor het behouden van nederzettingen, deal kan veroorzaken dat de coalitieregering van Netanyahu uit elkaar valt. Het “Kerry Plan” zal waarschijnlijk binnenkort worden onthuld, schreef Thomas Friedman van The New York Times dinsdag in een column met de titel “Why Kerry is Scary.”

John KerryJohn Kerry, de Tante Sidonie van de Amerikaanse bemoeizucht

Het “Kerry Plan”, schrijft Friedman, zal naar verwachting “oproepen tot een einde aan het conflict en aan alle claims, na een gefaseerde Israëlische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever (op basis van de grenzen van 1967)”. Friedman zei ook dat er sprake zal zijn van “ongekende veiligheidsmaatregelen in de strategische Jordaanvallei.”

Volgens Friedman zullen sommige nederzettingen onder Israëlische controle blijven en Israël zal Palestijnen “compenseren” voor het land. Het plan zal van Oost-Jeruzalem de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat maken. Het zal ook eisen dat de Palestijnen Israël moeten erkennen als een Joodse staat. Het plan, gaat Friedman verder, zal geen enkel recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar Israël omvatten. Friedman beweert ook dat als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu instemt met de voorwaarden van het “Kerry Plan” zijn coalitie zal instorten en Netanyahu vele uitdagingen tegemoet zal zien.

Tijdens een toespraak vorige week op het World Economic Forum in Davos zei Kerry dat de VS zich blijven inzetten voor het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, maar uiteindelijk is het aan de Israëli’s en de Palestijnen om tot een overeenkomst te komen over de wijze waarop een einde aan het conflict wordt bereikt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken had een ontmoeting met Netanyahu op de conferentie in een vergadering achter gesloten deuren.

Kerry zei in zijn toespraak dat, als de vredesbesprekingen mislukken, de Palestijnen hun laatste kans voor een onafhankelijke staat riskeren te verliezen. Hij zei dat voor Israël mislukking zou betekenen dat de demografie niet zou toestaan ​​dat Israël een democratische en Joodse staat blijft. Kerry benadrukte dat de voortzetting van de huidige toestand tussen Israëli’s en de Palestijnen niet mogelijk was en dat het mislukken van de gesprekken de extremisten zou versterken.


Met dank aan Tiki S. voor het plaatje bovenaan.

Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  ♦ Kerry expected to unveil framework at end of month for continuation of peace talks; door Herb Keinon en Khaled Abu Toameh [lezen]
  ♦ vertaald uit het Engels door Vederzo voor E.J. Bron als “Het ‘Kerry Plan’: Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad, erkenning van een Joodse staat” [lezen]
 2. The Times of Israel:
  ♦ Peace plan addresses ‘compensation’ for Palestinian and Jewish refugees, call Israel ‘Jewish’ state, vague on Jerusalem – ‘US framework deal puts 75-80% of settlers under Israeli rule’ – Martin Indyk briefs Jewish leaders on two-state proposal, says Abbas may let remaining settlers stay as Palestinian citizens if they wish [lezen]

2 gedachtes over “Het vredesplan van John Kerry dat door iedereen wordt gehaat behalve door hemzelf

 1. Waarom zouden Arabieren niet voor Joodse partijen kunnen stemmen in Israel? Hier stemt men toch ook voor christen democraten al is men geen christen. Demografie is geen reden voor gebrek aan democratie. En het huidige Jeruzalem met zijn grootste concentratie aan spirituele leiders van alle mogelijke religies ter wereld is een les in tolerantie voor gans de wereld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.